Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

SNART FORBUDT: Allerede i 2012 varslet norske myndigheter om at fyring med fossil olje ville bli forbudt. Nå er det formelt vedtatt, og forbudet er rett rundt hjørnet.
SNART FORBUDT: Allerede i 2012 varslet norske myndigheter om at fyring med fossil olje ville bli forbudt. Nå er det formelt vedtatt, og forbudet er rett rundt hjørnet. Vis mer

Oljeforbud fra 2020: Hva gjør du med oljefyren?

Er du en av mange som fortsatt fyrer med fossil olje eller parafin? Da begynner det å haste med å finne et alternativ.

Fra 1. januar 2020 innfører Regjeringen et forbud mot fyring med fossil olje og parafin. Har du ennå ikke byttet ut oljetanken og oljefyren, begynner du å få dårlig tid.

Så mange som 50.000 norske huseiere er i samme båt - de har fortsatt ikke gjort noe med den gamle oljefyren i kjelleren. I et intervju med VG i juni, fortalte klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) at det begynner å haste.

Ministeren påpeker i intervjuet at folk begynner å få dårlig tid med å bytte ut oljefyren, og at man ikke bør utsette dette lenger enn nødvendig.

Begrunnelsen er at støttebeløpet til fjerning av oljefyr/oljekamin og tank halveres allerede til neste år, og hele støtteordningen på inntil 50.000 kroner fjernes helt i 2020!

• Fyrer du med fossil olje eller parafin? Bestill gratis befaring her.

IKKE VENT FOR LENGE: Om du ikke allerede har gått over fra olje- eller parafinfyring i boligen, bør du skynde deg. Neste år halveres deler av støtten, og i 2020 avvikles den helt.
IKKE VENT FOR LENGE: Om du ikke allerede har gått over fra olje- eller parafinfyring i boligen, bør du skynde deg. Neste år halveres deler av støtten, og i 2020 avvikles den helt. Vis mer

Det er med andre ord i år du bør bytte ut oljefyren for å få mest mulig i støtte. Venter du for lenge kan du fort bli sittende med hele regningen alene.

Lekkasje og opprydningsansvar

Forbudet mot oljefyring ble vedtatt for å redusere klimagassutslippene. I tillegg til klimagasser, vil en nedgravd oljetank innebære en risiko for lekkasjer og forurensning. Dette kan i verste fall ende med et opprydningsansvar for deg.

Ikke alle er klar over at de har en oljetank i hagen, og dette er noe man bør finne ut av. Ifølge forurensningsforskriften, er det huseier som har meldeplikt til kommunen hvis man har en oljetank. Denne bør sjekkes, rengjøres og saneres, eventuelt fjernes helt.

DITT EGET ANSVAR: Har du en nedgravd oljetank i hagen, bør den undersøkes, rengjøres og eventuelt fjernes. Det er ditt ansvar som huseier å få dette gjennomført.
DITT EGET ANSVAR: Har du en nedgravd oljetank i hagen, bør den undersøkes, rengjøres og eventuelt fjernes. Det er ditt ansvar som huseier å få dette gjennomført. Vis mer

Du blir altså nødt til å finne alternative løsninger om du i dag har oljefyr eller oljekamin og fyrer med fossil olje eller parafin.

Spar tusenvis av kroner

Boliger som varmes opp med olje eller parafin er også de som har høyest fyringskostnader. Ved å bytte til for eksempel luft-til-vann-varmepumpe vil energiutgiftene reduseres betraktelig.

I 2016 ga Enova til sammen 29 millioner kroner i pengestøtte til boligeiere som byttet ut oljefyren. Nå øker de støtten og gir deg inntil 50.000 kroner ut året om du bytter ut oljefyren med en moderne løsning.

MYE Å SPARE: Å bytte oljefyren med en varmepumpe blir både billigere og mer miljøvennlig.
MYE Å SPARE: Å bytte oljefyren med en varmepumpe blir både billigere og mer miljøvennlig. Vis mer

Hallvard Grindheim, daglig leder hos varmepumpeleverandøren Mitsubishi Electric, mener folk bør kaste seg rundt nå som de har sjansen.

- Det er nok mange som kommer til å angre om de ikke slår til i år. Allerede fra neste år vil du tape 10.000 kroner i støtte dersom du venter med å fjerne oljetanken, og fra januar 2020 forsvinner støtteordningen helt. Da kan du risikere å gå glipp av inntil 50.000 kroner i tapt støtte. Det er surt å vite at disse pengene kunne vært spart dersom du hadde gjort noe med det tidligere, sier Grindheim.

Hvordan velge alternativ

Om du er i tvil hvor du skal starte, er det smart å kontakte en autorisert forhandler og få en gratis befaring. Da vil en ekspert gi deg gode råd og svar på det du måtte lure på.

- Vi får daglig forespørsler fra folk som er usikre på hvordan de skal gå frem, eller spørsmål på hva slags alternativer som finnes. For mange er det betryggende at noen kan veilede dem, sier Grindheim.

Med litt hjelp er det heldigvis enkelt å bytte ut den gamle oljefyren og kvitte seg med tanken.

VARMEPUMPE: En varmepumpe er et godt alternativ til oljefyring. Den plasseres på utsiden av huset og energien fra lufta varmer boligen.
VARMEPUMPE: En varmepumpe er et godt alternativ til oljefyring. Den plasseres på utsiden av huset og energien fra lufta varmer boligen. Vis mer

- Et alternativ som mange velger er en luft-til-vann-varmepumpe. Da utnytter man radiatorene eller det vannbårne gulvsystemet man allerede har i boligen. I tillegg gir varmepumpen energien du trenger til å varme opp vannet i varmtvannsberederen. Ved denne løsningen er det energien fra uteluften som brukes til å varme opp vannet, og du slipper fordyrende borekostnader, forteller Grindheim.

Oppvarming med en varmepumpeløsning vil gi deg store besparelser sammenlignet med oljefyr. I tillegg til store energibesparelser, vil en luft-til-vann-varmepumpe være langt bedre for inneklimaet og miljøet.

MER ATTRAKTIVT: En oljefyr vil ofte gi et skittent inneklima og ubehagelig lukt i huset. Ved å kaste ut oljefyren og bytte til en luft-til-vann varmepumpe, vil rommet også kunne brukes til andre ting etter den gamlefyren er fjernet, og verdien på boligen kan øke.
MER ATTRAKTIVT: En oljefyr vil ofte gi et skittent inneklima og ubehagelig lukt i huset. Ved å kaste ut oljefyren og bytte til en luft-til-vann varmepumpe, vil rommet også kunne brukes til andre ting etter den gamlefyren er fjernet, og verdien på boligen kan øke. Vis mer

• Les også: Tobarnsfamilien Hagman skiftet ut oljefyren i 2012 og sparer cirka 20.000 kroner per år.

FORT GJORT: Kort fortalt på kun ett minutt - hvordan gå fra oljefyr til varmepumpe! Visste du at en luft-vann-varmepumpe kan varme opp tappevannet ditt? Se videoen og lær mer! Vis mer Vis mer Vis mer

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.