Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

SE SÅ VAKKERT: Smögen er en av de mange skjærgårdsperlene på svenskekysten. Foto: Åsa Dahlgren
SE SÅ VAKKERT: Smögen er en av de mange skjærgårdsperlene på svenskekysten. Foto: Åsa Dahlgren Vis mer

Opplev det ekte «Saltkråkan»

Bølgeskvulp og skjærgårdsliv – det er nesten vanskelig å ha det bedre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Duften av saltvann, lyden av måkeskrik, sola i ansiktet og vakker skjærgårdsnatur så lang du ser. Det høres kanskje ut som en drøm – men det kan bli din drømmeferie i sommer. Sverige har en lang og nydelig kystlinje, med vakre øyer og uslåelige strender. Her er noen forslag til perfekte feriemål i nabolandet.

Saltkråkan-idyll utenfor Stockholm

Hvem husker vel ikke TV-serien «Saltkråkan», om en øy ytterst i Stockholms skjærgård? Øya er riktignok oppdiktet, men skjærgården er i høyeste grad ekte, og like idyllisk. Det tar bare 20 minutter med båt fra sentrum før du er i paradis. Ta båt til Fjäderholmarna, hvor du kan rusle rundt, svømme fra klippene og handle fra de mange små og spennende butikker på øyas sentrum. Litt lenger ute ligger Vaxholm, som kalles skjærgårdens hovedstad og byr på en imponerende festning, mange sjarmerende restauranter og kafeer og kunst- og håndverksbutikker. Vil dere overnatte ute i skjærgården, kan dere bo i små hytter på øya Grinda, på vertshus i byen Sandhamn eller på vandrerhjem ytterst på Utö.

Les mer om Stockholms skjærgård.

VILT OG VAKKERT: Sandhammaren omtales ofte som en av de aller beste strendene i Sverige. Det er lett å se hvorfor! Foto: Helene Toresdotter
VILT OG VAKKERT: Sandhammaren omtales ofte som en av de aller beste strendene i Sverige. Det er lett å se hvorfor! Foto: Helene Toresdotter Vis mer

Sydenstemning i Skåne

Skåne ligger langt sør i Sverige, og har den lengste badesesongen. De kritthvite finkornede strendene kan derfor nytes til langt uti september! Her kan dere velge hvilken vind dere vil bade i – her er nemlig strender i øst, vest og sør. Uansett hvilken strand du velger er dere alltid nærme sivilisasjonen, siden avstandene i Skåne ikke er så lange. Hver av de mange strendene har sin unike sjarm. Noen er ekstra barnevennlige fordi de er så langgrunne, mens andre er milelange og nærmest uutforsket hvor det er lett å finne en plass for deg selv og bade helt i fred. Enkelte strender har godt utbygde servicetilbud med restauranter, iskiosker, toaletter og dusjer. Les mer om strendene i Skåne.

Stranden Sandhammaren blir ofte omtalt som en av de aller beste strendene i hele landet. Her er det store sanddyner av finkornet hvit sand, så det er lett å finne et helt usjenert sted å sole seg på. Og er du ikke av det sjenerte slaget, er det også en liten del av denne lange stranden som er spesielt for naturister. Nudistbading har vært et fenomen i Skåne siden 1890, og selv Malmös bystrand har en egen avdeling for de som helst vil bade uten en tråd. Her er oversikten over strender hvor du ikke trenger klær!

Og når dere først er i Skåne, burde dere absolutt benytte sjansen til å besøke øya Ven. 30 minutter fra fastlandet ligger denne lille perlen. Når dere går av båten, er det bare å følge strømmen til sykkelutleien, og leie alt fra tandemsykkel til sykkel med vogn. Les mer om opplevelsene på Ven.

UNIK NATUR: I naturreservatet Langhammars på Fårö står disse imponerende klippeformasjonene kalt rauker. Foto: Visit Sweden
UNIK NATUR: I naturreservatet Langhammars på Fårö står disse imponerende klippeformasjonene kalt rauker. Foto: Visit Sweden Vis mer

Helt spesielt på Gotland

Sveriges største øy har nok av vakker kystlinje for ferielystne nordmenn. Øya hviler på en base av kalkstein, noe som har gitt opphav til en helt spesiell natur som du ikke finner noen andre steder. De gamle kalkstensbruddene er spennende badesteder for de eventyrlystne, mens de som vil ha en mer tradisjonell strandopplevelse kan velge mellom flere langgrunne sandstrender med hvit puddersand. Et hett tips er å leie sykler når dere kommer på øya. Da blir de korte transportetappene opplevelser i seg selv, med innlagte matpauser underveis. Her er alt fra sjarmerende gårdsbutikker til elegante restauranter, og det er ikke uten grunn at øya er kjent som Sveriges mest kro-tette sted.

Her er Gotlands ti beste strender.

FLOTTE VINDFORHOLD: Strendene på Halland er perfekt for å drive med vannsport som kiting. Foto: Adde Region Halland
FLOTTE VINDFORHOLD: Strendene på Halland er perfekt for å drive med vannsport som kiting. Foto: Adde Region Halland Vis mer

Fart og spenning på Halland

Sør for Göteborg ligger det en landsdel med supre forhold for tøffe vannsporter som surfing og kiting. I badebyen Varberg ligger Sveriges aller beste surfestrand, den hesteskoformede stranda Apelviken. Hit kommer surferne fra både inn- og utland, og gjør at stedet har en nærmest californisk stemning – og mange arrangement og konserter om sommeren. Du kan leie utstyr her, og delta på både surfe- og kiteskole hvis du er helt fersk i faget. Kanskje blir du bitt av basillen?

Er du klar for en litt mindre vindbasert vannsport, kan du teste Stand Up Paddleboard på en av de mange langgrunne strendene i distriktet.

Les mer om de forskjellige surfestrendene her.

BADELYKKE: På Brännö i Göteborgs skjærgård kan både store og små boltre seg i vannet. Foto: Jorma Valkonen
BADELYKKE: På Brännö i Göteborgs skjærgård kan både store og små boltre seg i vannet. Foto: Jorma Valkonen Vis mer

Øyloffing i Göteborg

Dette er også en storby som kan gi deg den perfekte skjærgårdsopplevelsen. Utenfor Göteborg ligger et tjuetalls øyer som perler på en snor. Her er det små havner, pittoreske bygder, livlige strender og flotte turveier.

Skjærgården er perfekt for øyloffing, enten dere pakker med telt og drar på camping, eller om dere bestiller overnatting på vandrerhjem eller hotell. Dere kan selvsagt også ta en dagsutflukt fra Göteborg sentrum – hopp på ferjen fra Saltholmen eller Stenpiren, og halvannen time senere er dere på Vrångö med sine vakre natur og fine sandstrender. Båten legger til i Mittvik, hvor dere finner både restaurant og pub. Husene ligger som et belte tvers over øya, og områdene i nord og sør er naturreservat. som ligger langt sør. De bebodde øyene i den nordre delen av skjærgården når dere med bil, buss eller sykkel.

Les mer om øyhopping utenfor Göteborg.

NÆRKONTAKT: Hummerfiske er en av de mange opplevelsene dere kan være med på i Västsverige. Foto: Roger Borgelid
NÆRKONTAKT: Hummerfiske er en av de mange opplevelsene dere kan være med på i Västsverige. Foto: Roger Borgelid Vis mer

Opplev Västsverige med båt

Er dere lystne på opplevelser på sjøen, men har ikke egen båt? Det er ingen problem om dere drar til Västsverige. Her kan dere bli med på alle slags spennende eventyr på sjøen. Bli med M/S Märtha på blåskjellsanking, og nyt blåskjellene dere har fanget sammen med deilig tilbehør enten om bord eller i land. Dere kan også bli med båten Signe på kombinert blåskjell- og østerssafari, hvor dere får se hvordan begge deler dyrkes og smake på helt ferske godsaker i strandkanten. Dere kan også bli med M/S Storholmen langs Dalslands Kanal, en av Europas vakreste vannveier. Her ser dere nydelig natur mens dere nyter en herlig middag med hjemmelaget husmannskost.

Frister det med innlagt overnatting, kan dere bli med på cruise på Göta Kanal med én overnatting, eller cruise fra Strömstad til Göteborg som tar tre døgn med innlagt overnatting på land.

Les mer om båtturene her!

Mer fra Visit Sweden

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på [email protected] for å få vite mer.