Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

IKKE MER PLAGER: Med tilskuddet Laktase skal du som har problemer med å bryte ned laktose slippe plagene laktose gir deg. Foto: NTB Scanpix
IKKE MER PLAGER: Med tilskuddet Laktase skal du som har problemer med å bryte ned laktose slippe plagene laktose gir deg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Reagerer du på laktoseholdig mat? Dette bør du passe på

Problemer med å bryte ned laktose kan være en utfordring i sosiale situasjoner.

Reagerer du på laktoseholdig mat og drikke? Da kjenner du deg sikkert igjen:

Du er i middagsselskap, eller bare på besøk hos noen venninner, og på bordet står maten ferdig servert. Enten det er grateng eller fløtesaus, iskrem, vafler eller bløtkake er problemet det samme – dette kan bli en sjenerende utfordring for magen.

Det er ikke alltid så lett å si ifra heller, spesielt om man er på besøk hos noen man ikke kjenner så godt.

Men hva kommer mageproblemene av? Og hva bør man være ekstra obs på? Åse Andresen er klinisk ernæringsfysiolog og fag- og opplæringssjef i Takeda, og er ekspert på problemer med å bryte ned laktose.

Hvorfor reagerer noen på laktoseholdig mat?

EKSPERTEN: Åse Andresen, klinisk ernæringsfysiolog og fag- og opplæringssjef i Takeda.
EKSPERTEN: Åse Andresen, klinisk ernæringsfysiolog og fag- og opplæringssjef i Takeda. Vis mer

Problemer med å bryte ned melkesukker (laktose) er ikke uvanlig. Man regner med at fem til femten prosent av alle nordeuropeere har denne tilstanden, mens prosenttallet er atskillig høyere hos personer fra Asia, Afrika og Sør-Amerika.

I tarmen finnes et enzym som heter laktase, og det er dette enzymet som bryter ned melkesukkeret i meieriprodukter. Dersom man har mangel på eller redusert aktivitet av laktase, kan man få problemer med å bryte ned melkesukkeret.

Dersom melkesukkeret ikke brytes ned, er det vanlig å oppleve symptomer som mageknip, oppblåsthet og løs avføring. Disse symptomene oppstår som oftest kort tid etter at den laktoseholdige maten eller drikken er inntatt.

LES OGSÅ: Åtte testpiloter fikk teste Laktase-tabletter fra Nycopro – her er dommen

Lett å forveksle

Dersom du tåler for eksempel harde oster som vanlig gulost, men reagerer på brunost, vanlig melk og is, kan det hende at du har vanskeligheter med å fordøye laktose.

Men det kan være lett å forveksle symptomer på intoleranse mot laktose med symptomer på andre matallergier eller andre problemer i tarmen. Man bør med andre ord ikke anta noen diagnose selv – det bør en lege eller klinisk ernæringsfysiolog gjøre.

Den vanligste testen er å fjerne produkter som inneholder mye laktose fra kostholdet og se om symptomene blir borte. Deretter gjeninnfører man laktoseholdige produkter og ser om symptomene kommer tilbake.

Det finnes også en gentest (blodprøve), men denne sier kun noe om man er disponert for tilstanden, ikke om man faktisk har det. Laktosebelastning med pusteprøve eller blodprøve er også en mulighet for å stille diagnosen, men dette gjøres sjelden.

UTFORDRING: Laktoseholdig mat kan være en utfordring for personer som har problemer med å bryte ned laktose. FOTO: NTB Scanpix
UTFORDRING: Laktoseholdig mat kan være en utfordring for personer som har problemer med å bryte ned laktose. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Blitt enklere

I Norge går det fint å leve godt selv om man ikke tåler laktose. Det kommer stadig flere laktosereduserte eller laktosefrie produkter på markedet, og det finnes også mange alternativer til meieriprodukter som er naturlig laktosefrie, som for eksempel soyamelk, havremelk og mandelmelk.

Mange tåler også laktose i små mengder, men opplever problemer hvis det blir for mye. Mengden laktose som kan tolereres varierer veldig fra person til person, men mange tåler opp til 12 gram laktose om dagen hvis dette fordeles utover dagen. Dette tilsvarer for eksempel ett glass melk, to osteskiver og et yoghurtbeger til sammen. Til sammenligning gir et vanlig norsk kosthold ca. 20-25 gram laktose daglig.

Hjelp nedbrytningen av melkesukker med Laktase-tabletter

Selv om det stadig blir enklere å skreddersy sitt eget kosthold til å inkludere laktosereduserte eller laktosefrie produkter, er det situasjoner der det å ha problemer med å bryte ned laktose kan være en utfordring.

HJELPEMIDDEL: Laktase-tablettene hjelper med nedbrytningen av laktose.
HJELPEMIDDEL: Laktase-tablettene hjelper med nedbrytningen av laktose. Vis mer

Dersom man skal i middagsselskap eller på venninnekveld er det fort gjort at man blir servert laktoseholdig mat, og da kan det være vanskelig å si nei. Og det er jo ikke noe gøy å være den eneste som ikke får spist den kvelden heller ...

Heldigvis finnes det Laktase-tabletter som gjør det mulig å motvirke laktoseproblemene. Tablettene inneholder laktaseenzym som forbedrer nedbrytningen av laktose. Dermed blir det mulig å innta laktoseholdig mat og drikke uten at man får mageproblemer.

Det kan være redningen dersom du skal ut i sosiale lag der mat serveres.

Laktase-tablettene kan benyttes fra tre års alder, og kan svelges hele eller knuses og blandes i maten – sammen med måltider som inneholder laktose. Nycopro Laktase finner du på apoteket.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media