Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

Rister hunden din mye på hodet? Det kan være ørebetennelse

Reduser stress hos hunden ved å slippe hjemmebehandling.

Opp til 20 prosent av dyrlegebesøk for hunder er på grunn av ørebetennelser! Infeksjonen går ofte ikke bort av seg selv, og hunden kan ha mye ubehag.

Hvis hunden din rister mer på hodet enn vanlig, sjekk om øret er rødt og hovnet opp, kanskje det lukter også. Da er det høyst sannsynlig ørebetennelse. 72 prosent av hundeeiere ville foretrekke at veterinæren håndterer hele behandlingen. Bader hunden din mye i sommer, følg litt ekstra med.

image: Rister hunden din mye på hodet? Det kan være ørebetennelse

Det er helt normalt for en hund å riste på hodet, siden den ikke har fingre som kan ta seg av kløe og ubehag. Vær uansett oppmerksom på om hunden rister mye på hodet, som om den vil kvitte seg med noe som gjør vondt og irriterer.

Hvis hunden har fått øregangsbetennelse går det ikke bort av seg selv, og derfor må man til veterinær og få medisinsk behandling. Ubehandlet ørebetennelse kan føre til vedvarende skader som kan svekke hørselen. Ikke minst gjør det vondt!

Årsaker

Det kan være mange årsaker til ørebetennelser. Det kan være allergi, parasitter som øremidd, vann fra bading som er fanget i øregangene, opphopning av ørevoks eller fremmedlegemer som er kommet inn i øret.

image: Rister hunden din mye på hodet? Det kan være ørebetennelse

Noen hunder har større risiko for ørebetennelser enn andre, for eksempel hvis de har smale eller pelskledde øreganger, pelskledde ørelapper eller hengeører, som hindrer luftgjennomstrømningen. Hunder som har hatt infeksjon før, har større risiko for å få det igjen.

Hvis hunden har overfølsomhet eller allergi, som kommer til uttrykk gjennom ørebetennelse, kan man dessverre regne med at symptomene kommer tilbake til man har funnet og kurert den underliggende årsaken.

Hva skal du se etter?

- røde eller hovne ører
- mer risting på hodet eller kløing mot øret enn vanlig
- hunden holder hodet på skakke
- utflod fra øret og lukt
- hunden klynker når du rører øret

Kontakt veterinæren hvis du mistenker at hunden har ørebetennelse. Da må hunden undersøkes for å få riktig behandling, siden det ikke er nok å rense ørene.

image: Rister hunden din mye på hodet? Det kan være ørebetennelse

Behandlingsmetoden utvikles

Det finnes flere behandlinger, de fleste er lokalvirkende som dryppes i øret på hunden over tid av hundens eier. Det er stressende for både hund og eier, som ofte synes det er vanskelig å gjennomføre behandlingen hjemme. Mange hadde foretrukket å slippe dette for både sin egen og hundens skyld.

Det finnes flere reseptbelagte produkter på markedet som inneholder antibakterielle, soppdrepende og antiinflammatoriske midler, og som dryppes rett i hundens øre. Som regel skjer første behandlingen på klinikken, etter at veterinæren har foretatt en grundig undersøkelse og rengjort hundens øre.

image: Rister hunden din mye på hodet? Det kan være ørebetennelse

Nå finnes produkter der det trengs færre behandlinger, noen ganger bare én dose, som innebærer at hundeier slipper å styre med dette selv i ukevis. Med denne typen behandling kan hundeeier i stedet komme tilbake til veterinæren for en sjekk etter avtale, og få resultater på eventuelle prøver som kan avdekke underliggende årsaker.

Visste du at ørebetennelse kan forårsakes av allergi? Noen ganger kan det hjelpe å skifte fôr!

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.