Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

Russer trekker seg fra teamsprinten

Klæbo på jakt etter gull nummer tre, russerne på jakt etter sin løper nummer to.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Johannes Høstflot Klæbo er selvskreven på teamsprinten, og får antakelig med seg 12 år eldre Martin Johnsrud Sundby. Klæbo har allerede tatt gull på sprinten og avgjort stafetten i Norges favør, nå er han på jakt etter sitt tredje gull i dette OL. De fremste utfordrerne er ventet å bli Italia og Russland, sistnevnte må finne seg én ny andremann.

Laget bestående av Olympiske Atleter fra Russland (OAR) ga det norske laget tøff kamp på stafetten. Dette til tross for at store deler av den russiske troppen har blitt nektet deltakelse i mesterskapet. Den som slet mest på det russiske laget var tredjeetappeløperen Aleksej Tjervotkin. Han gikk ut i tet, men mistet til slutt ganske mange sekunder til formsterke Simen Hegstad Krüeger. Da fikk Johannes Høstflot Klæbo gå ut alene på siste etappe, og sikret en norsk seier etter én duell med russiske Denis Spitsov. Tsjervotkins deltakelse i teamsprinten var allerede satt under press etter Spitsovs sterke mesterskap så langt, men nå har han selv valgt å trekke seg.

«Skiløperen har ikke blitt helt frisk etter sykdommen og ønsker ikke å skuffe Alexander Bolshunov og Alexander Spitsov, og gir seg selv skylden for prestasjonen i stafetten», forteller den russiske avisen Kirov.

Bolshunov har sammen med Spitsov vært to enorme lyspunkter i én mørk tid for det russiske skimiljøet. Bolshunov, som var nærmest Klæbo på sprinten og gikk en strålende førsteetappe, vil ikke ha noe av at Tsjervotkin gjør seg selv til noen syndebukk.

- Det var Tsjervotkins første start i dette mesterskapet. Han hadde ingen sjanse til å lære seg løypa, og mangelen på trening spilte sin rolle. Jeg er sikker på at om dette ikke var hans første løp i PyeongChang kunne han ha gjort det bedre. Så vi burde ikke klandre ham. Han gjorde alt han kunne og mer til, sa Alexander Bolshunov i et intervju med det russiske nettstedet IZ.

I kulissene har også Dietmar Noeckler fått innpass på det italienske sprintlaget sammen med Federico Pellegrino. Noeckler var noe overraskende ikke å se på stafetten, mens sistnevnte tok bronse på sprinten. Slik står Italia, Norge og Russland med hver sin sprintgigant, så får vi se om deres lagkamerater holder mål.

Oddseksperten tror det blir to favorittseire på onsdagens lagsprint:

Mens det for kvinnene ser ut til å bli en sylskarp duell mellom Norge og Sverige, er Norge langt større favoritter blant gutta. Det kan tilsynelatende virke noe overraskende at Norge har valgt Johnsrud Sundby som lagkamerat til Klæbo, all den tid Sundby aldri har vært noen god sprinter og ytters sjeldent kommer noe særlig lengre enn til maks kvartfinalen i sprintrennene. Men lagsprint er noe ganske annet, her skal de gå tre runder hver, og kravet til utholdenhet spiller langt mer inn. I så måte kan Sundby være et fornuftig valg, han har enorm kapasitet, og på 1. etappen handler det først og fremst om å henge med helt der fremme og ikke gå seg tom. Avslutningsegenskapene til Klæbo kjenner vi godt, her er han både to og tre hakk bedre enn alle andre, så hvis Klæbo har kontakt før sisteetappen har han alle muligheter til å avgjøre dette for Norges del, enten i de siste bakkene inn mot stadion (hørt om Klæbo-rykket?) eller inne på selve oppløpet (hørt om Klæbo-spurten?).

Noe annet enn norsk seier her vil overraske meg stort. Italia er kanskje den fremste utfordreren, de har Noeckler og Pellegrino som sine to, men jeg er tvilende til at Noeckler er sterk nok til å henge med helt inn. Avslutningen til Pellegrino kjenner vi godt, bak Klebo er nok han den fristilsløperen med den vasseste avslutningen, og kanskje den eneste som på sitt aller, aller beste faktisk kan gi Klæbo litt kamp. Men jeg tviler som sagt på at Italia henger med helt inn, så noen ren spurt mellom Norge og Italia har jeg vanskelig med å se for meg.

«Atleta frå Russland» kommer garantert til å være med og kjempe om en medalje, og kanskje kan de gi italienerne en real kamp om sølvet. For OAR går Spitsov og Bolshunov, der balansen i laget synes ganske lik det Norge stiller med. Spitsov har god utholdenhet og er ikke først og fremst en sprinter, og jeg ser for meg at han kommer til å ligge tett på Sundby. Bolshunov er en god sprinter, han tok bronse på sprinten tidligere i lekene, og har ellers en 3. plass fra Davos tidligere i vinter. Han er ikke like rå som Klæbo inne på et oppløp, men det er veldig bra fart i tøflene til russeren.

Konklusjon: Norge skal normalt sett ta dette, mens Italia og Russland skal kjempe om sølvet. 1,40 på norsk seier er egentlig greit nok.

La oss starte kort og konsist: Dette skal normalt sett være en duell mellom Norge og Sverige, der USA er den eneste utfordreren som med en maksdag skal kunne legge litt press på de to. Noen andre nasjoner skal rett og slett ikke kunne være i nærheten av å være med i kampen om gullet, og kanskje heller ikke medaljer. Norge går med Marit Bjørgen på 1. etappen, mens Maiken Caspersen Falla går 2. etappe. For Sverige går Charlotte Kalla 1. etappe, mens Stina Nilsson går 2. USA har Kikkan Randall og Jessica Diggins.

Norge og Sverige har relativ lik balanse i laget, med Bjørgen og Kalla med god kapasitet, der mye handler om å henge med helt der fremme og ikke slippe noen sekunder, mens Falla og Nilsson er de med størst maksfart og den beste avslutningen, som selvfølgelig fort kan bli avgjørende inne på et oppløp. Jeg har vanskelig med å se for meg at verken Bjørgen eller Kalla kommer til å få noe særlig på hverandre, til det er de for jevne, og med mindre noe helt spesielt inntreffer skal de stå tre runder veldig greit. Bjørgen var enda råere i sprint tidligere enn hun er nå, men en type øvelse som dette passer henne bra, der det stilles enda større krav til utholdenhet enn i tradisjonell sprint.

Jeg ser for meg et løpsscenario der Norge og Sverige kommer til å gå hardt og samlet, og der ingen av de to lagene klarer å få noen særlig luke på hverandre, selv om det garantert vil bli forsøkt iherdig, spesielt i duellen Bjørgen / Kalla på 3. runden. Dermed vil dette bli avgjort mellom Falla og Nilsson på sisterunden, og slik disse to har sett ut i år, har Nilsson en råere sluttspurt enn Falla. Jeg tror både Bjørgen og Falla kommer til å ligge foran i store deler av løpet og være mest sultne på å kvitte seg med svenskene, uten å klare det. Inne på et oppløp kan fort Nilsson ta det, og da blir det svensk gull og norsk sølv.

Hva så med USA? Spesielt Diggins er råsterk i fristil sprint, men Randall er jeg mer usikker på. Jeg blir overrasket hvis USA holder helt inn, og jeg tror også Diggins har en enda større styrke i rene sprintløp der det ikke gås tre runder. Hun kan bli litt mørnet hun og. Jeg tror USA blir gående i et vakuum melom Norge / Sverige og Sveits / OAR og sikrer en kontrollert bronse.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.