Annonsørinnhold

Ryddeekspert Synnøve Skarbø: – Det var som å se lyset da jeg oppdaget dette trikset

Slik rydder du smart hjemme.

BORTIMOT MAGISK: Synnøve er begeistret for vakuumposene til Clas Ohlson.Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mange av oss ønsker å ha det så ryddig som mulig hjemme, men oftere er det lettere i teorien enn i praksis.

Men fortvil ikke! Ryddeekspert Synnøve Skarbø viser hvordan du får orden på stort og smått i hjemmet – med smarte løsninger.

Magisk støvsugertriks

Nå som vintersesongen er over, er det mange ting som kan ryddes vekk. Boblejakker, vinterdyner og andre varme plagg tar vanligvis mye plass, men ikke hvis man bruker dette trikset.

– Dette er rett og slett et fantastisk triks! Bortimot magisk, forteller Synnøve henrykt.

SMART MED VAKUUM: Dyner, puter og boblejakker tar mye mindre plass i en vakuumpose.
SMART MED VAKUUM: Dyner, puter og boblejakker tar mye mindre plass i en vakuumpose. Vis mer

Produktet hun er så engasjert i er en såkalt vakuumpose. Legg alt som skal stues bort inni den, koble til støvsugeren, og sug ut all luften. Og vips, det som skal stues bort tar mye mindre plass.

– Til såkalte «off season»-produkter er dette en revolusjon. Jeg har en diger boblejakke som tar opp masse oppbevaringsplass. Det var som å se lyset da jeg oppdaget dette trikset, sier den engasjerte ryddeeksperten.

TIL OFF SEASON-PRODUKTER: Vinterdyner og boblejakker kan med fordel lagres i vakuumposer.
TIL OFF SEASON-PRODUKTER: Vinterdyner og boblejakker kan med fordel lagres i vakuumposer. Vis mer

Vakuumposen passer til alle mulige støvsugere, men desto sterkere støvsugeren er, jo mer luft klarer den å suge ut. Med etiketter til hver pose med hva de inneholder, er det enkelt å finne igjen det man trenger seinere. Posene oppbevares enkelt i smarte plastbokser.

– Jeg har begrenset med bodplass, og oppi én sånn pose fikk jeg plass til to store dyner og puter på en fjerdedel av plassen det ellers ville tatt, sier Synnøve.

FULL OVERSIKT: Merk vakuumposene med merkelapper, så vet du akkurat hva som ligger hvor.
FULL OVERSIKT: Merk vakuumposene med merkelapper, så vet du akkurat hva som ligger hvor. Vis mer

Men ett plagg har hun ikke turt å prøve å ha i vakuumposen.

– Jeg har vurdert å putte bunaden i, for den tar så stor plass, men jeg frykter at «bunadpolitiet» da vil arrestere meg, for bunaden har jeg alltid hørt at skal henge luftig.

ORDEN I KLÆRNE: Synnøve viser hvordan du får orden i klesskapet.Vis merVis mer Vis mer

Få oversikt over klesskapet med dette kleshengertrikset

Ikke alt av klær kan puttes i vakuumposer – noe må jo være lett tilgjengelig i hverdagen også. Men ofte er det slik at det fort hoper seg opp, man mister oversikt over hva man har, og mange ting som kan gis bort eller kastes blir bare liggende. Dette gjaldt også Synnøve, som heldigvis fant en smart løsning på problemet.

– Metoden jeg brukte er veldig enkel – jeg snudde alle kleshengerne i skapet mitt. Hver gang jeg hadde brukt et plagg, så hang jeg kleshengeren tilbake «riktig vei». Etter seks måneder tok jeg en titt. Hvilke klær hadde jeg brukt? Og viktigere: Hvilke klær hadde jeg ikke brukt? De klærne jeg ikke hadde brukt pakket jeg ned og ga til Fretex, smiler hun.

SNU HENGERNE: Synnøves «snutriks» er genialt for å luke ut plagg du aldri bruker.
SNU HENGERNE: Synnøves «snutriks» er genialt for å luke ut plagg du aldri bruker. Vis mer

En annen metode hun anbefaler er å pakke klær du sjelden bruker ned i en eske og sette den i en bod.

– Så setter du på alarm på telefonen seks måneder fram i tid, og hvis du ikke har savnet noen av plaggene i løpet av de seks månedene, så kan du kvitte deg med esken, uten å åpne den.

Velg riktige kleshengere

Synnøve har enda et genialt triks for å spare plass i klesskapet – her handler det nemlig om hva slags kleshengere man velger.

– Det er fint med store kleshengere i tre, men de tar for mye plass. Løsningen er like enkel som den er genial: tynne kleshengere!

TAR MINDRE PLASS: Tynne kleshengere tar mindre plass i skapet, slik at du får plass til mer.
TAR MINDRE PLASS: Tynne kleshengere tar mindre plass i skapet, slik at du får plass til mer. Vis mer

– Det er kanskje å «jukse» i forhold til intensjonen, men jeg samler på kjoler, og har sikkert 200 stykker hengende, forteller Synnøve.

Ingen regler uten unntak, og de tynne hengerne er ikke så bra for gensere, for de blir litt «slapsete». Men også her finnes det løsninger, nemlig hengere med flosset overflate.

– Disse er nærmest geniale, mener Synnøve.

FÅ ORDEN I SKOKAOSET: Synnøve viser hvordan du får orden i gangen.Vis merVis mer Vis mer

Smart organisering av sko

Det er ikke bare klær det er fort gjort at det blir rot i – også sko har godt av smart organisering. Her har Synnøve et kanontips: en regulerbar skohylle.

– Jeg har hatt store problemer med å finne en skohylle som passer. Enten er den for liten, eller så er den for stor. Og måltilpassede skohyller blir liksom litt «overkill», sier hun.

– Den regulerbare skohylla var løsningen for meg. Da ble bredden perfekt!

Fire geniale skotips

  • La kun de skoene du bruker til daglig stå parkert i gangen. De andre kan du oppbevare på soverommet eller et annet egnet sted.
  • En hengende skohylle inne i et skap er en genial måte å få plass til mange par sko på.
  • Spar på pene og solide skoesker – de kan brukes til å lagre sko i.
  • Gjennomsiktige skoesker i hard plast er en dekorativ måte å lagre sko på. Da slipper du også å huske hvilke sko som ligger i hvilken eske.

Endelig orden i skokaoset

– Skohyller er rett og slett et must, for da kan du lagre sko i høyden. Sånne klassiske skoskap er brukbare hvis du har du har dårlig plass, men de rommer ikke så mange par og er egentlig best egnet til barnesko. Så hvis du har en rikholdig skosamling, er det lurt å sjekke ut andre alternativer. Hvorfor ikke bruke et vanlig skap eller en bokhylle til sko, undrer Synnøve, som også har en løsning på en av støvlettentusiastenes evige problemer.

– Kan du tenke deg noe mer irriterende enn en damestøvlett som legger seg nedover de andre skoene? Det skaper plagsom uorden i rekkene. Løsningen? Stapp tomme brus- og vannflasker nedi skaftet. Da står de som en rad med tinnsoldater, smiler Synnøve.

Clas Ohlson og miljø

Clas Ohlson jobber for en bærekraftig fremtid, og sortimentet vårt utvides stadig med miljøvennlige produkter.

Vi samarbeider med store sertifiseringsløsninger som Svanemerket og Forest Stewardship Council (FSC), som er symbolet for bærekraftig skogbruk. Se etter miljømerkene i butikken!

Vi jobber hardt for å redusere CO2-utslippene våre, blant annet ved å frakte mer av godset vårt via jernbane og båt i stedet for via vei og fly.

Vi samarbeider med Redd Barna og Miljøagentene.

Følg reisen vår mot en bærekraftig fremtid. Les mer her

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer