ANNONSØRINNHOLD

FÅ ORDEN I KAOSET: Synnøve Skarbø viser fram supertipsene for å få et ryddigere hjem. Vis mer

Ryddeekspert Synnøve Skarbø: Slik får du orden i boden

Høsten er tid for å få system i tingene dine, og Synnøve viser deg hvordan.

Du kjenner deg sikkert igjen: Ting du ikke vet hvor du skal få plass til blir dytta inn i boden, og plutselig er det så fullt at du verken vet hva som er der, eller hvor den ene tingen du trenger er.

Heldigvis har ryddeekspert Synnøve Skarbø løsningen på problemet. Hun viser deg hvordan du får orden i tingene dine, og hva du bør passe ekstra godt på i ryddeprosessen.

Start med blanke ark

Ifølge Synnøve bør det første steget være å tømme boden fullstendig, sortere alt, og så gå gjennom alt du har der med et kritisk blikk. Sannsynligvis trenger ikke alle tingene å ligge i boden.

– Du skal beholde det du vet at du kommer til å bruke, eller det som betyr noe ekstra for deg. Resten er det bare å selge, gi bort eller rett og slett kaste, sier Synnøve.

IKKE VÆR REDD FOR Å KVITTE DEG MED TING: Å rydde boden er en fin måte å kvitte seg med ting man egentlig ikke bruker.
IKKE VÆR REDD FOR Å KVITTE DEG MED TING: Å rydde boden er en fin måte å kvitte seg med ting man egentlig ikke bruker. Vis mer

Når du har gått gjennom rubbel og bit, og kvittet deg med unødvendig ting, er tiden inne for å få orden i boden. For å lage et skikkelig system hvor du utnytter plassen maksimalt, er det smart å lage et kjekt hyllesystem. Bruk hyller i stål som er velegnet for boden.

«Det første du gjør er å tømme boden helt. Så sorterer du med hard hånd» Synnøve Skarbø

Hyllene er robuste og stabile, og tåler 175 kilo per hylleplan. Tenk på hyllene som en butikk – du skal ha full oversikt over alt, og det skal ikke være for trangt mellom tingene.

STABLE I HØYDEN: Ved å bruke hyller får du plass til mer, og du utnytter plassen i boden på best mulig måte.
STABLE I HØYDEN: Ved å bruke hyller får du plass til mer, og du utnytter plassen i boden på best mulig måte. Vis mer

– Det du bruker oftest er det lurt å plassere nærmest døra, mens det du sjelden trenger kan få plass innerst i boden. Bare husk én ting – plasser de tyngste tingene nederst, og det letteste øverst, sier Synnøve.

Få oversikt med smart system

For å samle alt av småting på ett sted – som teip, kabler, verktøy, fiskeutstyr og andre ting, lønner det seg å bruke et smart bokssystem. Husk bare at du ikke slenger alt mulig i samme boks. Synnøve anbefaler heller å samle ting som hører sammen.

– Det er lurt å legge ting i samme kategori i samme boks. For eksempel leker i én boks og elektriske ting i en annen.

KATEGORISER: Bruk én boks til hver kategori. På den måten blir boden mye mer oversiktlig.
KATEGORISER: Bruk én boks til hver kategori. På den måten blir boden mye mer oversiktlig. Vis mer

Bruker du i tillegg gjennomsiktige bokser, er det superenkelt å se hva som ligger i hvilken boks. Putt små ting som lyspærer i en mindre boks, mens større ting som telt og soveposer gjerne trenger bokser med mer plass. Sommer- og vinterklær bør få ligge i en luft- og fukttett boks, slik at klærne holder seg gjennom sesongene de ikke er i bruk.

«Slik slipper du å rote gjennom alle tingene dine for å finne det du trenger» Synnøve Skarbø

For enda bedre oversikt, bør du markere boksene med en praktisk merkemaskin. Den skriver enkelt ut selvklebende etiketter, og på den måten trenger du ikke å åpne boksene for å se hva som ligger oppi hver gang.

Ofte er det irriterende mørkt i en bod. Da er det genialt med LED-lyslister som du enten kan skru opp eller feste med dobbeltsidet teip. De kan også seriekobles om det ikke holder med én.

IKKE LET I MØRKET: Disse kjekke lyslistene er enkle å montere på hyllesystemet.
IKKE LET I MØRKET: Disse kjekke lyslistene er enkle å montere på hyllesystemet. Vis mer

Utnytt plassen maksimalt

Hvis boden din ikke er av den største sorten, og du har litt dårlig plass, er vakuumposer gull verdt. På et blunk er klærne dine en brøkdel av størrelsen.

Synnøve forteller også at det er viktig å utnytte plassen på veggene.

– Hvis du skrur opp noen kraftige kroker på veggen, kan du henge opp tyngre ting som sykler, ski eller annet redskap. På den måten sparer du mye plass, sier hun.

Ryddeekspert Synnøve Skarbø: Slik får du orden i boden

Boden kan også fort bli et «fristed» for alle skoene man ikke bruker, og gjerne slengt hulter til bulter. Få derfor oversikt og bruk en praktisk løsning på skooppbevaring, designet for å klare dobbelt så mange sko som en skohylle gjør.

Ellers er smarte modulbokser i ulike størrelser med lokk genialt til alt av dingser. På den måten får du en oversiktlig bod med et ryddig inntrykk. Du finner også enkelt igjen tingene du leter etter.

– Husk at nøkkelen til et ryddigere liv er å legge ting på plass med en gang du er ferdig med det, avslutter Synnøve.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.