Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

ORGANISER FERIEKOFFERTEN: Med dette enkle trikset sparer du plass i kofferten. Vis mer

Ryddeekspert Synnøve viser: Slik pakker du smart til ferien

Skal du reise bort i sommer? Her er supertipsene.

Det er sommer, det er ferie og mange skal reise bort. Her er ryddeekspert Synnøve Skarbøs beste reisetips som gjør pakkingen til en lek.

Utnytt koffert-plassen

Ifølge Synnøve er det aller første du bør gjøre å legge fram alt du har lyst til å ha med deg. Legg det fram på senga, på et bord, eller hvor som helst, og sett sammen antrekk basert på plaggene. Her er det lurt å ta utgangspunkt i skoene, for disse veier mest.

Er du typen som kaster alt mulig oppi kofferten og håper på det beste? Det finnes bedre måter å gjøre det på. Synnøve anbefaler å rulle klærne i stedet for å brette dem – da unngår du krøllete tøy og får bedre oversikt. I tillegg tar det mindre plass. Det lønner seg også å sette tøyrullene på høykant i kofferten, slik at du enkelt ser hva du har med deg.

«Pakk tunge ting langt ned i kofferten, og lette ting lenger opp. Da unngår du at de tunge tingene presser klærne dine ned og gjør dem krøllete.» Synnøve Skarbø

Sko bør pakkes inn i skoovertrekk, slik at klærne dine ikke blir skitne. Her kan du også bruke brødposer, tøyposer eller til og med dusjhetter. Generelt lønner det seg å pakke tyngre ting nederst i kofferten, og lettere ting lenger opp. Da blir ikke klærne så krøllete.

Ta også med en vaskepose til skittentøyet, så unngår du at det skitne tøyet blir liggende sammen med det rene.

Husk også at du ikke bør pakke for mye. En grei tommerfingerregel er å pakke dobbelt så mange overdeler som underdeler. De fleste av oss bytter ikke bukse eller shorts hver dag, i motsetning til t-skjorter som det går flere av.

Når det gjelder toalettsaker, er det fint å ha alt på ett sted. Putter du alt i en toalettveske som kan foldes ut og henges opp, har du full oversikt over alle tingene dine, og du slipper og pakke dem ut i løpet av reisen og risikere at noe forsvinner.

HENG OPP TOALETTSAKENE: En hengende toalettmappe gir deg full oversikt.
HENG OPP TOALETTSAKENE: En hengende toalettmappe gir deg full oversikt. Vis mer

Velg riktig koffert

Hva selve kofferten angår, lønner det seg å velge en koffert som er både hard og lett, og har fire hjul. Da unngår du at innholdet klemmes, og den blir lettere å trille. (Psst! Skulle et av hjulene gå i stykker, trenger du slett ikke ny koffert! Nye kofferthjul får du enkelt tak i med Clas Ohlsons reservedel-løsning.)

Det lønner seg også å merke kofferten slik at du enkelt finner den igjen på bagasjebåndet. Skal du til USA og har en koffert som ikke har innebygd TSA-lås, bør du låse kofferten med en egen TSA-lås i tillegg. TSA-låsen kan låses opp av tollvesenet dersom de vil inn i bagasjen din for å sjekke om det er noe mistenkelig der. Har du ikke TSA-lås, risikerer du at de bryter opp kofferten din, og dermed ender du opp med en ulåst koffert resten av reisen.

Det finnes også bagasjereimer med TSA-lås, som fungerer spesielt bra på harde kofferter.

Håndbagasje

Når du skal pakke håndbagasjen er det flere ting du bør tenke på. De forskjellige flyselskapene har forskjellige regler når det gjelder maks antall kilo du kan ta med deg – se faktaboks. Det er også forskjellige regler for dimensjonene på håndbagasjen du kan ta med deg på de forskjellige flyselskapene, så det bør du sjekke i forkant.

«Velg en koffert som er så lett at du kan bruke vekten på andre ting.» Synnøve Skarbø

Samtidig er det en del essensielle ting du bør ta med deg, i tilfelle (bank i bordet) den innsjekkede bagasjen skulle bli borte.

Bruk en lett kabinkoffert som utnytter maksstørrelsen av det som er lov å ha med seg. Jo lettere koffert, jo mer vekt har du til overs til å ta med deg alt du trenger.

VELG LETT: En lett kabinkoffert gjør at du kan bruke den tillatte vekten på andre ting.
VELG LETT: En lett kabinkoffert gjør at du kan bruke den tillatte vekten på andre ting. Vis mer

Husk regler for flytende kosmetikk

Pass på at du har med deg et ekstra skift undertøy og sokker, samt toalettsaker. Det er strenge regler på hva som er lov å ha med seg av kosmetikk på flyet, så du gjør lurt i å ta toalettsaker som kremer, væsker og lignende over på småflasker som er beregnet for reise. En enkeltflaske kan ikke romme mer enn 100 ml, og til sammen skal alt du har av flytende kosmetikk kunne puttes i en plastpose som rommer én liter. En slik plastpose får du tak i på flyplassen, eller du kan bruke et reisesett med småflasker der en slik pose allerede følger med. Da slipper du pakke om før sikkerhetskontrollen!

TENK SMART: Putt flytende kosmetikk over på små reiseflasker, så mister du ikke favorittproduktene dine i sikkerhetskontrollen.
TENK SMART: Putt flytende kosmetikk over på små reiseflasker, så mister du ikke favorittproduktene dine i sikkerhetskontrollen. Vis mer

En annen ting som er viktig å huske på er at mange reiseforsikringer ikke dekker (eller delvis ikke dekker) ting som blir borte fra innsjekket bagasje. Det lønner seg med andre ord ikke å slenge masse verdisaker i kofferten. I stedet bør du ta med verdisaker som nettbrettet, smykkene og kameraet i håndbagasjen.

Andre nyttige reisedingser

Det finnes flere andre smarte dingser du gjør lurt i å ha med når du skal ut og reise:

Nødlader. Funker til alt av elektronikk med USB-utgang, som telefon og nettbrett.

Universaladapter. Et reiseadapter som fungerer i mer enn 120 forskjellige land verden over. Fungerer med både jordede og ikke-jordede Europakontakter.

«Ikke gå ut i fra at de har universaladapter på hotellet.» Synnøve Skarbø

Digital bagasjevekt. En livredder om du skal shoppe mye mens du er borte. Med denne har du full kontroll på vekten på bagasjen, slik at du ikke risikerer å måtte betale ekstra for overvekt.

Sammenleggbar sekk. Enda en livredder til shopperen! Sekken kan brettes sammen til lommeformat, så den tar ingen plass på reisen.

KJEKT Å HA: En sammenleggbar sekk er shopperens beste venn.
KJEKT Å HA: En sammenleggbar sekk er shopperens beste venn. Vis mer

Reiselommebok. Med denne holder du enkelt orden på penger og pass på reisen. Reiselommeboka henger du rundt halsen, gjerne under skjorta eller jakka.

Nakkepute og sovemaske. Skal du langt, kan det være fristende å ta seg en blund på turen. Med nakkepute og sovemaske øker du komforten og sover bedre.

Men husk at det absolutt aller viktigste du kan ha på tur er reiseforsikring, så pass på at det er på stell før du reiser.

God tur!

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.

anbefalte artikler fra clas ohlson

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media