Annonsørinnhold

Så enkelt blir du god på kildesortering

Nå er det enda enklere å kildesortere hjemme.

GJENVINNING: Det har aldri vært enklere å kildesortere, og det er ingen grunn til at ikke alle gjør det. Foto: Shutterstock
GJENVINNING: Det har aldri vært enklere å kildesortere, og det er ingen grunn til at ikke alle gjør det. Foto: Shutterstock Vis mer

Gjenvinning og kildesortering engasjerer, og interessen for miljø og bærekraft har aldri vært større. Det du faktisk sparer på å gjenvinne, er kanskje mer enn du tror.

En resirkulert aluminiumsboks sparer for eksempel energi tilsvarende ett døgns PC-bruk, og krever 95 prosent mindre energi sammenliknet med å lage en ny. Gjenvinner du papiravisa, bidrar du til å spare energi tilsvarende det å koke 38 kopper med kaffe.

DET NYTTER: En resirkulert hermetikkboks sparer like mye energi som ett døgns PC-bruk.
DET NYTTER: En resirkulert hermetikkboks sparer like mye energi som ett døgns PC-bruk. Vis mer

I Norge liker vi å tro at vi er gode på det meste. Riktignok er vi gode på forbruk: Statistikk fra FN viser at Norge er nummer fem på lista over land med det høyeste materialforbruket per person. Vi kaster også mer elektronisk avfall enn noe annet land i verden.

Når det kommer til gjenvinning, ligger vi derimot ikke like høyt på lista. Gjenbruk trumfer gjenvinning når det kommer til miljø og bærekraft. Vil du tenke på miljøet, er det bedre å kjøpe brukt, låne eller leie - og det som ikke kan gjenbrukes, kan som regel gjenvinnes.

Vi nordmenn har blitt bedre på å sortere og gjenvinne både plast, glass, metall og matavfall, men vi har fremdeles en del å gå på. Skal tallet for de neste årene bli enda bedre, er det bare én ting som gjelder: god kildesortering.

FOR MILJØET: Om alle gjør litt ekstra, gagner det miljøet. Foto: Shutterstock
FOR MILJØET: Om alle gjør litt ekstra, gagner det miljøet. Foto: Shutterstock Vis mer

Så hvordan gjøre det enklere å kildesortere?

1. Lag et system
Et bra sorteringssystem gjør kildesorteringen til en lek! Unger lærer fort, og er ofte flinkere enn de voksne til å kildesortere. Og stort sett får du plass til all sortering under kjøkkenbenken.

Med klistremerker på beholderne for hva som skal kastes hvor, blir det enda lettere for de minste å lære god kildesortering. Her kan man også bruke en merkemaskin.

OVERSIKTLIG: Merk de ulike sorteringsbøttene med klistremerker. Da blir det enklere for alle å kildesortere.
OVERSIKTLIG: Merk de ulike sorteringsbøttene med klistremerker. Da blir det enklere for alle å kildesortere. Vis mer

2. Utnytt plassen
Med det geniale systemet til SmartStore Collect får du plass til flere beholdere under vasken på kjøkkenet, og her kan du mikse og lage ditt eget oppsett.

Bruk store beholdere (kan også brukes som sittebenk) til det du kaster mest av, som papp og papir, plast og restavfall. Til småting det ikke blir så mye avfall av, for eksempel utbrukte batterier og ødelagte lyspærer, kan du ha mindre beholdere. Et praktisk trelokk skjuler innholdet.

SMARTSTORE: Frittstående beholder for SmartStores kildesorteringssystem - genial til kildesortering og kan i tillegg brukes som sittebenk.
SMARTSTORE: Frittstående beholder for SmartStores kildesorteringssystem - genial til kildesortering og kan i tillegg brukes som sittebenk. Vis mer

Systemet er utviklet for å kunne håndtere ulike typer avfall, med beholdere produsert av resirkulert plast, og som er enkle å bruke og vaske. Systemet passer utmerket under oppvaskbenken, i skap eller skuffer – med eller uten lokk.

En annen god løsning er en diskret avfallsbøtte som forenkler sorteringen betraktelig. Det smarte designet som fås i ulike farger, skjuler innholdet og er stablebart. I tillegg har avfallsbøttene et praktisk lokk og håndtak. Beskrivende etiketter følger med.

KAN STABLES: Stilrent design og praktiske dunker for kildesortering.
KAN STABLES: Stilrent design og praktiske dunker for kildesortering. Vis mer

Husk også å bruke miljøvennlige avfallsposer til sorteringen din! Disse er laget av gjenvunnet polyeten - en miljøtilpasset plast som kun danner karbondioksid og vann ved forbrenning.

3. Spar matavfall og lag egen jord
Reduser avfallet ditt ved å ta vare på matavfallet. Med en solid kompostbøtte med tettsittende lokk kan du enkelt forvandle appelsinskall og kaf fegrut til brukbar kompostjord.

LAG EGEN JORD: Ved å spare på matavfallet, kan du enkelt lage din egen matjord på kjøkkenbenken.
LAG EGEN JORD: Ved å spare på matavfallet, kan du enkelt lage din egen matjord på kjøkkenbenken. Vis mer

Den lukkede beholderen kan stå under oppvaskbenken. Fyll på med matrester og dryss over kompoststrø som inneholder gjær og gode bakterier som fermenterer avfallet ef fektivt og luktfritt. I løpet av bare to uker har du næringsrik jord.

Vannet som samles i bunnen tapper du bare med tappekrana - perfekt for gjødsling av plantene!

PLANTENÆRING: Væsken som samler seg i bunnen er ypperlig til å vanne plantene med.
PLANTENÆRING: Væsken som samler seg i bunnen er ypperlig til å vanne plantene med. Vis mer

Det er ikke kun på kjøkkenet vi kan sortere avfall. I garasjen, på vaskerommet og i boden er det ofte søppel som bør gjenvinnes. Da kan en oppbevaringsboks med hengslet lokk være tingen.

Boksen kommer i to ulike størrelser, er vinklet i forkant, på toppen, og lokket åpnes med hengsler. Det gjør at innholdet er tilgjengelig, selv når boksene er stablet. Den er produsert i resirkulerbart materiale og tåler temperaturer mellom -40 og +120 grader.

PRAKTISK: Det er smart å ha en oppbevaringsdunk i boden eller i garasjen. Det gjør det enklere å kildesortere.
PRAKTISK: Det er smart å ha en oppbevaringsdunk i boden eller i garasjen. Det gjør det enklere å kildesortere. Vis mer

Dette kildesorterer du

• Aviser og returpapir: Jo mer vi gjenvinner, desto flere trær sparer vi. Papirfiber kan gjenvinnes 5-7 ganger før det er utbrukt. Boblekonvolutter skal kastes i restavfall, med mindre du skiller plasten og papiret.

• Plastemballasje: Jo mer vi gjenvinner, desto mindre olje trengs for å produsere nye plastprodukter. Du kan gjenvinne både myk og hard plastemballasje, men ting laget av plast, for eksempel leker, er restavfall.

• Metall: Tenk at hver eneste metallbit gjør en forskjell, og at metall kan gjenvinnes ubegrenset. Sammenliknet med å produsere nytt, er gjenvinning av metall svært energisparende.

• Glass: Jo mer vi gjenvinner, desto mindre bruker vi av råvarer som sand, kalk og natriumkarbonat. I likhet med metall kan glass gjenvinnes ubegrenset uten at kvaliteten forringes.

• Tekstiler: Alle slags tekstiler kan leveres til gjenvinning i f.eks. Fretex- eller Røde Kors-containere. De må være hele, rene, tørre og uten lukt. Tekstilene brukes blant annet til å lage filtduker og isolasjonsmatter.

Så hva er restavfall?

Restavfall er det som ikke er forpakninger og emballasje, for eksempel oppvaskkoster, støvsugerposer, bleier og bind. Dette er såkalt brennbart avfall, og skal kastes i restavfall. På nettsiden sortere.no kan du søke på din kommune for å få vite hva som gjelder der du bor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer