Fellesferien er straks over oss! Varme, late dager på smekkfulle strender, myldrende markeder i utlandet – og flust av muligheter for fingernemme lommetyver som ser sitt snitt til å loppe deg. Og lommetyvene er ikke som i gamle dager. Neida.
Nå har de fått seg avansert utstyr – som du ikke merker at de har brukt før du sjekker kontoen hjemme i Norge.
Du har kanskje hørt om «skimming»? Det vil si at noen får fatt i informasjonen på kredittkortet ditt og kan bruke det.
Siden 2014 har mange norske kort blitt utstyrt med en chip som gjør kontaktløs betaling mulig. Blippekort eller «tæpping» blir bare mer og mer vanlig. Bankene sier at sikkerheten er like god som ved gammeldagse kredittkort.
Men kontaktløse kort gjør deg faktisk sårbar for en helt ny type skimming. Alt svindleren skal gjøre er å laste ned en app på mobilen sin, stille seg i nærheten av deg – og holde fram mobilen.
Så kan de tømme kortet ditt for informasjon i løpet av sekunder og bruke den for alt den er verdt. For eksempel i dyre nettbutikker. Uten at du oppdager noe som helst. For det er ingen som har rørt lommeboka di.
Like tynt som et bankkort
Heldigvis finnes det en veldig enkel dings som gjør ferielivet vanskeligere for lommetyvene, helt uten at du trenger å bry hodet med tekniske besværligheter på reisen.

Dingsen heter SkimSafe – og er oppfunnet i Sverige. SkimSafe-kortet ligner et helt vanlig bankkort, er 1,5 millimeter tynt og sklir derfor rett på plass i lommeboka eller kortholderen din.
SkimSafe-kortet er utstyrt med en sender som rett og slett forstyrrer signalene som sendes ut når noen forsøker å lese av kortet ditt.

Ett og samme SkimSafe beskytter opptil 8 ulike bankkort – og har en beskyttelsesradius på 3 cm fra hver side av seg. Det vil si at du kan legge fire kort på hver side av SkimSafe-kortet i visshet om at ingen kan stjele opplysningene dine.
Og heldigvis er det ikke utstyrt med et batteri som går ut på dato. Et SkimSafe-kort har en levetid på hele fem år, og om du registrerer kortet ditt på Skimsafe.no får du beskjed om når det er på tide å skifte det ut til et nytt.
I mellomtiden kan du altså se fram til fem sommerferier uten å være bekymret for at noen får fingrene i kakefatet mens du nyter ferien med familien eller kjæresten.

Alternativt kan du bruke bruke et RFID Secure-kredittkortfutteral. Dette er en syltynn lomme som har plass til ett kort – og de leveres i pakker med tre futteraler. Også dette forhindrer at informasjonen på RFID-chipen på plastkortet ditt kan leses av uvedkommende.
Smart hvis du også har et kort du innimellom låner bort uten at du nødvendigvis har lyst til å hende over hele lommeboka.
Om du merker at dette er noe for deg, men samtidig vet at det ikke er plass til alle kortene dine, finnes det også en egen RFID Secure-lommebok. Her er det plass til alt du måtte ha av sedler og mynter – og hele tolv kredittkort. Kjekt om du for eksempel skal til eksotiske himmelstrøk og leie bil – og gjerne vil ha førerkort og bankkort samlet. Og sikre.
God, gammeldags verdisikring på reisen
Er du typen som sverger til kontanter – eller som gjerne vil ha med deg passet til enhver tid – finnes det heldigvis gode triks for deg også.
Også om du vokste opp på 70-, 80- eller 90-tallet og husker den lekre lommeboka som hang over hodet på mor eller far første gang dere var i Syden.

Asaklitt reiselommebok heter den – og klassikeren passer på både pengene og passet ditt mens du rusler rundt i travle sommergater. Særlig om du kombinerer den med ett av de nymotens kredittkortfutteralene. Og du – du får dem i turkis, rosa og litt mer avdempet som sort.
Javel, tenker du kanskje, men hva med nøkkelen til leiebilen? Hva med euro- eller dollarmyntene som er i fare for å ramle ut av shortsen? Og hvor skal du gjøre av mobilen når du ikke knipser blinkskudd til Instagram og Snap?

Her kommer Asaklitts oppbevaringsbelte inn i bildet. Dette lette midjebeltet har to utvidbare lommer for alt du har liggende løst i lommene – telefonen, nøklene, hodetelefoner og så videre. Lommene lukker du enkelt med glidelås.
Smarte løsninger til reisen
Det er ikke bare når du kommer fram til feriestedet at det er smart å tenke på sikkerheten. Med Asaklitts smarte trillekofferter – som finnes i tre forskjellige størrelser, fra 32 liter via 58 liter til den største på 86 liter – kan du være sikker på at du får med deg alt, i en lett, robust trillekoffert. Skulle du være uheldig og treffe en fortauskant i Barcelona, er det fint å vite at de fire trillehjulene er lette å bytte ut.

Men det kuleste er kanskje at det skjuler seg en mekanisk vektindikator i håndtaket. Her ser du kjapt om kofferten er blitt for fullstappet – enten det er før avreise eller når du vender snuta hjemover med alle souvenirene i bagasjen. Den minste kofferten sier fra når vekta treffer 10 kg, og ved cirka 23 kg på de to største.
Kofferten har selvfølgelig innebygd TSA kombinasjonslås. Ikke så dumt om det er USA som står på reiseplanen.
Når du reiser til USA er det sånn at Transportation Security Administration (TSA) har rett til å åpne og sjekke all bagasje. Har du ikke en TSA-lås risikerer du at koffertens lås blir ødelagt av sikkerhetshensyn, ved at de kutter av eller bryter låsen opp.

Om du allerede har en trofast koffert – eller velger en annen koffert eller sekk som passer bedre til din bruk – kan du selvfølgelig også ty til Asaklitts kombinasjonshengelås for å oppnå samme effekt. Den passer både til kofferter, ryggsekker og bagger – og gjør at en eventuell bagasjeinspeksjon iallfall ikke koster deg kofferten ved innreisen til USA. For eksempel denne multifunksjonsbagen som rommer hele 40 liter, og som du både kan trille som koffert eller bære som ryggsekk.

Det samme tryggheten ordner du om du bruker denne smarte bagasjeremmen, som også er utstyrt med TSA-lås.
Når vi først er inne på selve reisen – om du planlegger hyppige skift mellom vått og tørt, eller bare tenker deg å stappe skittentøyet i én pose mens du er på tur, kan det være smart å notere seg at Asaklitt har smarte bagasjeposer. Dem får du i tre størrelser – og alle er utstyrt med glidelås.
Så slipper du – og medpassasjerene! – å lukte på sportsskoene du har trasket rundt i Pompeii eller New York i på hele hjemturen.
Til deg som drar dit ingen skulle tru at nokon dro på ferie
Om du er spesielt eventyrlysten – eller bare ørlite nervøs – finnes det en forsvarsspray det kan være verdt å kikke nærmere på.
Bsafespray-en er en lovlig og lisensfri selvforsvarsspray som kan beskytte deg mot overfall og overgrep.
Den gjør en eventuell angriper forblindet i flere minutter – og etterlater en rød farge som blir sittende i opptil tre dager. Den fungerer på opptil fire meters avstand. Husk å sjekke om den er tillatt dit du drar på ferie. Den er lisensfri og lovlig i hele Europa, for eksempel. Bare ikke i Danmark.

Du kan også ta med deg Safe by Gaia-armbåndet som har innebygd overfallsalarm.
Det kan brukes enten du skal på ferie eller være hjemme. Det ser ut som et moderne treningsarmbånd, men på grunn av den enkle knappen som gir fra seg et høyt lydsignal (cirka 120 dB), kan det påkalle oppmerksomhet dersom det oppstår en ubehagelig situasjon.
Til sammenligning gir en gjennomsnitts bensingressklipper fra seg cirka 96 dB og et jagerfly som tar av fra et hangarskip cirka 130 dB.