Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

MER Å RUTTE MED: Refinansiering av kreditter og gjeld kan ha mange fordeler, som lavere rente og færre gebyrer.
MER Å RUTTE MED: Refinansiering av kreditter og gjeld kan ha mange fordeler, som lavere rente og færre gebyrer. Vis mer

Så mye har nordmenn i usikret gjeld

Nordmenn skylder over 150 milliarder - helt uten sikkerhet. Slik sjekker du din egen økonomi.

I 2019 startet innføringen av nasjonale registre for gjeld. De tre gjeldsinformasjonsforetakene i Norge er: Norsk Gjeldsinformasjon, Gjeldsregisteret AS og Experian Gjeldsregister.

Slik sjekker du gjelden din

Du kan logge inn på en av de tre portalene for å sjekke gjelden som er registrert på deg. Du skal få likt resultat hos alle portalene. Experian Gjeldsregister samarbeider med Evry, og bruker informasjonen som disse henter inn.

Slik fungerer Norsk Gjeldsinformasjon:

  • Logg inn på Norsk Gjeldsinformasjon med ID-porten
  • Se informasjon om din gjeld under fanene kredittrammer, forbrukslån og faktureringskort

Slik fungerer Gjeldsregisteret AS:

  • Logg inn på Gjeldsregisteret AS med ID-porten
  • Se informasjon om din gjeld under de aktuelle fanene

I begge gjeldsregistrene får du oversikt over hvor mye gjeld som er utestående, hvor mye av gjelden som er rentebærende og hvor stor kredittrammen din er. Hvis du oppdager avvik i informasjonen som er registrert på deg, kan dette enkelt meldes fra om.

image: Så mye har nordmenn i usikret gjeld

Så mye har nordmenn i usikret gjeld

Usikret gjeld innebærer at man har tatt opp et lån uten sikkerhet. Kredittkort og forbrukslån er typiske eksempler. Dette er lån man kan få uten at banken tar salgspant i låntakerens eiendeler som sikkerhet på lånet. Slike lån har høyere rente enn lån med sikkerhet, fordi banken må gjøre opp for den økte risikoen.

Per 17. desember 2019 var nordmenns samlede registrerte gjeld uten sikkerhet 169,7 MRD NOK. Det melder Gjeldsregisteret i en bloggpost på deres nettsider.

Nå som de nasjonale gjeldsregistrene er på plass er det mulig å følge utviklingen av norsk gjeld dag for dag. Dette er positivt på mange måter. Bankene får gjort grundigere og raskere kredittvurderinger av kundene sine, og forbrukere får bedre oversikt over sin egen gjeld.

Dette kan du gjøre hvis du har usikret gjeld

Har du brukt kredittkortet, tatt opp forbrukslån eller handlet med faktureringskort? I så fall har du usikret gjeld, og refinansiering kan være aktuelt for deg. Enkelt forklart betyr refinansiering at man tar opp et nytt lån for å betale ned den gamle gjelden, og deretter får en ny nedbetalingsplan på det nye lånet.

Senke kostnadene

Refinansiering av kreditter og gjeld kan ha mange fordeler. For det første kan man refinansiere i et lån med lavere rente, og på den måten spare penger på gebyrer og rentekostnader. Et lavere terminbeløp gir større økonomisk spillerom.

Samle smålån

For det andre kan man samle gjeld. De fleste banker er villige til å gi en lavere rente jo større lånet er, og derfor vil det ofte lønne seg å ha et stort lån fremfor flere små. Kredittkortgjeld og lån uten sikkerhet er typiske smålån.

Bedre oversikt

For det tredje får man bedre oversikt over økonomien. Med bare én faktura i måneden er det lettere å ha kontroll på kontantstrømmen og sette opp et budsjett som fungerer.

Her kan du refinansiere kredittkortgjeld og smålån

Låneagenten Axo Finans driver en sammenligningstjeneste for å hjelpe låntakere med å finne lån med lav rente. Slik fungerer det:

  • Klikk på denne linken og naviger deg frem til lånesøknaden
  • Fyll inn din utestående gjeld og velg nedbetalingstid
  • Axo Finans sammenligner opptil 19 banker på dine vegne
  • Du får det beste tilbudet i retur når bankene har vurdert søknaden din

Dette skjer hvis du takker ja:

Hvis du takker ja til tilbudet, er det den aktuelle banken som tar seg av jobben med å innfri gjelden din. Alt du trenger å gjøre er å vente på å få en ny faktura i posten.

Dette skjer hvis du takker nei:

Tilbudet er uforpliktende, og du står fritt til å takke nei. Det koster deg heller ingenting, uansett om søknaden resulterer i et refinansieringslån eller ikke.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på [email protected] for å få vite mer.