Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

LITT ER LURT: En liten dessert som søt avslutning på middagsmåltidet kan være supersmart.
LITT ER LURT: En liten dessert som søt avslutning på middagsmåltidet kan være supersmart. Vis mer

Sånn kan du unne deg dessert litt oftere

Følger du disse rådene, kan du spise dessert nesten hver dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I jakten på et litt sunnere liv blir man fort veldig opptatt av hva man må ofre - og det søte er ofte det man tror bør ryke først.

Så brutal er ikke virkeligheten.

Sannheten er at en dessert i hverdagen kan være veldig smart, forteller Kari H. Bugge, ernæringsfysiolog og fagsjef i Grete Roede.

- Nettopp det å avslutte måltidet med noe søtt, kan gjøre at du ikke blir så fysen senere på kvelden, påpeker hun.

- Mange spiser middag, og så en time senere får man dette søtsuget, kanskje spesielt om man har spist noe salt. Det finnes ingen veldig god forklaring på hvorfor søgsuget oppstår, men en liten dessert etter måltidet kan være med på å forhindre det. Og jo sunnere dessert du velger, jo oftere kan du unne deg det, sier ernæringsfysiologen.

Med litt planlegging og gjennomtenkte valg kan man altså med fordel spise en liten dessert hver dag, og Kari H. Bugge har gode råd på veien:

1. Spis desserten med en gang

- Det er viktig å huske at dessert er en liten søt avslutning på middagsmåltidet, og da er det et kjempepoeng at man ikke venter med den. Hvis man tar en pause, legger seg på sofaen en time og så lager dessert, så har man plutselig bygget opp en appetitt igjen, og da blir man fort fristet til å spise mer. Så server dessert rett etter hovedretten, og husk at det er en liten ting.

2. Bruk små porsjonsskåler

- Det er gjort forskning på og er dokumentert at jo større skåler du bruker, jo større porsjon spiser du. Så for å bruke iskrem som eksempel: Da lønner det seg å scoope opp to kuler til hver, framfor å sette hele bøtta på bordet. Da tar man gjerne mer og mer, og til slutt er det så lite igjen at man like gjerne kan spise resten, ikke sant?

3. Bruk bestemors fruktknivtriks

- Dette handler jo om dessert til hverdags. Mange husker sikkert hvordan bestemor hadde frukttallerkner og fruktkniver - det har gått litt av moten, men det å servere frukt, legge frem en god kniv, og skjære opp i biter og kose seg med frisk frukt, det er en supersmart måte å spise dessert på, og en fin måte å få avsluttet måltidet med litt søtt. Da tenker jeg egentlig på all type frukt, det du selv liker best!

4. Pass på variasjonen!

- Min yngste - sønn av en ernæringsfysiolog altså - vokste opp og trodde lenge det het «issert», ikke dessert, fordi iskrem var nettopp det han knyttet til denne delen av måltidet. Det ble jo en liten vekker og påminnelse om at det også her er viktig å skape variasjon, at det ikke alltid er for eksempel iskrem. Fruktkompott, kanskje gammeldags, men egentlig en perfekt dessert i dag hvor vi er ute etter å redusere matsvinnet - da får man brukt restene av frukt og syltetøy og saft. Dersom man ikke pøser på med altfor mye sukker, så er det også en veldig sunn dessert. Av og til må det også være rom for puddinger og fromasjer, tiramisu, tilslørte bondepiker, og så videre.

- Jeg prøver å tenke litt sånn: Har vi hatt et litt tyngre måltid, så kan vi ha en litt lettere og friskere dessert. Har middagen vært litt lettere, fisk eller fugl, kan man unne seg litt tyngre dessert. Tung, lett, tung, lett!

5. Varm bær og frukt

- Alle fruktdesserter er sunnere enn is og krem og sjokolade, det skjønner de fleste. Bær er enda et hakk smartere enn frukt, for det inneholder mindre gram per sukker enn annen frukt gjør. Her er et godt tips: Varme bær og frukter, for eksempel ovnsbakt frukt, får fram sødmen i frukten uten at du trenger å søte det noe mer.

6. Velg riktig topping:

Alle mottakere er med i trekningen av pulsklokken Polar M200. Trekningen gjøres én gang pr kvartal.

- På bildet vi ser nederst i denne artikkelen er det på den ene siden en topping som ikke er til hverdags: Peanøtter, nonstop, Daimkuler, hakket sjokolade, sjokoladesaus - dette er ting som trekker opp kaloriantallet. Smart topping kan derimot være bær av alle slag, fruktsalat, eller hakkede mandler og andre naturelle nøtter. Bruk revet sjokolade - da får du ikke i nærheten av like mye kalorier som når du hakker den. Og husk at når du kombinerer det salte med det søte som topping av sjokolade og peanøtter på en søt is, så slås hjernens metthetssignaler ut og du ender opp med å spise mye mer før du føler du har fått nok.

Les boka: Seriøs Matglede - Roede-kjøkkenet for hele familien!

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.