Annonsørinnhold

Se Eyvind Hellstrøm lage julemat - og spill av når du lager selv

Hvorfor lese det i en kokebok, når du heller kan se hvordan mesterkokk Eyvind Hellstrøm gjør det i praksis?

SE PÅ MENS DU KOKKELERER: De nye juleepisodene av «Hellstrøms kjøkken» på TV3 er lett tilgjengelig for deg med Get tv-app.
SE PÅ MENS DU KOKKELERER: De nye juleepisodene av «Hellstrøms kjøkken» på TV3 er lett tilgjengelig for deg med Get tv-app. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I de nye juleepisodene til «Hellstrøms kjøkken» på TV3 lærer han bort sine beste triks, slik at du kan servere enda mer imponerende mat denne julen.

Et smart tips er å ta opp episoden – eller se den i reprise – og spille den av på nettbrettet mens du lager maten! Da kan du pause eller se sekvenser om igjen mens du kokkelerer.

Slik ser du tv på kjøkkenet med Get tv-app for nettbrett

Julemat med gjester

I «Hellstrøms kjøkken» er Norges fremste kokk der han hører hjemme - på kjøkkenet og over grytene. Her koker han seg gjennom sine egne oppskrifter og viser deg trinn for trinn hvordan man gjør rettene ekstraordinære.

Nå er det julemat som står på menyen og nå før jul forklarer han på en enkel og inspirerende måte hvordan du kan lykkes med and, ribberull, kveite og reinsdyrgryte.

I løpet av programmene dukker det også opp gjester, og i siste programmet får Hellstrøm besøk av sin venninne Solveig Kloppen.

VENNER: Hellstrøm får besøk av Solveig Kloppen.
VENNER: Hellstrøm får besøk av Solveig Kloppen. Vis mer

Hellstrøm var lenge mest kjent som superkokken på restaurant Bagatelle i Oslo, men karrieren tok en litt annen retning da han dukket opp på TV3 høsten 2008 i «Hellstrøm rydder opp».

Overraskende for mange mottok han året etter Gullruten for beste mannlige programleder. Siden det har Hellstrøm forblitt et kjent og kjært TV-fjes, enten han deler ut ros og ris eller sine fantastiske mattips.

De fire nye juleepisodene til «Hellstrøms kjøkken» ser du på TV3 fra 19. desember eller i Get-arkivet.

Julefest på Matkanalen

«Matkanalen» er en ny tv-kanal som ble lansert i Norge i desember i fjor. Kanalen viser egne og innkjøpte serier og programmer for å inspirere alle matinteresserte, hver dag og natt, hele uken.

«TINAS JULKÖK»: Tv-kokken Tina Nordström får besøk i kjøkkenet når hun tilbereder den aller beste julematen på «Matkanalen». 
«TINAS JULKÖK»: Tv-kokken Tina Nordström får besøk i kjøkkenet når hun tilbereder den aller beste julematen på «Matkanalen».  Vis mer

Før jul er det full julefest på kanalen. Fra 21. til 24. desember ser du «Tinas Julkök», hvor den populære kokken Tina Nordström tilbereder den aller beste julematen sammen med slekt og venner. 23. desember får du være med på «Hank’s julebord», hvor artist og hobbykokk Hans-Erik Dyvik Husby inviterer til julebord sammen med gode venner.

INVITERER: Tidligere Turboneger-medlem Hans-Erik Dyvik Husby inviterer til julebord på «Matkanalen».
INVITERER: Tidligere Turboneger-medlem Hans-Erik Dyvik Husby inviterer til julebord på «Matkanalen». Vis mer

Her får du lære deg det som skal til for å lage tidenes julefest. Norges største matblogger, Trinesmatblogg, lager også julemat på Matkanalen i «Trines mat». Se også de populære tv-kokkene Rick Stein og Nigel Slater fra BBC tilberede sine alle beste juleoppskrifter, samt stjernekokk og restauranteier Chuck Hughes forberede sin første jul sammen med kjæresten Sabrina.

«Matkanalen» er tilgjengelig for alle Get-kunder på kanal 35, døgnet rundt.

Se ribba steke, grad for grad

Du får også naturligvis servert julemat i «Kvelden før kvelden» på NRK1 lille julaften og de kan la deg inspirere av «Jamie Olivers store familiejul» på TV6. Det lengste matprogrammet i år er «Ribba – grad for grad» der tv-kokk Øyvind Hjelle langtidssteker ribbe i syv timer, grad for grad, minutt for minutt fra kl 10.00 til 17.00.

Trenger du en pause fra matlagingen? Lei en god film med Get filmleie!

Slik lager du Hellstrøms and

And er en av de vanligste julerettene i Danmark, men er like god på norske julebord. Her er Hellstrøms fantastiske versjon fra «Hellstrøms kjøkken». Se det først på TV og bruk så oppskriften som huskelapp.

Dette trenger du (4-6 personer)
1 and, cirka 2,5 kg
2 løk
1 stjerneanis
1 ss korianderfrø
1 bit ingefær
6 fedd hvitløk, hele uskrelte
½ dl soyasaus
1 vårløk
5 ss revet ingefær
2 knivsodd chilipepper
2 ss koriander finhakket
3 ss honning
2 ss gressløk, hakket
1 eggeplomme
4-6 pok choy
2 ss gressløk, finhakket
2-3 lime, saften av
Salt og pepper
Olivenolje

HELLSTRØMS AND: En av Danmarks vanligste juleretter.
HELLSTRØMS AND: En av Danmarks vanligste juleretter. Vis mer

Slik gjør du

Start med å dele opp anden. Skjær først av vingebein i leddet. Skjær av lårene. Lårene trenger lenger steketid. Skjær bort resten av vingebeinet. Klipp ut ryggbeinet, da står du igjen med andebryst på skroget. Hakk opp ryggbeinet til kraft.

Legg skrog og lår i en ildfast form, brystet på skroget legger du på toppen og krydre med salt og pepper. Sett anden inn i ovnen på 250 grader i 15 minutter. Ta ut brystene, la lårene steke videre i cirka 15 minutter. Skjær av fettet og varm opp i en kjele på svak varme.

Kutt løk i biter, knus stjerneanis og korianderfrø. Skrell ingefær og skjær i tynne skiver, del opp hele fedd hvitløk og tilsett i den ildfaste formen med kyllinglårene. Ta ut skrog og andelår når det har fått en fin farge.

Legg vinger og lår i en jerngryte og fres videre sammen med alle grønnsakene som var i den ildfaste formen. Ikke ta med alt fettet.

Sil fettet og sett til side ( bruk i rødkål). Ta av lårstykkene. Skjær av kjøttet og legg beina tilbake i gryten. Tilsett vann til det dekker. Sett på sterk varme og la det koke. Skum av kraften og tilsett ½ dl soyasaus. Hakk opp kjøttet fra lårstykkene til farse. Hakk vårløk fint og fres det i en varm panne med litt andefett. Bland vårløk med andekjøttet og 1 fedd knust og hakket hvitløksfedd, 2 ss revet ingefær, 1 knivsodd chili pulver, 2 ss koriander finhakket, 1ss honning og 2 ss hakket gressløk.

Smak til med salt og tilsett 1 eggeplomme. Pakk inn farsen i won ton deig. Ta vann rundt og brett sammen til en ravioli/ halvmåne.

Kok de i en steamkoker, hullkjele eller dampkoker. De kan ligge litt på vent under et fuktig klede.

Sil av kraften og press ut det du kan. Kok inn kraften. Del chitake sopp i fire og fres soppen i en varm panne med litt andefett. Skjær ut andebrystene fra skroget, det skal være litt rått.

Skjær av litt fett og skjær ut indrefileten fra brystet, holder til 4-6 personer.

Legge et bakepapir i dampkokeren. Legg i won ton og la de ligge i 4-5 minutter. Hell litt olivenolje i en ildfast form og legg i won ton. Del pok choy i to, eller fire og fres i en panne med litt olivenolje i et par minutter. Tilsett finhakket gressløk. Skru ned varmen og salt forsiktig.

Legg over på et fat. Stek andebrystene i en varm panne med en dråpe andefett. Stek med skinnsiden ned først, krydre med salt og pepper på kjøttsiden. Skinnsiden ble krydret før den gikk inn i ovnen. Snu andebrystene etter 4 minutter og stek videre på kjøttsiden. Må ikke steke for lenge.

Ta ut brystene av pannen. Kok ut pannen med 2 ss honning og saften av 2 ½ lime. Fres won ton i en varm panne med litt andefett til lys gyllen farge og til de er sprø og fine. Sett alt tilbehøret i varm ovn. Legg andefileten oppi honningen i 3 sekunder. Tilsett 3 ss revet ingefær og 1 knivsodd chilipulver i honningen og kok videre til lys karamell.

Når det er blitt lys karamell tilsetter du andekraften og koker inn.

Tilsett 1 ss usaltet smør i sausen rett før servering og smak til med salt og pepper. Legg opp på varme tallerkener, pok choy, rødkål, chi take og andebryst skåret i pene skiver. Tilslutt varm saus.

Rødkål

Dette trenger du
1 rødkål
4 tørkede fiken
4 ferske fiken
2-3 ss olivenolje
2-3 ss andefett
1 fedd hvitløk
2-3 ss sherryeddik
Salt

Slik gjør du
Snitt rødkål tynt på en mandolin. Varm litt olivenolje og litt andefett i en gryte, tilsett rødkål og la det frese. Skjær tørket fiken i tynne skiver og frisk fiken i båter, og tilsett i kålen.

Knus et fedd hvitløk uten spire og hakk fint, tilsett i kålen. Tilslutt tilsetter du sherryeddik. La alt koke under lokk på svak varme i cirka 45 minutter. Smak til med salt og litt andefett helt tilslutt.

• Kilde: Eyvind Hellstrøm, TV3, Matkanalen, TvNorge, Get

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer