ANNONSØRINNHOLD

ILDSJEL I 43 ÅR: Helt siden TV-aksjonen startet, har Magda Sandbæk vært frivillig medhjelper. Det finnes ikke tall på hvor mange bøssebærere hun har vervet!
ILDSJEL I 43 ÅR: Helt siden TV-aksjonen startet, har Magda Sandbæk vært frivillig medhjelper. Det finnes ikke tall på hvor mange bøssebærere hun har vervet!Vis mer

– Selv om mange klager, så har vi det bra!

Magda har vært med på alle TV-aksjoner siden 1974. Det skulle egentlig bare mangle, mener hun.

83 år gamle Magda Sandbæk er en ildsjel av den gamle gode sorten. I mer enn en menneskealder har hun gjort sitt for at TV-aksjonen skal samle inn mest mulig penger til mange gode formål.

Hun har ringt rundt for å skaffe bøssebærere, kokt litervis kaffe, vært med på å fordele ruter, holdt oversikt, bakt kaker. Det har hun gjort i 43 år, helt siden TV-aksjonens begynnelse i 1974. Uten at hun synes at det er noe spesielt.

– Jeg er oppvokst med at man skal hjelpe andre, forklarer hun enkelt.

Omsorgen for andre fikk hun nemlig inn med morsmelka, og allerede som liten stabbet hun rundt og solgte maiblomster. Hun er ikke i tvil om at det er viktig å være med på TV-aksjonen, uansett hvilken organisasjon det samles inn penger til.

– Alle bør få muligheten til å få det like godt som oss, sier Magda. – For selv om det er mange som klager, så har vi det jammen bra her i Norge!

Beveger verden

Nylig vanket det diplom, blomster og gode ord til Magda for innsatsen i disse 43 årene, på et møte i Akershus fylkesaksjonskomité. Leder for TV-aksjonen, Vibecke Østby, var ikke i tvil om at Magdas innsats er enestående.

– Du har bidratt til å gjøre en forskjell for mange mennesker. Du har også bidratt til å bevege verden med ditt engasjement, slo hun fast.

– Nei, Gud bedre, sier Magda senere, når hun ser at Enebakk Avis har viet en helside til diplomoverrekkelsen. Hun er nemlig ikke så glad i oppmerksomhet. Det er jo de som trenger hjelp det bør handle om!

VELFORTJENT HEDER: Magda ble hyllet av Vibecke Østby, leder for TV-aksjonen, og Øystein Slette, ordfører i Enebakk. Foto: Marius Vannum, Akershus fylkeskommune
VELFORTJENT HEDER: Magda ble hyllet av Vibecke Østby, leder for TV-aksjonen, og Øystein Slette, ordfører i Enebakk. Foto: Marius Vannum, Akershus fylkeskommune Vis mer

Har prøvd å slutte

HEDERSPLASS: På veggen stua henger diplomet som viser at Magda har fått kongens fortjenstmedalje, og bilde av henne og sønnen Ole som hilser på Kongen.
HEDERSPLASS: På veggen stua henger diplomet som viser at Magda har fått kongens fortjenstmedalje, og bilde av henne og sønnen Ole som hilser på Kongen. Vis mer

Magda ble leder for Enebakks sanitetsforening i 1972. I 2010 fikk hun kongens fortjenstmedalje i sølv som takk – men det fikk henne ikke til å takke av. Hun sitter fremdeles som leder, 45 år etter at hun tok på seg vervet.

– Du har aldri tenkt at nå har du gjort ditt?

– Nei, jeg har jo ikke det. Men på grunn av sykdom i familien har jeg faktisk prøvd å slutte som formann to ganger. Det var bare ikke mulig å finne en erstatter, og jeg ville jo ikke at foreningen skulle bli nedlagt. Etter litt tid gikk det greit å være med likevel, forteller hun.

Men nå har 83-åringen satt ned foten – i alle fall litt.

– Jeg blir jo gammal jeg også, så nå deler vi litt mer på oppgavene!

Kulene føyk gjennom huset

Årets TV-aksjon går til UNICEFs arbeid for å gi utdanning til barn som er rammet av krig og konflikt. Det er et formål Magda synes er svært viktig, siden hun husker godt hvordan det var da det brøt ut krig i Norge. Magda var seks år gammel og gjemte seg i kjøkkenskapet da kulene bokstavelig talt føyk gjennom huset under kampene ved Fossum bru i aprildagene 1940.

– Jeg var så redd, sier Magda.

Bare tilfeldigheter gjorde at ingen ble truffet av kulene som gikk gjennom både vegger og skap – og satte sterke spor i et barnesinn.

FØLGER MED PÅ FACEBOOK: – Samma hva folk skriver om på Facebook, så er det noen som klager, sier Magda fra godstolen sin. – Selv deler jeg ikke så mye. Men når ting blir for gæli, kommenterer jeg også!
FØLGER MED PÅ FACEBOOK: – Samma hva folk skriver om på Facebook, så er det noen som klager, sier Magda fra godstolen sin. – Selv deler jeg ikke så mye. Men når ting blir for gæli, kommenterer jeg også! Vis mer

Bæres på gullstol?

Den 22. oktober går TV-aksjonen for første gang av stabelen uten at Magda hjelper til. Hun har tenkt å sitte i godstolen hjemme i Enebakk og se på TV-sendingen fra start til slutt. Men det er slett ikke sikkert at det blir slik i år heller.

Teamet bak TV-aksjonen vil nemlig veldig gjerne ha henne som gjest i studio, og har lovet å bære henne inn på gullstol, om det er det som må til. Selv er Magda usikker på om hun vil. For er det nå egentlig så stort å ha vært frivillig i så mange år? Ikke for Magda. For henne er det den mest naturlige ting i verden. Det handler om dugnadsånd.

– Det er vi som er med på dugnaden som er de heldige, sier hun bestemt.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.