Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

USKIKKET? Som bilfører har du et ansvar for å sjekke at synet ditt er godt nok .
USKIKKET? Som bilfører har du et ansvar for å sjekke at synet ditt er godt nok . Vis mer

Ser du godt nok til å kjøre bil?

Hver fjerde nordmann kjenner noen som kjører bil, men som vi mener ikke bør gjøre det på grunn av dårlig syn, viser undersøkelse.

I spørreundersøkelsen som YouGov har gjort for Krogh Optikk, går det fram at nærmere 25 prosent av de spurte kjenner en bilist som har så nedsatt syn at de ikke bør sette seg bak rattet.

– Det er oppsiktsvekkende og bekymringsfullt at det er så mange som kan være en fare i trafikken fordi de ikke ser godt nok, sier optiker og fagsjef Rita Aadne Ludviksen i Krogh Optikk.

Alle bør være bevisst det ansvaret de har som bilførere, også når det gjelder synet, mener hun.

• Januarsalg akkurat nå: 30-50 prosent avslag på alle innfatninger ved bestilling av komplett brille

Ansvar i trafikken

– Som sjåfør har du et ansvar for å sørge for at du ser godt nok for å ferdes forsvarlig i trafikken. Du er ikke ansvarlig bare for deg selv hvis det skulle skje noe, men også for dem rundt deg i trafikken.

Hun peker på at vi nå går inn i en tid på året hvor det er ekstra viktig å vite at synet er i orden.

– Det er mørkt og gjerne glatt ute, og vi er mer utsatt for blending fra andre biler. Å kjøre bil når man har dårlig syn er nesten verre enn å ha slitte vinterdekk, mener Ludviksen.

MØRKT OG GLATT: På vinterføre er det ekstra viktig å se godt i trafikken.
MØRKT OG GLATT: På vinterføre er det ekstra viktig å se godt i trafikken. Vis mer

Mørkesynet forverrer seg raskt med alderen. Allerede i 40-årene er synet blitt merkbart dårligere når du kjører bil.

• Krogh Optikk: Bestill vår grundige synsundersøkelse her

Nye helsekrav

I høst kom det nye helsekrav for førerkort. Ifølge Helsedirektoratet er kravene justert med ny medisinsk kunnskap om ulike tilstander og hvilken effekt de har på trafikksikkerheten.

Alle som skal søke om førerkort må, som tidligere, fylle ut en egenerklæring om helse. Hvis man har nedsatt synsstyrke eller utfordringer med synet, må man levere en såkalt «Helseattest førerrett – SYN».

Denne attesten er et eget skjema som gjelder synsfunksjonen alene.

– Det nye er at optikere nå har fått et større ansvar når det gjelder synsvurdering i førerkortsaker. Optikeren er lett tilgjengelig og har både kunnskapen og utstyret som skal til for å vurdere synsfunksjonen, også når det gjelder førerkort, sier Ludviksen.

Hun mener det er positivt for dem som trenger en slik attest.

– Ventetiden for å få time hos fastlege eller øyelege kan til tider være lang, men hos optikeren får du som regel komme inn på kort varsel, og du får attesten med deg når du går, sier Ludviksen.

Kort ventetid for å få tatt en grundig synsundersøkelse er tydeligvis noe mange setter pris på. I spørreundersøkelsen som YouGov har gjort for Krogh Optikk, går det nemlig fram at rundt 60 prosent av de spurte vil gå til optiker hvis de trenger en synsundersøkelse for å få førerkort.

• 30-50 prosent avslag: Januarsalg på alle innfatninger ved bestilling av komplett brille

Sjekk synet ofte

Er du over 75 år og kjører bil, må du få en helseattest hos lege. Gyldigheten er inntil tre år, avhengig av helsetilstand. Tidligere gikk grensen ved fylte 70 år.

– Det er flott at folk generelt er sprekere fysisk, men det er foreløpig ingen undersøkelser som viser at dette også gjelder synet vårt. Derfor er det viktig å sjekke synet jevnlig når du blir eldre, sier Krogh Optikks fagsjef.

Hun mener årlige synsundersøkelser bør være like naturlig som å gå til tannlegen eller legen for helsesjekk. Og like selvsagt som å legge om til vinterdekk på bilen.

– Trygghet i trafikken er avhengig av at sjåførene har godt syn, siden hele 80 prosent av sanseinntrykkene våre kommer fra synet. Det er et paradoks at vi sjekker lufttrykk, skifter dekk og leverer bilen inn til service med jevne mellomrom, men samtidig glemmer å sjekke om vi ser godt nok, sier Ludviksen.

Hun har en oppfordring til dem som bekymrer seg for synet og bilkjøringen til noen i familien eller vennekretsen.

– Ta det opp med dem! Fortell dem at en tur til optikeren kan være løsningen, verre er det ikke, sier optiker Rita Aadne Ludviksen i Krogh Optikk.

Grundig synsundersøkelse: Bestill time her.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling