ANNONSØRINNHOLD

PERFEKTE PEPPERKAKER: Disse pepperkakene blir så fine at du kan henge dem på juletreet.Vis mer Vis mer

Sju slag til jul? Slik tar du julekakene til nye høyder

Imponer venner og familie med julebaksten i år.

Fadoua Aklidou er til daglig butikksjef på Clas Ohlson på Alna, men på fritiden er hun en ivrig bakeentusiast som lager alt fra fluffy cupcakes til storslåtte marsipankaker.

I denne artikkelen får du hennes beste julekake-tips til hvordan du lykkes med krumkakene, hvordan du kan imponere med små marsipankaker med julemotiv, og hvordan du lager den beste melisglasuren til pepperkakene (hint: Det er ikke snakk om å bare blande melis og vann ...).

Slik lykkes du med krumkakene

GLAD I Å BAKE: Fadoua Aklidou er en ivrig bakeentusias som lager de vakreste kreasjoner på kjøkkenet.
GLAD I Å BAKE: Fadoua Aklidou er en ivrig bakeentusias som lager de vakreste kreasjoner på kjøkkenet. Vis mer

De klassiske krumkakene er en fast gjenganger i jula, og de er overhodet ikke vanskelige å lage! Det eneste spesielle du trenger er et krumkakejern (gjerne et med det tradisjonsrike Østerdalsmønsteret – da blir kakene ekstra fine) og en krumkakeklype.

Noe av det viktigste når du baker er å måle ingrediensene nøyaktig. Ofte oppgis de forskjellige ingrediensene i gram, og da er en god kjøkkenvekt uunnværlig å ha. Enda bedre er det om du har en kjøkkenvekt som støtter forskjellige måleenheter – da kan du måle opp både gram og milliliter på samme vekten. Har du flere bakeboller, kan du måle opp alle ingrediensene før du begynner å blande. Da blir det mer oversiktlig.

Og hvor mye skal man egentlig ha når oppskiften sier «én teskje»? Det er faktisk såre enkelt – en teskje er definert som 5 ml, mens en spiseskje er 15 ml. Måler du disse nøyaktig med måleskjeer, blir resultatet best.

Se oppskrift på tradisjonelle krumkaker nederst i saken!

Sju slag til jul? Slik tar du julekakene til nye høyder

Du bør alltid sikte melet når du baker – dette gjør at du blir kvitt klumper, og røren blir luftigere. Og om oppskriften inneholder egg, bør disse alltid være romtempererte.

En kraftig kjøkkenmaskin gjør alt enklere når du skal blande sammen rører eller lage eggedosis. Eggedosis bør piskes sammen på høyere hastighet enn når du mikser sammen resten av krumkakerøren. Denne bør bare blandes forsiktig, slik at ikke røren blir tung.

Sju slag til jul? Slik tar du julekakene til nye høyder

Når krumkakene skal stekes, sprayer du krumkakejernet med bakefett før du heller litt av røren midt på jernet. Klem sammen, og la steke til kaken blir gylden. Deretter klyper du enden av kaken fast på krumkakeklypa, og ruller den over. Avkjøl krumkakene på rist. De ferdige krumkakene kan oppbevares i en kakeboks.

Perfekt melisglasur til pepperkakene

Du trodde kanskje melisglasur bare er å blande melis med litt vann? Vel, det går selvsagt også an – men opplevelsen blir en helt annen med bare et par ekstra ingredienser, avslører Fadoua.

Hemmeligheten ligger nemlig i å bruke eggehviter.

Se video av framgangsmåten øverst i saken!

Etter at glasuren er ferdig, fylles den over i en sprøytepose med en liten rund spiss. Deretter er det bare å slå seg løs og dekorere pepperkakene. De ferdige kakene kan oppbevares i en dekorativ glasskrukke, eller kanskje blir de så fine at de kan henges på juletreet?

Slik lager du vakre marsipankaker med julemotiv

For den som virkelig ønsker å imponere med julekakene i år, er disse marsipankakene med mascarponekrem en garantert suksess. Kakene ser ut som små julegaver, og er fylt til randen med godsaker – sjokoladebiter, deilig mascarponekrem, og vaniljefrosting. Bedre blir det ikke.

Begynn med å lage sukkerbrødet. Egg og sukker bør piskes i rundt 10 minutter for å bli skikkelig luftig. Mens sukkerbrødet steker, lager du mascarponekremen og vaniljefrostingen.

Når det gjelder vaniljefrostingen, understreker Fadoua at smøret bør være romtemperert og mykt. Pisk smør, melis og vaniljeekstrakt i minst ti minutter for å få vekk smørsmaken. Det skal bli helt hvitt før du tilsetter smøreosten.

Deretter fyller du både mascarponekremen og vaniljefrostingen i hver sin sprøytepose.

Sju slag til jul? Slik tar du julekakene til nye høyder

Når sukkerbrødet er ferdigstekt, deles det i omtrent to centimeter tykke bunner. Deretter stykker du ut firkanter, gjerne med en liten kakeform, eller bare med en kniv.

Og så over til magien – se video over for fremgangsmåte!

Legg én sukkerbrødfirkant på et brett – ifølge Fadoua er det lurt å smøre litt av frostingen under firkanten, så sitter den bedre. Sprøyt vaniljefrosting i en firkant rundt kantene som en dik. Dette forhindrer at fyllet renner ut. Dynk sukkerbrødet med vaniljesaus, og fyll på et lag med mascarponekrem og sjokoladebiter. Her går det også an å bruke syltetøy eller noe annet godt!

Legg en sukkerbrødfirkant oppå det hele, og smør hele kaken med vaniljefrosting. Her anbefaler Fadoua å bruke slikkepott og deigskraper for å få skikkelig skarpe og fine kanter på kaken.

Sju slag til jul? Slik tar du julekakene til nye høyder

Deretter settes kaken i kjøleskapet helt til frostingen har blitt helt stiv. Det hjelper kaken å holde fasongen når den skal trekkes med marsipan.

For å kjevle ut marsipanen til et jevnt lokk, har Fadoua et tips som er like enkelt som det er genialt. Alt du trenger er et fondantkjevle. Fondantkjevlet har tilhørende plastringer som sørger for at marsipanen blir jevnt flat over det hele. Hvis marsipanen fester seg under kjevling, kan du strø litt potetmel på underlaget.

Legg marsipanen over kaken, og skjær vekk det overflødige med en kniv. Deretter er det bare å pynte kaken som du vil.

Du kan for eksempel tilsette farge til marsipanen, og lage kakene som minijulepakker. Annen kakepynt, som sukkerkuler eller fargerik strø, kan også være fint. Det er helt opp til deg!

Tradisjonelle krumkaker

Sju slag til jul? Slik tar du julekakene til nye høyder

.

Marsipankaker med mascarponekrem

Sju slag til jul? Slik tar du julekakene til nye høyder

.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.