Annonsørinnhold

Sju slag til jul? Slik tar du julekakene til nye høyder

Imponer venner og familie med julebaksten i år.

PERFEKTE PEPPERKAKER: Disse pepperkakene blir så fine at du kan henge dem på juletreet.Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fadoua Aklidou er til daglig butikksjef på Clas Ohlson på Alna, men på fritiden er hun en ivrig bakeentusiast som lager alt fra fluffy cupcakes til storslåtte marsipankaker.

I denne artikkelen får du hennes beste julekake-tips til hvordan du lykkes med krumkakene, hvordan du kan imponere med små marsipankaker med julemotiv, og hvordan du lager den beste melisglasuren til pepperkakene (hint: Det er ikke snakk om å bare blande melis og vann ...).

Vis mer Vis mer

Slik lykkes du med krumkakene

GLAD I Å BAKE: Fadoua Aklidou er en ivrig bakeentusias som lager de vakreste kreasjoner på kjøkkenet.
GLAD I Å BAKE: Fadoua Aklidou er en ivrig bakeentusias som lager de vakreste kreasjoner på kjøkkenet. Vis mer

De klassiske krumkakene er en fast gjenganger i jula, og de er overhodet ikke vanskelige å lage! Det eneste spesielle du trenger er et krumkakejern (gjerne et med det tradisjonsrike Østerdalsmønsteret – da blir kakene ekstra fine) og en krumkakeklype.

Noe av det viktigste når du baker er å måle ingrediensene nøyaktig. Ofte oppgis de forskjellige ingrediensene i gram, og da er en god kjøkkenvekt uunnværlig å ha. Enda bedre er det om du har en kjøkkenvekt som støtter forskjellige måleenheter – da kan du måle opp både gram og milliliter på samme vekten. Har du flere bakeboller, kan du måle opp alle ingrediensene før du begynner å blande. Da blir det mer oversiktlig.

Og hvor mye skal man egentlig ha når oppskiften sier «én teskje»? Det er faktisk såre enkelt – en teskje er definert som 5 ml, mens en spiseskje er 15 ml. Måler du disse nøyaktig med måleskjeer, blir resultatet best.

Se oppskrift på tradisjonelle krumkaker nederst i saken!

Sju slag til jul? Slik tar du julekakene til nye høyder

Du bør alltid sikte melet når du baker – dette gjør at du blir kvitt klumper, og røren blir luftigere. Og om oppskriften inneholder egg, bør disse alltid være romtempererte.

En kraftig kjøkkenmaskin gjør alt enklere når du skal blande sammen rører eller lage eggedosis. Eggedosis bør piskes sammen på høyere hastighet enn når du mikser sammen resten av krumkakerøren. Denne bør bare blandes forsiktig, slik at ikke røren blir tung.

Sju slag til jul? Slik tar du julekakene til nye høyder

Når krumkakene skal stekes, sprayer du krumkakejernet med bakefett før du heller litt av røren midt på jernet. Klem sammen, og la steke til kaken blir gylden. Deretter klyper du enden av kaken fast på krumkakeklypa, og ruller den over. Avkjøl krumkakene på rist. De ferdige krumkakene kan oppbevares i en kakeboks.

Perfekt melisglasur til pepperkakene

Du trodde kanskje melisglasur bare er å blande melis med litt vann? Vel, det går selvsagt også an – men opplevelsen blir en helt annen med bare et par ekstra ingredienser, avslører Fadoua.

Royal icing

 • 2 eggehviter (ca. 60 gram)
 • 500 gram melis
 • 1 ts sitronsaft
 • 1 ts vaniljeekstrakt

Bland eggehvite, sitronsaft, vaniljeekstrakt og litt av melisen. Tilsett så gradvis resten av melisen til alt er godt blandet. NB! Dette skal ikke piskes, bare blandes godt!

Hemmeligheten ligger nemlig i å bruke eggehviter.

Se video av framgangsmåten øverst i saken!

Etter at glasuren er ferdig, fylles den over i en sprøytepose med en liten rund spiss. Deretter er det bare å slå seg løs og dekorere pepperkakene. De ferdige kakene kan oppbevares i en dekorativ glasskrukke, eller kanskje blir de så fine at de kan henges på juletreet?

Slik lager du vakre marsipankaker med julemotiv

For den som virkelig ønsker å imponere med julekakene i år, er disse marsipankakene med mascarponekrem en garantert suksess. Kakene ser ut som små julegaver, og er fylt til randen med godsaker – sjokoladebiter, deilig mascarponekrem, og vaniljefrosting. Bedre blir det ikke.

Vis mer Vis mer

Begynn med å lage sukkerbrødet. Egg og sukker bør piskes i rundt 10 minutter for å bli skikkelig luftig. Mens sukkerbrødet steker, lager du mascarponekremen og vaniljefrostingen.

Når det gjelder vaniljefrostingen, understreker Fadoua at smøret bør være romtemperert og mykt. Pisk smør, melis og vaniljeekstrakt i minst ti minutter for å få vekk smørsmaken. Det skal bli helt hvitt før du tilsetter smøreosten.

Deretter fyller du både mascarponekremen og vaniljefrostingen i hver sin sprøytepose.

Sju slag til jul? Slik tar du julekakene til nye høyder

Når sukkerbrødet er ferdigstekt, deles det i omtrent to centimeter tykke bunner. Deretter stykker du ut firkanter, gjerne med en liten kakeform, eller bare med en kniv.

Og så over til magien – se video over for fremgangsmåte!

Legg én sukkerbrødfirkant på et brett – ifølge Fadoua er det lurt å smøre litt av frostingen under firkanten, så sitter den bedre. Sprøyt vaniljefrosting i en firkant rundt kantene som en dik. Dette forhindrer at fyllet renner ut. Dynk sukkerbrødet med vaniljesaus, og fyll på et lag med mascarponekrem og sjokoladebiter. Her går det også an å bruke syltetøy eller noe annet godt!

Legg en sukkerbrødfirkant oppå det hele, og smør hele kaken med vaniljefrosting. Her anbefaler Fadoua å bruke slikkepott og deigskraper for å få skikkelig skarpe og fine kanter på kaken.

Sju slag til jul? Slik tar du julekakene til nye høyder

Deretter settes kaken i kjøleskapet helt til frostingen har blitt helt stiv. Det hjelper kaken å holde fasongen når den skal trekkes med marsipan.

For å kjevle ut marsipanen til et jevnt lokk, har Fadoua et tips som er like enkelt som det er genialt. Alt du trenger er et fondantkjevle. Fondantkjevlet har tilhørende plastringer som sørger for at marsipanen blir jevnt flat over det hele. Hvis marsipanen fester seg under kjevling, kan du strø litt potetmel på underlaget.

Legg marsipanen over kaken, og skjær vekk det overflødige med en kniv. Deretter er det bare å pynte kaken som du vil.

Du kan for eksempel tilsette farge til marsipanen, og lage kakene som minijulepakker. Annen kakepynt, som sukkerkuler eller fargerik strø, kan også være fint. Det er helt opp til deg!

Tradisjonelle krumkaker

Sju slag til jul? Slik tar du julekakene til nye høyder

Krumkaker

 • 2 egg
 • 1 ½ dl sukker
 • 1 ½ dl hvetemel
 • 1 ½ dl potetmel
 • 1 ½ dl smeltet smør
 • 2 dl iskaldt vann
 • 1 ts kardemomme

Smelt smøret og sett det til side for avkjøling.

Pisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett de øvrige ingrediensene og miks på lav hastighet til røren er jevn.

Dekk bollen med plastfolie og la røren svelle natten over. Hvis røren har tyknet, kan du tilsette litt vann og blande godt.

Avkjøl krumkakene på rist etter steking og oppbevar i en lufttett boks.

.

Marsipankaker med mascarponekrem

Sju slag til jul? Slik tar du julekakene til nye høyder

Sukkerbrød (25 cm)

 • 6 egg (romtemperert)
 • 240 gram sukker
 • 1,2 ss lunkent vann
 • 180 gram hvetemel
 • 60 gram potetmel

Pisk egg og sukker på høy hastighet til det blir luftig og fint (ca. 10 minutter). Sett ned hastigheten til middels og tilsett vannet. Fortsett å piske i ytterligere 5 minutter.

Sikt melet og potetmelet oppi røren og vend forsiktig inn med en slikkepott til alt er godt blandet.

Spray kakeformen med formfett og kle den med bakepapir. Hell røren i formen og stek på nederste rille på 170 grader i ca. 30-40 minutter. Sjekk med kakenål eller trepinne for å sjekke at den er ferdig – det skal ikke være noe røre på pinnen.

Hvelv sukkerbrødet på rist og la avkjøle før den deles opp.

Mascarponekrem

 • Frø fra en halv vaniljestang
 • 50 gram mascarponeost
 • 1 dl fløte
 • 25 gram sukker
 • Sitronsaft

Bland alle ingrediensene utenom sitronsaften og pisk det stivt. Pass på å ikke piske det for mye, da kan kremen sprekke.

Smak til kremen med sitronsaft.

Vaniljefrosting

 • 250 gram mykt smør
 • 375 gram melis
 • 1 ss vaniljeekstrakt
 • 38 gram Philadelphia-ost

Pisk smør, melis og vaniljeekstrakt i ca. 10 minutter på høy hastighet.

Tilsett deretter Philadelphia-osten og pisk videre til frostingen blir lett og luftig.

.

Clas Ohlson og miljø

Clas Ohlson jobber for en bærekraftig fremtid, og sortimentet vårt utvides stadig med miljøvennlige produkter.

Vi samarbeider med store sertifiseringsløsninger som Svanemerket og Forest Stewardship Council (FSC), som er symbolet for bærekraftig skogbruk. Se etter miljømerkene i butikken!

Vi jobber hardt for å redusere CO2-utslippene våre, blant annet ved å frakte mer av godset vårt via jernbane og båt i stedet for via vei og fly.

Vi samarbeider med Redd Barna og Miljøagentene.

Følg reisen vår mot en bærekraftig fremtid. Les mer her

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer