Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

TO VALG: Selv om FM-nettet ikke gir deg lyd, trenger du ikke nødvendigvis å rive ut din gamle radio. Foto: 
TO VALG: Selv om FM-nettet ikke gir deg lyd, trenger du ikke nødvendigvis å rive ut din gamle radio. Foto:  Vis mer

Skifte til DAB i bilen før FM-nettet slukkes?

I løpet av 2017 slukkes FM-nettet i Norge og det er DAB som gjelder. 

For mange radiolyttere krever dette en radioutskiftning både hjemme og i bilen.

Å kjøpe en ny radio som kan stå hjemme er greit nok, men når man må bytte ut radioen i bilen blir det komplisert tenker mange.

Heldigvis kan dette gjøres både enkelt og billig.

Har du en litt eldre bil? Da er du mest sannsynlig en av de som er nødt til å finne en ny løsning for å kunne høre på radio i bilen. Først og fremst bør du kjøpe en radio som støtter DAB+, da disse gir best lydkvalitet og er best egnet for fremtidig radiosending.

Her slukkes FM-nettet

Derimot behøver du ikke å bytte ut hele radioen for å kunne motta DAB-signaler, slik veldig mange tror.

Sjekk ut når nettet slukkes i din region:

Region Dato Kanal(er)
Trøndelag, Møre og Romsdal8. februar 2017NRK
Trøndelag, Møre og Romsdal21. april 2017P4, Radio Norge, lokalradio
Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland26. april 2017NRK
Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland16. juni 2017P4, Radio Norge, lokalradio
Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Agder21. juni 2017NRK
Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Agder15. september 2017P4, Radio Norge, lokalradio
Østfold, Vestfold, Oslo, Akershus20. september 2017NRK
Østfold, Vestfold, Oslo, Akershus8. desember 2017P4, Radio Norge, lokalradio
Troms, Finnmark13. desember 2017Alle


Det er to måter å få DAB i bilen på:

1. Gjennom en DAB-adapter som konverterer til analoge signaler og sender de ut via AUX eller trådløst via FM og bluetooth i bilen.

2. Ved å skifte ut hele radioen.

DAB-adapter – en enkel løsning

Den første er både den raskeste og enkleste løsningen. Gjennom en enkel bruksanvisning får de fleste til å montere en DAB-adapter selv.

Uansett løsning må man sette opp en DAB-antenne til adapteren. Antennen kan enkelt settes opp i en av vindusrutene, men det er også mulig å kjøpe en du kan feste på utsiden. Ofte følger disse med adapteren.

Mange adaptere kommer med bluetooth, AUX- og USB-inngang. Slik kan du ta inn DAB-signaler og høre radio utenom FM-nettet og koble på mobiltelefonen.

Med disse funksjonene kan du også koble på handsfree, streame musikk og lade mobilen.

Ulempene med en DAB-adapter er at de ofte opptar sigarettenneruttaket for å få strøm, at den kommer med flere løse ledninger og at de tar stor plass på dashbordet, utover stereoanlegget.

Tar man inn signaler gjennom FM-senderen vil man også høre noe kvalitetsforskjell i lyd både på volum og skurring, i tillegg til at man risikerer å dette ut og måtte skifte frekvens på lengre kjøreturer.

Har du derimot mulighet til å koble adapteren via AUX-kabel eller bluetooth blir det knapt noen forskjell i lyd, kontra et stereoanlegg med DAB-støtte.

Bytt ut stereoanlegget til under en tusenlapp!

En radioutskifting er et større inngrep, men vil være en god investering dersom du hører på radioen ofte og ønsker å beholde bilen en god stund fremover.

Det er ikke nødvendigvis selve bilstereoen som er det store pengesluket, men monteringen av den. Dette avhenger litt av hvilken bil man har og om man ønsker originalanlegg eller om man nøyer seg med et annet. Fordelen er at man kan velge stereoanlegg i flere prisklasser og kanskje også få med noen nye spesifikasjoner med på kjøpet.

Har man en eldre bil og er en smule handy kan man kanskje klare å stå for monteringen selv, og da er det mulig å få det hele til under en tusenlapp.

Ved montering av radioen må man gjennom følgende steg:

1. Fjerne radiorammen.
2. Ta ut radioen og få løs el fra høyttalerne og antennen.
3. Ta av rammen som sitter rundt selve radioen.
4. Sett inn en ramme som passer den nye radioenheten.
5. Sett opp DAB-antennen (denne kan for eksempel skjules bak a-stolpen) og trekk kabelen ned til radioen gjennom dashbordet.
6. Koble el fra høyttalerne og antennen til den nye radioen.
7. Sett inn den nye radioen og fest radiorammen på utsiden.

Nyere biler kan ha noe mer komplisert montering. På grunn av egen sikkerhet anbefaler vi at du setter bort jobben til fagfolk dersom du ikke har erfaring med å koble ledninger fra tidligere og ingen som kan vise deg hvordan dette gjøres.

Lyden avhenger stort sett av antennen

Uansett om du ønsker å gå for en DAB-adapter eller om du ønsker å skifte ut hele radioen er det viktig å huske at det er antennen som avgjør kvaliteten på lyden. Er det dårlig lyd i bilen er det altså ikke nødvendigvis adapteren eller stereoen som er dårlig.

Kjøper du en adapter av toppmodeller som Tiny Audio eller Pure Highway, eller bilstereo fra toppmodellene til Pioneer er du ganske godt sikret i lydkvalitet.

Hvilke av de to løsningene man velger er stort sett et kostnadsspørsmål. Nyere biler har ofte DAB+ installert, men er det ikke, er det ofte veldig dyrt å bytte ut et originalanlegg.

Vi anbefaler å vekte fordelene og ulempene ved de to løsningene opp mot hverandre og velge ut i fra kostnad og nytte.

• Husk at du også kan bruke rabattkoder og unike tilbud når du handler på nett. Sjekk en av våre tjenester Dagbladet.no/rabattkode eller kk.no/rabattkoder for å se alle koder og tilbud. Der finner du rabattkoder til andre populære nettbutikker som blant annet Zalando, Nelly, Apollo og Hotels.com.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media