Annonsørinnhold

Slik behandler du ulike hverdagssmerter

Det finnes mange ulike smertestillende som fås kjøpt uten resept. Men er de alle like effektive mot alle typer smerter? Her får du svaret.

PARACET ELLER IBUX: Ifølge eksperten er det ikke det samme hva du tar mot hvilke smerter. Foto: NTB Scanpix
PARACET ELLER IBUX: Ifølge eksperten er det ikke det samme hva du tar mot hvilke smerter. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Hodepine, muskelsmerter, tannverk, menstruasjonssmerter; vi har alle opplevd minst en av dem. Men vet du egentlig hva som hjelper mot hvilken type smerte? Holder det med reseptfrie medisiner – og i så fall hvilke er det som gjelder? Eller bør man helst oppsøke legen sin?

Ifølge Mia Meland, farmasøyt og fagrådgiver i Apotek 1, er det ett legemiddel som nesten alle kan forsøke først uansett smertetype:

– Er du usikker på hvilken reseptfri smertestillende du bør velge for plagene dine, kan du trygt forsøke medisin som inneholder virkestoffet paracetamol (Paracet, Paracetamol Norfri, Panodil, Pinex), forteller Meland.

DELER KUNNSKAP: Mia Meland, farmasøyt og fagrådgiver i Apotek 1.
DELER KUNNSKAP: Mia Meland, farmasøyt og fagrådgiver i Apotek 1. Vis mer

– Paracetamol virker både smertestillende og febernedsettende og er regnet som et trygt og godt førstevalg ved milde smerter og feber. Barn, gravide og ammende kan trygt bruke denne medisinen.

– Det finnes så mange reseptfrie smertestillende i hyllene på apoteket. Er paracetamol alltid den mest effektive medisinen?

– Paracetamol virker som regel godt, men hvis du ikke får tilstrekkelig effekt finnes det andre reseptfrie medisiner som Naproxen og Ibux. Vi kaller disse legemidlene for NSAIDs og de er spesielt effektive ved skader eller betennelser i muskel- og skjelettsystemet og ved menstruasjonssmerter. Ulempen er at ikke alle tåler disse medisinene like godt. For eksempel bør eldre, gravide, personer med hjerte- og karsykdommer, de som har magesår, og personer med astma være forsiktige med å bruke NSAIDs. Spør gjerne apoteket om råd!

Slik behandler du ulike hverdagssmerter

Slik takler du tilfeldig hodepine

Med andre ord er det ikke alltid bare å kaste seg over det første og beste man finner på apoteket.

Ifølge Meland er hodepine den vanligste smertetypen som folk vil ha hjelp med på apoteket. Det er også den smertetypen som Mia regner som «enklest og vanskeligst på samme tid». Hun utdyper:

– Vanlig tilfeldig hodepine er ofte lett å gjøre noe med, men hva hvis hodepinen kommer av noe annet? Hodepinen kan ha en underliggende årsak som migrene eller stive og vonde muskler i rygg, nakke eller skulder.

– I tillegg til å snakke om plager som kunden har, er det like viktig for meg å prate om mulige årsaker til hodepinen. Det kan være avgjørende for hva slags råd og veiledning kunden får. Noen ganger må jeg også be kundene mine om å oppsøke legen sin. Som for eksempel ved symptomer på migrene.

Hvis farmasøyten derimot mener at det bare dreier seg om vanlig, tilfeldig hodepine er det flere ting som kan prøves:

– De fleste vet dette fra før, men litt ro og søvn hjelper som regel alltid mot hodepine. Reseptfrie smertestillende som Paracet eller tilsvarende kan brukes dersom du er på farten eller på jobb.

Slik behandler du ulike hverdagssmerter

Muskelsmerter, hva bør jeg gjøre?

Smerter i muskler og ledd er også noe Meland ofte får spørsmål om, særlig stiv og vond nakke i forbindelse med arbeid på PC. I tillegg til å anbefale variasjon i sittestilling og enkle øvelser har hun følgende anbefaling:

– Vonde og stive muskler har godt av varme, derfor kan varmeomslag være lindrende. Hvis du av erfaring vet at det ikke er nok, anbefales lokalbehandling som førstevalg. Du kan da prøve Voltarol gel.

– Dersom gel er upraktisk, for eksempel ved smerter i flere muskelgrupper, kan du først forsøke tabletter med paracetamol. Dersom dette ikke virker godt nok kan du prøve NSAIDs tabletter/kapsler: Naproxen eller Ibux.

– Men hva hvis musklene er stive og vonde som følge av hard trening?

– Generelt anbefaler vi ikke å bruke smertestillende hvis du har vondt etter trening. Slike smerter er kroppens måte å fortelle oss at musklene trenger ro. Hvis du har trent så hardt at du har vondt, er det best at du tar det litt med ro til du blir bedre.

Slik behandler du ulike hverdagssmerter

Hva virker best på menstruasjonssmertene?

Menstruasjonssmerter kommer av sammentrekninger i livmoren, og kan være veldig smertefulle for noen. Men hva hjelper?

–Trening og fysisk aktivitet kan faktisk hjelpe. Et råd som mange blir overrasket over er at varmeflaske på magen eller et varmt bad kan lindre ganske mye, forteller Meland.

– Hvis det er snakk om milde plager pleier jeg å først anbefale Paracet eller tilsvarende. Dersom det ikke gir tilstrekkelig smertelindring kan tabletter/kapsler med Naproxen (NSAIDS) være et godt alternativ. Disse er effektive fordi de både demper smerten og gjør at kroppen produserer mindre av stoffene som gjør at livmoren knyter seg sammen.

Dersom reseptfrie legemidler og andre tiltak ikke hjelper, eller ved sterke smerter og unormal blødning i underlivet, bør lege kontaktes.

Slik behandler du ulike hverdagssmerter

Apoteket kan også hjelpe ved tannverk

Hvilke råd gir farmasøyten til folk som kommer på apoteket med hamrende smerter i tennene eller i kjeven?

– Tannverk og betennelse i munnen skal man ikke spøke med! Når folk kommer til apoteket med den typen smerter sier jeg til dem at de bør komme seg til tannlegen sin så fort som mulig. I mellomtida råder jeg dem til å forsøke med Paracet først, eventuelt tabletter/kapsler med Naproxen eller Ibux dersom man har mye plager.

Mange muligheter

Medisin kommer i mange former og formuleringer, så dersom du for eksempel har vansker med å svelge tabletter, bugner det av andre muligheter.

Det viktigste er tross alt å få det i seg!

– Man har det som er flytende fra før – mikstur – som er veldig velegnet til barn eller hvis man har svelgevansker. Å løse opp brusetabletter i vann er også et alternativ. Det er ofte litt artig for de mindre. Det blir nesten som å drikke brus, forteller Meland.

Videre beskriver hun smeltetabletter, som navnet tilsier smelter i munnen, som kjempepraktisk.

– Da trenger man ikke noe vann for å få dem ned. Smeltetabletter og granulater (grovt pulver som smelter når det kommer i munnen, jour. anm.) er supert når man er på farta.

Får man ikke inn medisinen på noen annen måte, er stikkpiller et godt alternativ.

– Er man kvalm eller sliter med å svelge for eksempel, så kan dét være en redning. Med små barn er det ofte litt vanskelig å få i dem mikstur, så da er det fint å ha stikkpiller i bakhånd, sier Meland avslutningsvis.

Bruksområder for de ulike tablettene/kapslene

ParacetInneholder paracetamol. Til korttidsbehandling av milde til moderate smerter og feber. Til voksne og barn over 7 år. Ved høy feber må lege kontaktes. Bør brukes med forsiktighet av personer med nyre- eller leverproblemer. Brukes ikke hvis du har leverbetennelse (hepatitt). Les pakningsvedlegg før bruk.

Slik behandler du ulike hverdagssmerter

IbuxInneholder ibuprofen. Til korttidsbehandling av feber og lette til moderate smerter. Til voksne og barn over 12 år. Brukes med forsiktighet ved astma og tidligere magesår. Brukes ikke ved alvorlig hjertesvikt og/eller nyresvikt. Les pakningsvedlegget før bruk.

Slik behandler du ulike hverdagssmerter

Voltarol Forte gelInneholder diklofenak. Til bruk ved milde til moderate smerter i forbindelse med forstuing eller forstrekning, samt artrose i fingre og knær. Til voksne over 18 år. Skal ikke brukes hvis man har opplevd astmaanfall, elveblest eller akutt rhinitt ved bruk av acetylsalisylsyre eller andre NSAIDs. Les pakningsvedlegget før bruk.

Slik behandler du ulike hverdagssmerter

Naproxen NorfriInneholder naproksen. Til korttidsbehandling ved milde til moderate smerter. Til voksne og barn over 12 år. Brukes med forsiktighet ved blant annet astma og tidligere magesår. Brukes ikke ved alvorlig hjertesvikt og/eller nyresvikt. Les pakningsvedlegget før bruk.

Slik behandler du ulike hverdagssmerter

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer