ANNONSØRINNHOLD

PARACET ELLER IBUX: Ifølge eksperten er det ikke det samme hva du tar mot hvilke smerter. Foto: NTB Scanpix
PARACET ELLER IBUX: Ifølge eksperten er det ikke det samme hva du tar mot hvilke smerter. Foto: NTB ScanpixVis mer

Slik behandler du ulike hverdagssmerter

Er paracetamol og Ibux alltid de mest effektive smertestillende?

Hodepine, muskelsmerte, tannverk, menstruasjonssmerter; vi har alle opplevd i det minste en av dem. Men vet du egentlig hva som hjelper mot hvilken type smerte? Holder det med reseptfrie piller - og i så fall hvilke er det som gjelder? Eller bør man helst oppsøke legen sin?

Vi tok en prat med Xuan Nguyen, farmasøyt og fagredaktør i Apotek 1, om hva hun anbefaler til kunder når visse vanlige smertetyper oppstår, og i følge Nquyen er det et legemiddel som nesten alle kan forsøke først uansett smertetype:

FARMASØYT: Xuan Nguyen
FARMASØYT: Xuan Nguyen Vis mer

- Er du usikker på hvilken reseptfri smertestillende du bør velge for plagene dine, kan du trygt forsøke medisin som inneholder virkestoffet paracetamol (Paracet, Panodil, Pinex), forteller Nguyen og forklarer:

- Den virker både smertestillende og febernedsettende og er regnet som et trygt og godt førstevalg ved milde smerter og feber. Barn, gravide og ammende kan også bruke paracetamol.

- Det finnes så mange reseptfrie smertestillende i hyllene på apoteket. Er paracetamol alltid den mest effektive medisinen?

– Paracetamol virker som regel godt, men hvis du ikke får tilstrekkelig effekt finnes det alternative reseptfrie medisiner som Proxan, Ibux og Voltarol. Vi kaller disse legemidlene for NSAIDs og de er spesielt effektive ved skader eller betennelser i muskler- og skjelettsystemet og ved menstruasjonssmerter, forklarer farmasøyten og legger til:

- Ulempen er at den ikke er like godt tolerert som paracetamol. Eldre, gravide, personer med hjerte-/karsykdommer, de som har magesår og personer med astma bør være forsiktige med å bruke disse. Spør gjerne apoteket om råd!

Slik behandler du ulike hverdagssmerter

Slik takler du tilfeldig hodepine

Med andre ord er det ikke alltid bare å kaste seg over det første og beste man finner på apoteket. Sammen med Nguyen har vi samlet noen av de mest hverdagslige smertene og hvilke smertestillende som gjelder.

Ifølge Nguyen er hodepine den vanligste smertetypen som folk vil ha hjelp med på apoteket. Det er også smertetypen som det tar mest tid å finne ut av.

– Hodepine er ikke alltid bare vanlig tilfeldig hodepine. Hodepinen kan ha en underliggende årsak som migrene eller stive og vonde muskler i rygg, nakke eller skulder, forteller Nguyen og fortsetter:

- I tillegg til å snakke om plager som kunden har, er det like viktig for meg å prate om mulige årsaker til hodepinen. Det kan være avgjørende for hva slags råd og veiledning kunden får. Noen ganger må jeg også be kundene om å oppsøke legen sin. Som for eksempel ved migrene.

Hvis farmasøyten derimot mener at det kun dreier seg om vanlig, tilfeldig hodepine er det flere ting som kan prøves før man bestiller time hos legen sin.

– Selv om de fleste allerede vet dette, pleier jeg å nevne at søvn og mindre stress er et veldig godt botemiddel mot hodepine. Hvis dette ikke hjelper kan man forsøke reseptfrie smertestillende. Førstevalget bør være Paracet eller tilsvarende.

Slik behandler du ulike hverdagssmerter

Muskelsmerter, hva bør jeg gjøre?

Smerter i muskler og ledd er også noe Nguyen ofte får spørsmål om, spesielt stiv og vond nakke i forbindelse med arbeid på PC. I tillegg til å anbefale variasjon i sittestilling og enkle øvelser har hun følgende anbefaling:

– Vonde og stive muskler har godt av varme, derfor kan en varmeomslag være lindrende. Hvis du av erfaring vet at det ikke er nok, anbefales lokalbehandling som førstevalg. Du kan da prøve Ibux eller Voltarol gel, forklarer farmasøyten og legger til:

- Dersom gel er upraktisk, for eksempel ved smerter i flere muskelgrupper, kan du først forsøke tabletter med paracetamol. Dersom dette ikke virker godt nok kan du prøve NSAIDs tabletter/kapsler i følgende rekkefølge: Proxan, Ibux og til slutt Voltarol.

- Men hva hvis musklene er stive og vonde som følge av hard trening?

– Det er mulig å bruke smertestillende hvis treningen har vært for hard. Men husk at smerter er kroppens måte å fortelle oss at noe er galt. Hvis du har trent så hardt at du har vondt er det best at du tar det med ro og ikke beveger deg altfor mye til du blir bedre.

Slik behandler du ulike hverdagssmerter

Hva virker best på menstruasjonssmertene?

Menstruasjonssmerter kommer av sammentrekninger i livmoren, og kan være veldig smertefulle for noen. Men hva hjelper?

–Trening og fysisk aktivitet kan faktisk hjelpe. Et råd som mange blir overrasket over er at varmeflaske på magen eller et varmt bad kan lindre ganske mye, forteller Nguyen og legger til:

- Hvis det er snakk om milde plager pleier jeg å først anbefale Paracet eller tilsvarende. Dersom det ikke gir tilstrekkelig smertelindring kan enten Proxan- eller Ibux-tabletter være et godt alternativ. Disse er effektive fordi de både demper smerten, samt gjør at kroppen produserer mindre av stoffene som gjør at livmoren knyter seg sammen.

Dersom reseptfrie legemidler og andre tiltak ikke hjelper, eller ved sterke smerter og unormal blødning i underlivet, bør lege kontaktes.

Slik behandler du ulike hverdagssmerter

Apoteket kan også hjelpe ved tannverk

Og sist, men ikke minst: Hva råder farmasøyten folk som kommer på apoteket med hamrende smerter i tennene eller i kjeven?

– Tannverk og betennelse i munnen skal man ikke spøke med! Når folk kommer til apoteket med den typen smerter sier jeg til dem at de bør komme seg til tannlegen sin så fort som mulig. I mellomtiden råder jeg dem til å forsøke med Paracet først, eventuelt bytte til Proxan- eller Ibux-tabletter dersom man har mye plager, forteller Nguyen.

Generelle råd ved bruk av reseptfrie smertestillende:

1. Les alltid pakningsvedlegget før bruk, eller spør oss på apoteket om hjelp. Vi kan fort avklare om du har valgt riktig type som både er effektiv og trygg for deg.

2. Smertestillende finnes i mange ulike formuleringer. Dersom du har vansker med å svelge tabletter, finnes det andre alternativer som for eksempel, avlange tabletter, brusetabletter, smeltetabletter, mikstur, granulater osv.

3. Vær forsiktig med å kombinere ulike reseptfrie smertestillende uten å snakke med lege eller farmasøyt først. Hvis smertene er så ille at du trenger å kombinere kan det være at det uansett er best å komme seg til legen din for behandling.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.