Snart er det 17. mai, og det gjelder å passe på at fintøyet er i god stand – helst før den store dagen ...
Tips og triks for en strøken bunadskjorte
En krøllete bunadsskjorte tar seg ikke spesielt bra ut på 17. mai. Det lønner seg å begynne med arbeidet et par dager i forveien, så er du sikker på at det blir klart i tide.
Dersom den hvite skjorta har gulnet, kan du legge den i bløt i ett til to døgn med litt vaskepulver for hvitt tøy. Skyll nøye etterpå og heng til tørk. Du kan også bleke skjorten ved å legge den ut i snøen mens sola skinner – men da må den ikke være våt!

Før skjorten skal strykes må den være både ren og tørr. Linskjorter er lettere å stryke når de er kalde, så et lurt triks er å spraye skjorten lett med vann, rulle den sammen og legge den i en ren, tett plastpose og la den ligge i kjøleskapet over natten.
Når du skal stryke skjorten, gjør et trådløst strykejern jobben litt enklere. Lin tåler ikke topptemperatur på strykejernet, så skru det til middels varme. Du bør også trykke ganske hardt for at skjorten skal bli helt glatt.
Begynn med halslinningen, og fortsett med mansjettkantene. Deretter tar du eventuelle broderier på skjortebrystet. Stryk ermene til slutt. For å få runde og fine ermer bør du bruke et strykebrett med smal tut. Tre ermene på tuten, og stryk over. Da unngår du brett på ermene.
Etter at skjorten er ferdigstrøket, bør den henges opp fram til den skal brukes. En flosset kleshenger gjør at skjorten ikke faller ned og blir krøllete igjen.
Frisk opp resten av bunaden
Når bunadskjorten er i boks, kan det være fint å friske opp resten av bunaden også. Bunader som er laget av tykt ullstoff trenger heldigvis sjelden å sendes til rens, ettersom ull er selvrensende. Eventuelle flekker kan du tørke bort med en klut med lunkent vann.

Bunaden blir ekstra fin om du bruker en klesrulle til å ta vekk støv, hår og annet rusk. Klesrullene finnes også i mindre størrelser som passer perfekt oppi bunadsvesken!

Ta vare på sko og føtter
Dersom penskoene ser slitne ut, kan det ordnes med en runde skopuss. Begynn med å børste vekk alt av gammelt skitt, og påfør deretter skokrem i små sirkler. Pass på at du smører et jevnt lag over hele skoen, og la det deretter tørke i ca. fem minutter før du børster av all overflødig krem.
Det er absolutt ikke noe gøy å gå rundt en hel dag med vondt i føttene, så det kan også være lurt å ha gnagsårplaster i bakhånd i tilfelle.
Slik blir du kvitt flekker
17. mai er tradisjonelt en dag med høyt volum av pølser, iskrem og annen sølete mat, og det er fort gjort at det blir flekker på fintøyet.
Dersom du (eller noen andre!) søler på fintøyet ditt, bør du først prøve å skrape vekk så mye du kan av flekken. Deretter kan du ta litt Farris (eller annet boblevann) på en klut og dynke forsiktig på flekken uten å gni flekken inn i stoffet.

Om flekken fortsatt er der når du kommer hjem, kan du bruke litt gallesåpe rett på flekken og la det virke et par minutter før du vasker plagget som vanlig. Gallesåpe er veldig effektivt mot flekker, og er dessuten både miljøvennlig og fritt for farlige stoffer. Men ikke gni gallesåpen inn, bare trykk den inn i fibrene. Pass også på at den ikke sitter for lenge – og skyll godt etterpå.

Slik får du hagen klar til sommeren
Det finnes ikke dårlig vær, bortsett fra på 17. mai ...
Vi krysser selvsagt fingrene for sol og fint vær på 17. mai, men skulle det likevel bli regn (eller snø!) er det godt å være forberedt. En liten paraply er kjekt å ha med seg, ellers er en gjennomsiktig regnponcho et alternativ som gjør at fintøyet fortsatt synes.