ANNONSØRINNHOLD

REN OG PEN TIL 17. MAI: Det lønner seg å begynne med forberedelsene tidlig, slik at du har festklærne klare til den store dagen. FOTO: Shutterstock
REN OG PEN TIL 17. MAI: Det lønner seg å begynne med forberedelsene tidlig, slik at du har festklærne klare til den store dagen. FOTO: ShutterstockVis mer

Slik blir du festfin til 17. mai

Bunad på 17. mai? Da bør du stryke bunadsskjorta allerede nå.

Snart er det 17. mai, og det gjelder å passe på at fintøyet er i god stand – helst før den store dagen …

Tips og triks for en strøken bunadskjorte

En krøllete bunadsskjorte tar seg ikke spesielt bra ut på 17. mai. Det lønner seg å begynne med arbeidet et par dager i forveien, så er du sikker på at det blir klart i tide.

Dersom den hvite skjorta har gulnet, kan du legge den i bløt i ett til to døgn med litt såpespon eller Sunlight. Skyll nøye etterpå og heng til tørk. Dersom du bor i et område der det fortsatt ligger snø, kan du også bleke skjorta ved å legge den ut i snøen mens sola skinner – men da må den ikke være våt!

SNØBLEKING: Dersom bunadskjorta har gulnet, kan du legge den ut i snøen mens sola skinner.
SNØBLEKING: Dersom bunadskjorta har gulnet, kan du legge den ut i snøen mens sola skinner. Vis mer

Før skjorta skal strykes må den være både ren og tørr. Linskjorter er lettere å stryke når de er kalde, så et lurt triks er å spraye skjorta lett med vann, rulle den sammen og legge den i en ren, tett plastpose og la den ligge i kjøleskapet over natta.

FØR STRYKING: Spray skjorta lett med vann.
FØR STRYKING: Spray skjorta lett med vann. Vis mer
I POSE: Legg skjorta i kjøleskapet over natten.
I POSE: Legg skjorta i kjøleskapet over natten. Vis mer

Når du skal stryke skjorta, trenger du et strykejern. Lin tåler ikke topptemperatur på strykejernet, så skru det til middels varme. Du bør også trykke ganske hardt for at skjorta skal bli helt glatt.

Begynn med halslinningen, og fortsett med mansjettkantene. Deretter tar du eventuelle broderier på skjortebrystet. Stryk ermene til slutt. For å få runde og fine ermer bør du bruke et strykebrett med smal tut. Tre ermene på tuten, og stryk over. Da unngår du brett på ermene.

Enda enklere blir det hvis du bruker en steamer. Steameren fjerner skrukker, og passer perfekt til materialer som må behandles varsomt.

Etter at skjorta er ferdigstrøket, bør den henges opp fram til den skal brukes. En flosset kleshenger gjør at skjorta ikke faller ned og blir krøllete igjen.

Frisk opp resten av bunaden

Når bunadskjorta er i boks, kan det være fint å friske opp resten av bunaden også. Bunader som er laget av tykt ullstoff trenger heldigvis sjelden å sendes til rens, ettersom ull er selvrensende. Eventuelle flekker kan du tørke bort med en klut med lunkent vann.

RULL RUSK OG STØV VEKK: En omgang med klesrullen gjør bunaden ekstra fin.
RULL RUSK OG STØV VEKK: En omgang med klesrullen gjør bunaden ekstra fin. Vis mer

Bunaden blir ekstra fin om du bruker en klesrulle til å ta vekk støv, hår og annet rusk. Bare vær forsiktig, og forsøk å unngå broderiene. Klesrullene finnes også i mindre størrelser som passer perfekt oppi bunadsveska!

Ta vare på sko og føtter

Dersom penskoene ser slitne ut, kan det ordnes med en runde skopuss. Begynn med å børste vekk alt av gammelt skitt, og påfør deretter skokrem i små sirkler. Pass på at du smører et jevnt lag over hele skoen, og la det deretter tørke i ca. fem minutter før du børster av all overflødig krem.

MINIRULL: En liten klesrulle får fint plass i bunadsveska.
MINIRULL: En liten klesrulle får fint plass i bunadsveska. Vis mer

Det er absolutt ikke noe gøy å gå rundt en hel dag med vondt i føttene, så det kan også være lurt å ha gnagsårplaster i bakhånd i tilfelle.

Slik blir du kvitt flekker

17. mai er tradisjonelt en dag med høyt volum av pølser, iskrem og annen sølete mat, og det er fort gjort at det blir flekker på fintøyet.

Dersom du (eller noen andre!) søler på fintøyet ditt, bør du først prøve å skrape vekk så mye du kan av flekken. Deretter kan du ta litt Farris (eller annet boblevann) på en klut og dynke forsiktig på flekken uten å gni flekken inn i stoffet.

FLEKKFJERNER: Få vekk flekkene med flekkfjerningssåpe og en fuktig klut.
FLEKKFJERNER: Få vekk flekkene med flekkfjerningssåpe og en fuktig klut. Vis mer

Om flekken fortsatt er der når du kommer hjem, kan du bruke litt gallesåpe rett på flekken og la det virke et par minutter før du vasker plagget som vanlig. Gallesåpe er veldig effektivt mot flekker, og er dessuten både miljøvennlig og fritt for farlige stoffer. Men ikke gni gallesåpa inn, bare trykk den inn i fibrene. Pass også på at den ikke sitter for lenge – og skyll godt etterpå.

Det finnes ikke dårlig vær, bortsett fra på 17. mai …

Vi krysser selvsagt fingrene for sol og fint vær på 17. mai, men skulle det likevel bli regn (eller snø!) er det godt å være forberedt. En liten paraply er kjekt å ha med seg, ellers er en gjennomsiktig regnponcho et alternativ som gjør at fintøyet fortsatt synes.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.

anbefalte artikler fra clas ohlson