Annonsørinnhold

Slik blir du kvitt flass

Problemet er ekstra vanlig om vinteren, men med enkle grep kan du både forebygge og bli kvitt flass.

VANLIG: Flass er vanligere enn du kanskje tror. Faktisk kan alle flasse litt fra tid til annen, og på vinterhalvåret rammes ekstra mange. Sjekk ekspertens tips til hvordan du kan forebygge problemet. FOTO: Scanpix
VANLIG: Flass er vanligere enn du kanskje tror. Faktisk kan alle flasse litt fra tid til annen, og på vinterhalvåret rammes ekstra mange. Sjekk ekspertens tips til hvordan du kan forebygge problemet. FOTO: Scanpix Vis mer

Nå går vi inn i en årstid der det hvite drysset på skuldrene ikke bare skyldes kjølige snøkrystaller fra oven. Det kan nemlig være flass som du må børste bort fra skuldrene dine. Men flass er slett ikke så uvanlig! I følge Helsenorge.no kan faktisk alle oppleve å flasse litt inn i mellom.

Flass er hudskjell som har løsnet fra hodebunnen. Siden huden i det ytterste laget stadig skaller av, er flass i små mengder veldig normalt. Problemet er når det blir store mengder flass, som i tillegg til sjenerende dryss kan klø ganske mye.

KJØP FUNGOBASE MED 30% AVSLAG HER

FLASSER DU: Det er slett ikke uvanlig, og kald og tørr vinterluft gjør sitt for å forverre problemet for mange. FOTO: NTB
FLASSER DU: Det er slett ikke uvanlig, og kald og tørr vinterluft gjør sitt for å forverre problemet for mange. FOTO: NTB Vis mer

Årsaker til flassing

Gjærsoppen malassezia er den viktigste årsaken til flassing. Soppen finnes på huden hos de fleste voksne mennesker, men hos personer med flass forekommer den i unormalt stort antall i hodebunnen.

Den kalde, tørre vinterluften bidrar til å tørke ut hår og hodebunn. Det i seg selv kan gi flass. I tillegg bruker vi hodeplagg mye mer, noe som ikke er gunstig å bruke når det kommer til flass. Luer skaper nemlig et varmt, fuktig miljø i hodebunnen, og gjør den mer utsatt for soppinfeksjoner - som blir til flass.

Tørr hodebunn kan altså føre til flass, men det kan også fet hodebunn. Økt talgproduksjon gir god grobunn for gjærsoppen.

KJØP FUNGOBASE MED 30% AVSLAG HER

EFFEKTIVT: Fungobase pleier tørr og sensitiv hodebunn effektivt med blant annet Aloe Vera, provitamin B5 og arganolje.
EFFEKTIVT: Fungobase pleier tørr og sensitiv hodebunn effektivt med blant annet Aloe Vera, provitamin B5 og arganolje. Vis mer

Andre årsaker til flassing er at man vasker håret for ofte eller for sjeldent, bruker for mye hårpleieprodukter, har sykdommer som seboreisk eksem eller psoriasis, stresser mye, har hormonelle forandringer eller nedsatt immunforsvar.

En annen veldig vanlig årsak er bruk av stylingprodukter og varme stylingverktøy som rettetang og føner.

- Når håret blir tørt om vinteren blir det samtidig flatt. Dermed tyr vi til enda større mengder stylingprodukter som gir en midlertidig effekt, sier Sunena Bashir. Hun er spesialist for det farmasøytiske selskapet Karo Pharma, og har bakgrunn som hudpleier.

KJØP FUNGOBASE MED 30% AVSLAG HER

EKSPERT: Sunena Bashir er spesialist i det farmasøytiske selskapet Karo Pharma. Hun har lang erfaring med å veilede kunder med hud- og hodebunnsproblemer i apotek og faghandel.
EKSPERT: Sunena Bashir er spesialist i det farmasøytiske selskapet Karo Pharma. Hun har lang erfaring med å veilede kunder med hud- og hodebunnsproblemer i apotek og faghandel. Vis mer

3 forebyggende råd

Så, hvilke grep kan man ta for å unngå flass? Og hvis man allerede flasser – hvordan blir man kvitt det?

Sunena Bashir sitt første råd er å velge riktige produkter tilpasset tørr og sensitiv hodebunn. Velg ut ifra om du har du tørr eller fet flass. Fungobase Anti-Dandruff eller Fungobase Dry & Sensitive Scalp er gode produkter.

- Vær nøye med å massere sjampoen godt inn i hodebunnen og la den sitte i noen minutter før vask. Da får de aktive ingrediensene tid til å virke.

Avslutt alltid med balsam, er ekspertens andre råd.

Hun forklarer at balsamen Fungobase Conditioner er uten silikoner som kan legge seg i hodebunnen, og inneholder arganolje som nærer hår og hodebunn. Hun tipser også om å massere balsamen i hodebunnen utenom bare etter vask. Det vil pleie og berolige hodebunnen, styrke håret, samt forebygge tilbakefall av flass.

FOREBYGGENDE: Bruk gjerne Fungobase-produktene i kombinasjon med medisinsk flassbehandling, men også regelmessig i gode perioder hvor du ikke er veldig plaget med flass og irritert hodebunn. FOTO: NTB
FOREBYGGENDE: Bruk gjerne Fungobase-produktene i kombinasjon med medisinsk flassbehandling, men også regelmessig i gode perioder hvor du ikke er veldig plaget med flass og irritert hodebunn. FOTO: NTB Vis mer

Et tredje råd er å redusere bruken av styling- og hårprodukter som kan føre til irritasjon eller en forverring av tilstanden. Unngå også å føne håret med varme eller overbelaste håret med varme stylingverktøy.

– Ellers har sol, frisk luft og sunt kosthold en gunstig påvirkning på flass, legger Bashir til.

To typer flass

Først og fremst er det viktig å huske på at det finnes to typer flass, tørr og fet, og at man må handle deretter.

- Mens tørr flass kjennetegnes av lett, hvitt dryss på skuldrene, blir fet flass gjerne sittende i hodebunnen og er typisk større, fetere og gulaktige flak, forklarer Sunena Bashir.

KJØP FUNGOBASE MED 30% AVSLAG HER

KLØE: Det er typisk at hodebunnen klør når den blir tørr. Milde produkter som nærer hodebunnen bidrar til å løse problemet.
KLØE: Det er typisk at hodebunnen klør når den blir tørr. Milde produkter som nærer hodebunnen bidrar til å løse problemet. Vis mer

Slik blir du kvitt flassingen

Dersom det «bare» er tørr hodebunn man sliter med, finnes det mange tiltak som kan dempe problemet.Ta en pause fra uttørkende mat og drikke (som kaffe og alkohol for eksempel), bruk mild sjampo og balsam, unngå å føne håret med varme, ikke overdriv hyppigheten av hårvask... Listen er lang!

– Hvis man først er blitt plaget med moderat til kraftig flass, og vanlig flassjampo ikke fungerer, så kan man benytte seg av en spesialsjampo som angriper gjærsoppen. Spesialsjampoene i dette tilfellet er reseptfrie legemidler som fås kjøpt på apotek, sier Sunena Bashir.

KJØP FUNGOBASE MED 30% AVSLAG HER

VED BEHANDLING: Sjamponer alltid håret med vanlig sjampo før behandling med spesialsjampo mot flass. Avslutt alltid med balsam.
VED BEHANDLING: Sjamponer alltid håret med vanlig sjampo før behandling med spesialsjampo mot flass. Avslutt alltid med balsam. Vis mer

Kilder: Helsenorge og Helsebiblioteket.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer