ANNONSØRINNHOLD

Den japanske kobekjøtt-distributøren Hisato Hamada smaker på en dansk tørrmodnet entrecôte ved kåringen av Årets Biff.
Den japanske kobekjøtt-distributøren Hisato Hamada smaker på en dansk tørrmodnet entrecôte ved kåringen av Årets Biff.Vis mer

Slik blir verdens dyreste kjøtt til

Den japanske eksportør av kobekjøtt delte ut verdens dyreste og mest ettertraktede kjøtt da han nylig besøkte Københavnbåten. 

Gjestene stimler seg sammen for å følge med på det som foregår i det åpne kjøkkenet i restauranten om bord på Københavnbåten.

Her er kokkene i gang med å tilberede noe av verdens dyreste og mest sjeldne oksekjøtt: Ekte japansk kobebiff, av den mest utsøkte kvalitet.

Vi er samlet til kåringen av Årets Biff 2016. Publikum består av spesielt inviterte gjester, kokker, pressefolk og noen heldige kjøttelskere som har vunnet adgang til det eksklusive arrangementet. Alle er samlet til en dag hvor en rekke fantastiske utskjæringer av oksekjøtt skal smakes på, vurderes og hedres.

Smak på verdens dyreste kjøtt

Smaksprøver på det japanske kobekjøttet, som er noe av verdens dyreste og mest sjeldne oksekjøtt.
Smaksprøver på det japanske kobekjøttet, som er noe av verdens dyreste og mest sjeldne oksekjøtt. Vis mer

Som et ekstra krydder på biffen deltar japaneren Hisato Hamada med å fortelle om det berømte og ekstremt dyre kjøttet. Hamada er ‘Master of Wagyu’ og eksportør av det sagnomsuste kjøttet — og har naturligvis pakket kofferten full av smaksprøver.

Derfor er det ikke bare høye forventninger i luften, men også den makeløse duften av stekt oksekjøtt. Forsamlingen er med god grunn ivrige etter å sette tennene i de eksklusive biffstykkene.

“Hvor mange har smakt kobekjøtt før?” spør Hisato Hamada, mannen bak eksporten av kjøttet. Håndsopprekningen avslører at det er det ikke mange som har det. “Så er det deres lykkedag i dag,” sier han med et stort smil. Han forteller at kjøttet gjestene skal smake på stammer fra kuen Hanago, som er født den 10. januar 2014 og slaktet den 5. september i år.

Mytisk kjøtt av enestående kvalitet

At han nevner datoene er ingen tilfeldighet. Hisato Hamadas store nettverk av bønder har kun 3000 kobekveg i alt. Kvalitetskontrollen med dyrene er veldig streng og alt med dyrene protokollføres. De kan til enhver tid spores via et tisifret identitetsnummer, også etter eksporten.

Hamada eksporterer kun 300 kobekveg årlig og bruker mye tid på å reise rundt i Japan for å finne nye ‘talenter’, altså pasjonerte bønder som er dyktige nok til å kunne levere. Resten av tiden bruker han på å reise rundt i verden for å øke kjennskapen til kjøttet, blant annet i Danmark. De danske MASH-restaurantene bestiller faktisk så mye at den danske biffkjeden nå er verdens største importør av kobekjøtt.

Den livlige japaneren får derfor på sine besøk også muligheten til å få smakt på det noe av det beste danske oksekjøttet, som han er veldig begeistret for. “Jeg er faktisk veldig glad i dansk kjøtt. Det har en meget god kvalitet, spesielt god er den tørrmodne biffen. Kjøttet har en dyp og intens smak som jeg elsker,” sier Hisato Hamada.

Men kunne man ikke bare lage wagyukjøtt i Danmark eller i Norge - av dansk eller norsk kveg? Nei, sier Hamada og understreker at bakgrunnen for det enestående wagyu- og kobekjøttet mest er et spørsmål om genetikk og avlsarbeid, forfinet gjennom mange generasjoner.

Hisato Hamada forteller om jobben med det eksklusive kjøttet, sine reiser rundt i hele verden og en streng kontroll med kyrnes liv.
Hisato Hamada forteller om jobben med det eksklusive kjøttet, sine reiser rundt i hele verden og en streng kontroll med kyrnes liv. Vis mer

Wagyukjøtt er en samlebetegnelse for det flotte og meget fettmarmorerte kjøttet som fremstilles av japansk kjøttkveg. Det er mange produsenter av wagyukjøtt, men kun få kan levere kjøtt i den kvalitet som Hisato Hamada krever. Når det kommer til kobekjøtt er det kun kveg av Tajima-rasen fra Hyogoprovinsen som kan smykke seg med tittelen ‘kobekjøtt’. Samtidig skal kjøttets intense fettmarmorering score minst 6 ut av 12 på den såkalte ‘Beef Marble Standard’- skala.

Det er utelukkende de japanske landbruksmyndigheter som foretar vurderingen. De biffer som Hisato Hamada har tatt med som smaksprøver scorer 11 på skalaen, så det er kjøtt av en enestående høy kvalitet.

Smakseksplosjoner til et begeistret og beæret publikum

“Man føler seg nesten litt beæret,” sier Henrik Moberg Jessen, som vant billetter til eventet Årets Biff 2016 om bord på Københavnbåten via Facebook. Han har tatt fri fra jobben og har tatt med sin kone. Nå venter han i spenning på å smake kobekjøttet som han aldri har smakt før.

Så kommer endelig øyeblikket da servitørene bærer perfekt stekte strimler av kobekjøtt rundt til det kjøttsultne publikum. De rekker ivrig ut etter fatene, mens man tydelig hører deres ivrige begeistring. Kjøttets kvalitet skuffer heller ikke Henrik Moberg Jessen, som ikke har tatt fri forgjeves. “Det smelter jo på tungen, det er veldig intenst. Det viser at så lenge kjøttets kvalitet er helt i toppen så har man ikke bruk for en kjempestor biff. Bare et stykke som dette er jo en smakseksplosjon uten sidestykke,” sier den heldige kjøttelsker med et stort smil.

Slik blir verdens dyreste kjøtt til
Slik blir verdens dyreste kjøtt til

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.