Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

ORDEN I KJØLESKAPET: Synnøve deler tips, triks og hacks for orden i kjøleskapet.Vis mer Vis mer

Slik bør du oppbevare maten i kjøleskapet

Og her er kjøleskapstabbene du bør unngå.

Å oppbevare maten riktig i kjøleskapet er ikke bare viktig for holdbarheten. Det kan også hjelpe både på økonomien og miljøet. Med orden og oversikt i kjøleskapet unngår du nemlig at maten blir ødelagt og må kastes.

Heldigvis har ryddeekspert Synnøve Skarbø løsningen for deg som er usikker på hvordan få orden i kjøleskapet. Hun viser deg hvordan du bør organisere matvarene, hvor i kjøleskapet de bør oppbevares, og hva du bør passe ekstra godt på.

«Når folk sier at kjøkkenet er hjertet av huset, er det nok kjøleskapet de tenker på» Synnøve Skarbø

Start med blanke ark

Synnøves første råd er å tømme kjøleskapet helt. Da får du lettere oversikt over hva du trenger, og hva du faktisk kan kvitte deg med.

UT MED ALT: Tøm kjøleskapet og vask innsiden før du starter systematiseringen.
UT MED ALT: Tøm kjøleskapet og vask innsiden før du starter systematiseringen. Vis mer

- Her lønner det seg å gå grundig til verks. Det aller første du børe gjøre er å ta all mat ut av kjøleskapet, og så kvitter du deg med det som ikke kan spises. Dårlig mat kaster du i matavfallet, sier Synnøve.

Når kjøleskapet er tomt, tar du ut alle hyller og skuffer. Deretter vasker du innsiden med en ren mikrofiberklut. Bruk også en effektiv kjøkkenspray - da er du sikker på at det blir helt rent.

Lag system

- Nå er du klar for det aller morsomste, selve systematiseringen! Personlig foretrekker jeg å sortere mest mulig i gjennomsiktige bokser. Da får du mest orden og full oversikt, forteller ryddeeksperten.

GJENNOMSIKTIGE BOKSER: Sortér ting i ulike bokser for bedre oversikt.
GJENNOMSIKTIGE BOKSER: Sortér ting i ulike bokser for bedre oversikt. Vis mer
ALT PÅ ÉN PLASS: I stedet for å ha alt hulter til bulter, bør du organisere matvarene i ulike bokser.
ALT PÅ ÉN PLASS: I stedet for å ha alt hulter til bulter, bør du organisere matvarene i ulike bokser. Vis mer

- Du kan for eksempel legge alt av pålegg i én boks - da blir det mye enklere å dekke frokostbordet. Så kan meieriprodukter som rømme, smør og yoghurt ligge i en annen boks, sier Synnøve.

«Når du har orden i kjøleskapet, er alt i orden» Synnøve Skarbø

Små glass med ting du bruker sjelden, bør også få plass i en liten boks - da slipper de å forsvinne i kjøleskapet. Setter du i tillegg på et lokk, kan boksene enkelt stables, og plassen blir utnyttet enda bedre.

- Småting som medisiner og solkrem bør ligge for seg selv, slik at de ikke blender inn blant maten. Åpnede dressinger, ketchup, sennep og lignende, kan du samle i kjøleskapsdøra, sier Synnøve.

BRUK DØRA: Solkrem, medisiner og dressingflasker har en naturlig plass i kjøleskapsdøra.
BRUK DØRA: Solkrem, medisiner og dressingflasker har en naturlig plass i kjøleskapsdøra. Vis mer

Utnytt den ulike temperaturen

I kjøleskapet er temperaturen ulik oppe og nede - med god grunn. Noen matvarer liker det nemlig kaldere enn andre.

- Ferskvarer som kjøtt, kylling, fisk og melk bør du oppbevare langt nede. Der er det nemlig kaldest. Grønnsaker som ligger kjølig i butikken, kan du legge rett i grønnsaksskuffen. Resten kan få plass i en skål på kjøkkenbenken, forteller Synnøve.

EGGBEHOLDER: Praktisk og oversiktlig oppbevaring av 14 egg i kjøleskap.
EGGBEHOLDER: Praktisk og oversiktlig oppbevaring av 14 egg i kjøleskap. Vis mer

Eggene legger du i en praktisk beholder i kjøleskapsdøra - gjerne høyt oppe ettersom de ikke trenger å stå kaldt. Pålegg som osteskiver eller kjøttpålegg, kan legges i en smart plastboks med lokk. Enkelt tips for bedre holdbarhet!

Andre praktiske tips

Har du en osteskalk liggende, bør du raspe den opp og legge i fryseren. Den er fin å bruke på for eksempel pizza. Bruk en frysepose som kan åpnes og lukkes - på den måten kan den brukes om og om igjen.

IKKE KAST: Rasp heller opp osteskalken og frys den til du skal lage pizza.
IKKE KAST: Rasp heller opp osteskalken og frys den til du skal lage pizza. Vis mer

Middagsrester er supert å legge i en luft- og vanntett glassform med lokk. Den kan enkelt varmes opp i mikroen og stekeovnen, eller fryses til senere bruk.

Her kan du også bruke en plastboks som i tillegg kan brukes som matboks. Denne kan dog ikke brukes i stekeovnen, men går fint i fryseren eller i mikroen uten lokk.

FLASKE- OG BOKSOPPBEVARING: Unngå rot i flasker og bokser med disse smarte oppbevaringene.
FLASKE- OG BOKSOPPBEVARING: Unngå rot i flasker og bokser med disse smarte oppbevaringene. Vis mer

Flasker og bokser tar ofte opp unødvendig mye plass i kjøleskapet. Et smart tips for å unngå dette er å bruke praktiske bokser, spesialdesignet for dette. Oppbevaringen til flasker kan enkelt stables, og den smarte oppbevaringen til bokser gir deg full oversikt på hva du har av brus og mineralvann.

«Epler og tomater bør ikke ligge sammen med annen frukt» Synnøve Skarbø

Opptil fem ganger lenger holdbarhet

Mat kan ikke oppbevares i det uendelige, men det finnes smarte løsninger for å øke holdbarheten betraktelig. Til fersk og tørket mat bruker Synnøve gjerne en vakumpakker. Da holder maten opptil fem ganger så lenge!

VAKUMPAKKING: Vakumpakking beskytter mot frost- og støtskader. I tillegg får maten opptil 5 ganger lenger holdbarhet.
VAKUMPAKKING: Vakumpakking beskytter mot frost- og støtskader. I tillegg får maten opptil 5 ganger lenger holdbarhet. Vis mer

Vakumpakking er en super måte å oppbevare mat på, noe som gir lenger holdbarhet, bedre hygiene og forpakningene tar mindre plass. Posene som følger med kan brukes i både i mikrobølgeovn og i kokende vann - perfekt for oppvarming av mat.

Om du sverger til «gamlemåten», er tradisjonelle fryseposer fortsatt en fin måte. Med sin smarte lukke- og åpningsmekanisme, og med skrivefeltet på posen, vet du alltid hva som er i hvilken pose.

Oppbevar frukten separat

Råtner bananene så fort de kommer i hus? Visner salaten etter én dag? Grunnen til dette kan være at du rett og slett oppbevarer frukt og grønt feil.

Slik bør du oppbevare maten i kjøleskapet

De fleste grønnsaker og frukt kan oppbevares sammen, men noen eksemplarer bør helst ikke ligge i nærheten av hverandre. Spesielt ikke om du ønsker å unngå overmodnede grønnsaker.

- Epler, tomater og tropisk frukt bør ikke ligge sammen med annen frukt fordi de framskynder modningsprosessen, sier Synnøve.

Så hva er årsaken til dette? Noen frukter produserer nemlig etylen, og bør derfor ikke ligge for nært annen frukt, som for eksempel bananer og avokadoer som er følsomme for gassen.

- Det betyr at du kan legge for eksempel harde avokadoer ved siden av epler og tomater, for da modner de raskere, sier Synnøve

ORDEN: Orden og system i kjøleskapet gir mer orden i livet.
ORDEN: Orden og system i kjøleskapet gir mer orden i livet. Vis mer

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling