Annonsørinnhold

Slik bør du oppbevare maten i kjøleskapet

Og her er kjøleskapstabbene du bør unngå.

PÅ RETT PLASS: Orden og system i kjøleskapet gir mer orden i livet. Foto: Oda
PÅ RETT PLASS: Orden og system i kjøleskapet gir mer orden i livet. Foto: Oda Vis mer

Å oppbevare maten riktig i kjøleskapet er ikke bare viktig for holdbarheten. Det kan også hjelpe både på økonomien og miljøet. Med orden og oversikt i kjøleskapet unngår du nemlig at maten blir ødelagt og må kastes.

Heldigvis finnes det løsninger for deg som er usikker på hvordan du skaper orden i kjøleskapet. For det betyr noe hvordan du organiserer matvarene, hvor i kjøleskapet maten oppbevares, og hvilke varer du bør passe ekstra godt på.

Start med blanke ark

Det første rådet er å tømme kjøleskapet helt. Da får du lettere oversikt over hva du trenger, og hva du faktisk kan kvitte deg med.

UT MED ALT: Tøm kjøleskapet og vask innsiden før du starter systematiseringen.
UT MED ALT: Tøm kjøleskapet og vask innsiden før du starter systematiseringen. Vis mer

Ikke nøl med å kvitte deg med det som ikke kan spises, det går rett i matavfallet.

Når kjøleskapet er tomt, tar du ut alle hyller og skuffer. Deretter vasker du innsiden med en ren mikrofiberklut. Bruk også en effektiv kjøkkenspray - da er du sikker på at det blir helt rent.

Lag system

Hvis du er av den systematiske typen kan du sortere mest mulig i gjennomsiktige bokser. Da får du mest orden og full oversikt.

GJENNOMSIKTIGE BOKSER: Sortér ting i ulike bokser for bedre oversikt.
GJENNOMSIKTIGE BOKSER: Sortér ting i ulike bokser for bedre oversikt. Vis mer
ALT PÅ ÉN PLASS: I stedet for å ha alt hulter til bulter, bør du organisere matvarene i ulike bokser.
ALT PÅ ÉN PLASS: I stedet for å ha alt hulter til bulter, bør du organisere matvarene i ulike bokser. Vis mer

Et tips er å legge alt pålegg i én boks, da blir det langt enklere å dekke frokostbordet. På samme måte kan alt av meieriprodukter legges i en annen boks, slik som som rømme, smør og yoghurt.

Disse smarte oppbevaringsboksene finnes i tre forskjellige størrelser. Den største rommer hele 5 liter og passer perfekt til gulrøtter, blomkål og brokkoli som krever litt plass. Den miderste på 3 liter er god til både pålegg og yoghurtbokser, mens den minste på 1,6 liter er optimal til tuber!

Små glass med ting du bruker sjelden, bør også få plass i en liten boks - da slipper de å forsvinne i kjøleskapet. Setter du i tillegg på et lokk, kan boksene enkelt stables, og plassen blir utnyttet enda bedre.

SNURRBART: Med et snurrebrett er godsakene aldri langt unna!
SNURRBART: Med et snurrebrett er godsakene aldri langt unna! Vis mer

Om du vil ha en løsning du like gjerne kan løfte ut på bordet og bruke som serveringsfat, er snurrebrettet en genial løsning. Det gjør det lett å få tak i akkurat det du har lyst på - uansett om det står i kjøleskapet eller foran naboen på den andre siden av bordet.

Minsk matsvinn

Det er et verdensomfattende problem at mat blir kastet i stedet for å bli spist. Dersom du merker enkelte bokser med for eksempel «spis meg først» unngår du at enkelte matvarer går ut på dato og må i søppelbøtta. Bruk en praktisk merkemaskin på boksene, slik at du minsker matsvinnet. Dette er vinn-vinn for din personlig økonomi og miljøet.

SPIS MEG FØRST: Merking av boksene kan føre til mindre matsvinn. Foto: Oda
SPIS MEG FØRST: Merking av boksene kan føre til mindre matsvinn. Foto: Oda Vis mer

Vær obs på at medisiner og solkrem bør ligge for seg selv, slik at de ikke blir borte i all maten. Dressinger som er åpnet, sauser, ketchup og liknende kan stå i kjøleskapsdøra, gjerne samlet.

Utnytt den ulike temperaturen

I kjøleskapet er temperaturen ulik oppe og nede - med god grunn. Noen matvarer liker det nemlig kaldere enn andre.

Fordi det er kaldest lengst ned skal ferskvarer som kjøtt, kylling, fisk og melk ligge så langt ned som mulig.

Grønnsaker som ligger kjølig i butikken kan legges rett i grønnsaksskuffen, andre grønnsaker kan få en plass på kjøkkenbenken.

EGGBEHOLDER: Praktisk og oversiktlig oppbevaring av 14 egg i kjøleskap.
EGGBEHOLDER: Praktisk og oversiktlig oppbevaring av 14 egg i kjøleskap. Vis mer

Eggene legger du i en praktisk beholder i kjøleskapsdøra - gjerne høyt oppe ettersom de ikke trenger å stå kaldt. Til smart oppbevaring av favorittosten, er osteklokka genial. Den er designet med tanke på både oppbevaring og servering - et supert tips for bedre holdbarhet!

Andre praktiske tips

Har du en osteskalk liggende, bør du raspe den opp og legge i fryseren. Den er fin å bruke på for eksempel pizza. Bruk en frysepose som kan åpnes og lukkes - på den måten kan den brukes om og om igjen.

SMARTE BOKSER: Oppbevaringsbokser kan brukes til matrester eller til å lagre ulike typer mat.
SMARTE BOKSER: Oppbevaringsbokser kan brukes til matrester eller til å lagre ulike typer mat. Vis mer

Middagsrester er smart å legge i en luft- og vanntett glassform med lokk. Den kan enkelt varmes opp i mikroen og stekeovnen, eller fryses til senere bruk.

Her kan du også bruke en plastboks som i tillegg kan brukes som matboks. Denne kan dog ikke brukes i stekeovnen, men går fint i fryseren eller i mikroen uten lokk.

FLASKE- OG BOKSOPPBEVARING: Unngå rot i flasker og bokser med disse smarte oppbevaringene.
FLASKE- OG BOKSOPPBEVARING: Unngå rot i flasker og bokser med disse smarte oppbevaringene. Vis mer

Flasker og bokser tar ofte opp unødvendig mye plass i kjøleskapet. Et smart tips for å unngå dette er å bruke praktiske bokser, spesialdesignet for dette. Oppbevaringen til flasker kan enkelt stables, og den smarte oppbevaringen til bokser gir deg full oversikt på hva du har av brus og mineralvann.

Opptil fem ganger lenger holdbarhet

Mat kan ikke oppbevares i det uendelige, men det finnes smarte løsninger for å øke holdbarheten betraktelig. Til fersk og tørket mat kan du gjerne bruke en vakumpakker. Da holder maten opptil fem ganger så lenge!

VAKUMPAKKING: Vakumpakking beskytter mot frost- og støtskader. I tillegg får maten opptil 5 ganger lenger holdbarhet.
VAKUMPAKKING: Vakumpakking beskytter mot frost- og støtskader. I tillegg får maten opptil 5 ganger lenger holdbarhet. Vis mer

Vakumpakking er en super måte å oppbevare mat på, noe som gir lenger holdbarhet, bedre hygiene og forpakningene tar mindre plass. Posene som følger med kan brukes i både i mikrobølgeovn og i kokende vann - perfekt for oppvarming av mat.

Om du sverger til «gamlemåten», er tradisjonelle fryseposer fortsatt en fin måte. Med sin smarte lukke- og åpningsmekanisme, og med skrivefeltet på posen, vet du alltid hva som er i hvilken pose.

Oppbevar frukten separat

Råtner bananene så fort de kommer i hus? Visner salaten etter én dag? Grunnen til dette kan være at du rett og slett oppbevarer frukt og grønt feil.

De fleste grønnsaker og frukt kan oppbevares sammen, men noen eksemplarer bør helst ikke ligge i nærheten av hverandre. Spesielt ikke om du ønsker å unngå overmodnede grønnsaker.

PÅVIRKER: Hvordan frukt oppbevares kan påvirke modningsprosessen, for eksempel vil tomater modne avokadoer raskere.
PÅVIRKER: Hvordan frukt oppbevares kan påvirke modningsprosessen, for eksempel vil tomater modne avokadoer raskere. Vis mer

Epler, tomater og tropisk frukt skal ikke ligge sammen med annen frukt, hvis ikke du bevisst ønsker å framskynde modningsprosessen.

Hvis du for eksempel har harde avokadoer som du ønsker raskere modnet, legg de gjerne ved siden av epler og tomater.

Så hva er årsaken til dette? Noen frukter produserer nemlig etylen, og bør med varsomhet ligge nær annen frukt, som for eksempel bananer og avokadoer som er følsomme for gassen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer