Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

ALT DU TRENGER TIL HJULSKIFT: Du klarer fint å gjøre det selv.
ALT DU TRENGER TIL HJULSKIFT: Du klarer fint å gjøre det selv. Vis mer

Slik bytter du til sommerdekk på bilen

Jada, du klarer helt fint å gjøre det selv.

Det er tid for å bytte dekk igjen! Har du ikke byttet dekk ennå, gjør du lurt i å planlegge hjulskiftet snart.

Mange foretrekker å få noen andre til å bytte dekk på bilen, men du klarer faktisk helt fint å få det til selv. Alt du trenger er riktige verktøy.

Slik gjør du det

Før du begynner er det viktig at bilen står på et rett underlag, i gir, med håndbremsen på. Jobben blir veldig mye enklere med en ordentlig garasjejekk, og en knepute beskytter knærne mens du jobber. Men husk at du aldri skal bevege deg under en bil som kun står på jekk!

ENKELT MED JEKK: Steg én i hjulskiftprosessen er å jekke opp bilen.
ENKELT MED JEKK: Steg én i hjulskiftprosessen er å jekke opp bilen. Vis mer

Hjulmuttere skal så vidt løsnes før du jekker opp bilen. En felgnøkkel med teleskophåndtak løsner selv de vanskeligste muttere, ettersom teleskophåndtaket gjør motstanden mye mindre. Andre sverger til hjulkryss eller elektriske muttertrekkere. Er du ekstra proff, kan du bruke en muttertrekker med trykkluft. Da trenger du en kompressor i tillegg, som også kan brukes til å pumpe dekkene eller blåse bort skitt og støv.

Pass på at du plasserer dekkene i riktig rulleretning. Noen dekk har piler eller annen merking som viser rulleretning, så sjekk det nøye før du monterer! Stram til mutterne før du senker bilen, og dra til en ekstra gang på alle mutterne etter at bilen er senket. Når du strammer mutterne bør du stramme annenhver mutter slik at hjulet blir rett og kommer skikkelig inntil.

GJØR DET SELV: Sjekk at hjulbolter og muttere sitter skikkelig.
GJØR DET SELV: Sjekk at hjulbolter og muttere sitter skikkelig. Vis mer

Du bør også sjekke lufttrykket i dekkene. En digital lufttrykkmåler er både praktisk og enkel å bruke, pluss at den har en utskyvbar målestikke som gjør at du kan kontrollere mønsterdybden på dekkene.

Etter at du har kjørt litt er det også viktig å sjekke at hjulbolter og muttere sitter skikkelig, og eventuelt etterstramme dem.

Rengjøring og riktig oppbevaring er viktig

Når det gjelder lagring av bildekk, skal de oppbevares tørt og kjølig, hengende eller liggende. Før dekkene lagres, bør de dessuten rengjøres skikkelig. Gi felgene en omgang med felgrengjøringsmiddel, og fjern steiner og annen smuss fra dekkbanen.

RENGJØRING FØR LAGRING: Før du setter vekk dekkene, bør de rengjøres skikkelig.
RENGJØRING FØR LAGRING: Før du setter vekk dekkene, bør de rengjøres skikkelig. Vis mer

Dersom du putter dekkene i dekklagringsposer, holder de seg rene og fine til neste gang de skal brukes. Pass bare på at dekkene er helt rene og tørre før de legges i posen. Du kan også merke dekkene for bedre oversikt.

ENKEL OPPBEVARING: Dekklagringsposer gjør at dekkene holder seg rene og fine til neste gang de skal brukes.
ENKEL OPPBEVARING: Dekklagringsposer gjør at dekkene holder seg rene og fine til neste gang de skal brukes. Vis mer

Og dersom bilen trenger litt ekstra finpussing og kjærlighet, har Clas Ohlson en rekke skånsomme rengjøringsprodukter som vil få bilen til å skinne både innvendig og utvendig.

Da er det bare å si lykke til med hjulskiftet!

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.

anbefalte artikler fra clas ohlson

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling