Annonsørinnhold

Slik gjør du uteområdet ditt klart til sommeren

Enten du har terrasse eller hage – her er det som må gjøres.

CUTTING HEDGE TECHNOLOGY: Med en hekksaks blir hekken fin og rett.Vis merVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Sommeren nærmer seg, og det er på tide å friske opp hagen, terrassen og husveggene før sola kommer for fullt.

Hekken må stusses, terrassen må spyles og plenen må luftes. Men hva betyr egentlig å «lufte plenen»? Her får du svaret.

Luft plenen

For at plenen skal bli frodig og grønn må den luftes. Mange vet ikke helt hva dette innebærer, men er faktisk ikke spesielt komplisert.

Å lufte plenen er akkurat det det høres ut som – å tilføre luft i plenen, slik at røttene får puste og plenen blir sunn og frodig.

TILFØR LUFT: En frodig plen begynner med en skikkelig lufting. Foto: Shutterstock
TILFØR LUFT: En frodig plen begynner med en skikkelig lufting. Foto: Shutterstock Vis mer

Plenlufting må gjøres mens plenen er tørr, og går rett og slett ut på å rake plenen hardt, aller helst med en jernrive. Vær nøye med rakingen, og pass på at du får vekk alt av gammel løv og annet rask.

Du kan også lufte plenen med maskin. En kombinert harv og moseriver både fjerner mose og lufter plenen i en og samme prosess. Maskinen har justerbar arbeidsdybde og 5 års garanti.

Du kan også gi plenen ekstra næring ved å gjødsle den. Men husk at gjødsling ikke skal gjøres før du ser at plenen vokser etter vinteren.

ENKELT: Hekksaksen fungerer like bra til hekk som til busker og trær.
ENKELT: Hekksaksen fungerer like bra til hekk som til busker og trær. Vis mer

Klipp hekken

Det er ikke bare plenen som trenger vedlikehold etter vinteren. Hekker, busker og trær må også klippes og beskjæres (unntaket er vårblomstrende busker).

En grei tommelfingerregel er at alt som er vissent og dødt skal skjæres eller lukes vekk.

Å klippe hekken gjøres enkelt med en hekksaks. Det er lurt å ha en slags idé om hvordan du vil at hekken skal se ut før du begynner å klippe. Beskjær en del av hekken først, og ta noen skritt tilbake for å få oversikt. Etterpå kan du gå tilbake for å finpusse slik at alt blir jevnt og rett.

KLAR TIL VÅREN: Med høytrykkspyler, terrassevasker, fasadevask og vindusvasker blir du ferdig på null komma niks. Vis mer

Bli kvitt gammel skitt

Både terrassen og husveggene trenger en skikkelig vask etter vinteren. Her kan du slå to fluer i en smekk med en høytrykksspyler med medfølgende terrassevasker, som kan brukes til å rengjøre både vegger og platting. Bare koble til vann og strøm, og sett i gang med veggene. Begynn på toppen og jobb deg nedover. Men ikke sett høytrykksspyleren på full guffe, da det kan skade treverket.

BEGYNN ØVERST: Bruk en høytrykkspyler til å spyle veggene.
BEGYNN ØVERST: Bruk en høytrykkspyler til å spyle veggene. Vis mer

Bruk fasadevask til veggvasken. Denne blandes med vann og festes til høytrykksspyleren. Fasadevasken funker på både tre- og metallflater, og er også svært effektiv om du har planer om å male etterpå.

AV MED GAMMEL SKITT: Fasadevask blandes med vann og festes til høytrykkspyleren.
AV MED GAMMEL SKITT: Fasadevask blandes med vann og festes til høytrykkspyleren. Vis mer

Når veggene er ferdigvasket, er det tid for å gå i gang med terrassen. En terrassevasker gjør jobben enkelt og effektivt. Har du terrasse av tre, kan du også vurdere om det er tid for å olje den.

Om du ikke vil bli skitten eller bare fryser lett på hendene, kan et par lette arbeidshansker være kjekt å ha under arbeidet.

EKSTRA KOSELIG: Det blir ekstra koselig på uteplassen med blomster.Vis merVis mer Vis mer

Pynt med blomster

Ekstra fint blir det med blomster i hagen. Stort sett er det varmt og solrikt nok til at du kan sikte på å ta ut blomster og planter til 17. mai, men dersom det fortsatt er kaldt der du bor kan det være lurt å drøye litt.

Ta blomstene ut av ferdigpottene sine og legg dem i pene potter, og fyll på med torvfri plantejord. Plantejorda får du kjøpt som en kompakt jordbrikett, som så sveller til 10 liter jord når du tilsetter vann. I tillegg er det lurt å ha planteredskaper liggende – det gjør hagearbeidet enklere!

Clas Ohlson og miljø

Clas Ohlson jobber for en bærekraftig fremtid, og sortimentet vårt utvides stadig med miljøvennlige produkter. Løvriven vår er laget av 100 % resirkulert materiale og er produsert lokalt.

Vi samarbeider med store sertifiseringsløsninger som Svanemerket og Forest Stewardship Council (FSC), som er symbolet for bærekraftig skogbruk. Se etter miljømerkene i butikken!

Vi jobber hardt for å redusere CO2-utslippene våre, blant annet ved å frakte mer av godset vårt via jernbane og båt i stedet for via vei og fly.

Vi samarbeider med Redd Barna og Miljøagentene.

Følg reisen vår mot en bærekraftig fremtid. Les mer her

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer