ANNONSØRINNHOLD

CUTTING HEDGE TECHNOLOGY: Med en hekksaks blir hekken fin og rett. Vis mer

Slik gjør du uteområdet ditt klart til sommeren

Hva vil det egentlig si å «lufte plenen»?

Sommeren nærmer seg, og det er på tide å friske opp hagen før sola kommer for fullt.

Hekken må stusses og plenen må luftes. Men hva betyr egentlig å «lufte plenen»? Her får du svaret.

Luft plenen

For at plenen skal bli frodig og grønn må den luftes. Mange vet ikke helt hva dette innebærer, men er faktisk ikke spesielt komplisert.

Å lufte plenen er akkurat det det høres ut som – å tilføre luft i plenen, slik at røttene får puste og plenen blir sunn og frodig.

TILFØR LUFT: En frodig plen begynner med en skikkelig lufting. Foto: Shutterstock
TILFØR LUFT: En frodig plen begynner med en skikkelig lufting. Foto: Shutterstock Vis mer

Plenlufting må gjøres mens plenen er tørr, og går rett og slett ut på å rake plenen hardt, aller helst med en jernrive. Vær nøye med rakingen, og pass på at du får vekk alt av gammel løv og annet rask.

Du kan også lufte plenen med maskin. En kombinert harv og moseriver både fjerner mose og lufter plenen i en og samme prosess. Maskinen har justerbar arbeidsdybde og 5 års garanti.

Du kan også gi plenen ekstra næring ved å gjødsle den. Men husk at gjødsling ikke skal gjøres før du ser at plenen vokser etter vinteren.

ENKELT: Hekksaksen fungerer like bra til hekk som til busker og trær.
ENKELT: Hekksaksen fungerer like bra til hekk som til busker og trær. Vis mer

Klipp hekken

Det er ikke bare plenen som trenger vedlikehold etter vinteren. Hekker, busker og trær må også klippes og beskjæres (unntaket er vårblomstrende busker).

En grei tommelfingerregel er at alt som er vissent og dødt skal skjæres eller lukes vekk.

Å klippe hekken gjøres enkelt med en hekksaks. Det er lurt å ha en slags idé om hvordan du vil at hekken skal se ut før du begynner å klippe. Beskjær en del av hekken først, og ta noen skritt tilbake for å få oversikt. Etterpå kan du gå tilbake for å finpusse slik at alt blir jevnt og rett.

Slik gjør du uteområdet ditt klart til sommeren

Pynt med blomster

Ekstra fint blir det med blomster i hagen. Stort sett er det varmt og solrikt nok til at du kan sikte på å ta ut blomster og planter til 17. mai, men dersom det fortsatt er kaldt der du bor kan det være lurt å drøye litt.

Ta blomstene ut av ferdigpottene sine og legg dem i pene potter, og fyll på med plantejord. I tillegg er det lurt å ha planteredskaper liggende – det gjør hagearbeidet enklere!

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.