Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

CUTTING HEDGE TECHNOLOGY: Med en hekksaks blir hekken fin og rett. Vis mer

Slik gjør du uteområdet ditt klart til sommeren

Og hva vil det egentlig si å «lufte plenen»?

Sommeren nærmer seg, og det er på tide å friske opp hagen og terrassen før sola kommer for fullt.

Hekken må stusses og plenen må luftes. Men hva betyr egentlig å «lufte plenen»? Her får du svaret.

Luft plenen

For at plenen skal bli frodig og grønn, må den luftes. Mange vet ikke helt hva dette innebærer, men er faktisk ikke spesielt komplisert.

Å lufte plenen er akkurat det det høres ut som – å tilføre luft i plenen, slik at røttene får puste og plenen blir sunn og frodig.

TILFØR LUFT: En frodig plen begynner med en skikkelig lufting. Foto: Shutterstock
TILFØR LUFT: En frodig plen begynner med en skikkelig lufting. Foto: Shutterstock Vis mer

Plenlufting må gjøres mens plenen er tørr, og går rett og slett ut på å rake plenen hardt, og da med en god rive. Vær nøye med rakingen, og pass på at du får vekk alt av gammel løv og annet rask.

Du kan også lufte plenen med maskin. En kombinert harv og moseriver både fjerner mose og lufter plenen i en og samme prosess. Maskinen har justerbar arbeidsdybde og 5 års garanti.

Du kan også gi plenen ekstra næring ved å gjødsle den. Men husk at gjødsling ikke skal gjøres før du ser at plenen vokser etter vinteren.

Hold det i orden

Gresset trenger ikke så mye sol og varme for å skyte fart - spesielt om du har gjødslet og vannet godt.

En gressklipper er da kjekt for å holde det fint når plenen først gror, og det finnes uttallige gressklippervarianter å velge mellom. Men om du heller vil ligge og sløven i utesofaen med en god bok, er en robotgressklipper tingen.

KLIPPER FOR DEG: En robotgressklipper passer for deg som vil gjøre andre ting enn å klippe gresset.
KLIPPER FOR DEG: En robotgressklipper passer for deg som vil gjøre andre ting enn å klippe gresset. Vis mer

Når det kommer til kanter langs blomsterbed, rundt busker eller andre steder en gressklipper ikke kommer til, anbefaler vi en gresstrimmer. Med justerbart trimmerhode oppnår du alltid perfekt resultat.

En batteridrevet løvblåser gjør det også mye enklere å holde det fint i hagen. Få en ryddig og fin gårdsplass, uteplass eller oppkjørsel med mindre slitasje på kroppen.

Klipp hekken

Det er ikke bare plenen som trenger vedlikehold etter vinteren. Hekker, busker og trær må også klippes og beskjæres (unntaket er vårblomstrende busker).

ENKELT: Hekksaksen fungerer like bra til hekk som til busker og trær.
ENKELT: Hekksaksen fungerer like bra til hekk som til busker og trær. Vis mer

En grei tommelfingerregel er at alt som er vissent og dødt skal skjæres eller lukes vekk.

Å klippe hekken gjøres enkelt med en hekksaks. Det er lurt å ha en slags idé om hvordan du vil at hekken skal se ut før du begynner å klippe. Beskjær en del av hekken først, og ta noen skritt tilbake for å få oversikt. Etterpå kan du gå tilbake for å finpusse slik at alt blir jevnt og rett.

Alt av løv, kvister og grener slenger du i hagevogna - en genial og robust vogn som både kan trekkes for hånd eller monteres på en hagetraktor. Den kan også brukes til å frakte sekker med jord eller redskaper.

PRAKTISK HAGEKOMPIS: En solid og robust vogn med luftfylte gummihjul gjør hagearbeidet enklere.
PRAKTISK HAGEKOMPIS: En solid og robust vogn med luftfylte gummihjul gjør hagearbeidet enklere. Vis mer

Kjærlighet også til terrassen

Balkonger og terrasser trenger også en hjelpende hånd på denne tiden av året for å bli sommerklare.

Start gjerne med en grundig vask med en solid høytrykkspyler. Pass da på at du ikke holder den for nære det du skal spyle på grunn av den harde strålen.

SPYL RENT: En høytrykkspyler gjør vaskingen av terrassegulv og utemøbler til en lek.
SPYL RENT: En høytrykkspyler gjør vaskingen av terrassegulv og utemøbler til en lek. Vis mer

For ekstra nøye vask av platting eller utemøbler, bør du bruke et effektivt rengjøringsmiddel som fjerner smuss, fett og rester av treolje. Bland det ut i vann, og påfør med en lavtrykksprøyte, pensel eller børste. La det deretter virke i noen minutter før du skyller du bort med vann.

Når alt er rent og pent, er det tid for oljing av treheller, terrassegulv eller utemøbler i tre. På den måten varer de lenger.

SOM NYTT: Ett eller to strøk med olje, gir nytt til til tørre utemøbler eller platting.
SOM NYTT: Ett eller to strøk med olje, gir nytt til til tørre utemøbler eller platting. Vis mer

Og om du ønsker å oppgradere uteplassen raskt og utrolig enkelt, slår vi et slag for terrasseheller. Hellene kobles enkelt sammen takket være et smart klikksystem, og kan kombineres med andre terrasseheller for et unikt utegulv.

Pynt med blomster

Ekstra fint blir det med blomster i hagen eller på terrassen. Stort sett er det varmt og solrikt nok til at du kan sikte på å ta ut blomster og planter til 17. mai, men dersom det fortsatt er kaldt der du bor kan det være lurt å drøye litt.

image: Slik gjør du uteområdet ditt klart til sommeren

Ta blomstene ut av ferdigpottene sine og legg dem i pene potter, og fyll på med plantejord. I tillegg er det lurt å ha planteredskaper liggende – det gjør hagearbeidet enklere!

Les også: Tipsene for deg som vil fylle hus og hage med planter.

Men hva med deg som fortsatt har snø utenfor døra? Ikke alle i landet er så heldige å ha sol og varme vårdager, og noen sliter fortsatt med snø på balkongen og i hagen.

Fortvil ikke! En god snømåke gjør underverker for en balkong som skal gjøres sommerklar. Og har du hagen full av snø, kan du nok ty til kraftigere saker som en snøfreser.

På den måten får du også uteområdet klart når sommeren endelig kommer!

KLART FOR SOMMEREN: Med litt innsats, er uteområdet klart for varme og lange sommerdager.
KLART FOR SOMMEREN: Med litt innsats, er uteområdet klart for varme og lange sommerdager. Vis mer

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.