Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

Slik holder du katten din frisk

Sju nyttige sjekkpunkter for deg som enten har katt eller har lyst til å skaffe deg katt.

En katt er ikke bare et viktig medlem av familien, den er også et vesen med sine egne behov.

Det er nå engang slik at den firbeintes gode helse er avhengig av kjærlig hjelp fra sin eier, for å skape de beste forutsetninger for et godt og langt liv.

Her er sju sjekkpunkter om helse som kan være nyttige for deg med katt i huset, eller som har lyst på egen katt:

Les også Purina ONEs ekspertråd om katten

image: Slik holder du katten din frisk
image: Slik holder du katten din frisk

Veterinærkontroll

På samme måte som du og jeg har fastlege, bør katten få besøke en veterinær - gjerne en gang i året for kontroll. Mange tyr bare til veterinæren når katten allerede er syk, men gå helst jevnlig. Det finnes små endringer hos den pelskledde som bare oppdages av trente øyne.

En veterinær gjør en grundig sjekk av katten, og behovet for jevnlige kontroller blir enda større dersom katten er eldre eller har spesielle medisinske behov.

På en kontroll blir katten sjekket fra værhårene til haletippen. Den blir også vant til å undersøkes på klinikk, noe som kan komme til nytte hvis ulykken skulle skje på et senere tidspunkt.

Husk at katten trenger årlige vaksiner, slik at den unngår sykdommer som for eksempel katteinfluensa. En profesjonell kontroll vil også avsløre for eksempel lopper, flått eller ormer, småkryp du hverken vil ha i hus eller katt.

image: Slik holder du katten din frisk

Symptomer du må være på vakt for

Det kan være lurt ta en ekstra runde hos dyrlegen, hvis katten for eksempel får symptomer på matallergi (som er sjeldent).

Slik allergisymptomer kan være hudproblemer (kløe og rødhet eller hårløse områder/skrubbsår, problemer med hårballer, fordøyelsesproblemer som oppkast og diaré eller pusteproblemer (forekommer sjelden).

Symptomer på kattediabetes kan være vanskeligere å oppdage, men hvis du holder et våkent øye med katten kan du oppdage tegnene før de blir for alvorlige. Vanlige symptomer inkluderer: Økt tørste, økt urinering økt appetitt, vekttap, pelsen kan miste glansen.

Behandling av diabetes hos katter hos veterinær blir som regel vellykket på lang sikt.

image: Slik holder du katten din frisk
image: Slik holder du katten din frisk

Riktig mat og næring

Katter er noen av verdens mest grasiøse skapninger, men uten rett næring vil du se at energien blir borte ganske raskt.

Katter i alle aldre må få de riktige næringsstoffene den trenger for å holde seg frisk og rask.

For å holde katten i tipp-topp form, må kostholdet ha riktig balanse av proteiner, fett og oljer, mineraler, vitaminer og karbohydrater. Det høres kanskje komplisert ut, men et komplett kattefôr av god kvalitet bør inneholde all næringen katten trenger.

Purina ONE er nettopp kattefôr av den typen katten trenger, anbefalt av 9 av 10 eiere i en en 3-ukersutfordring avholdt i Norden i november. Purina ONE har et bredt utvalg av fôr til katter, uansett alder og tilstand.

Les mer om 3-ukersutfordringen her!

Merk katten med mikrochip

Selv om katten får mye kjærlighet og oppmerksomhet, er det også viktig at du gir den best mulig beskyttelse om den går seg vill eller forsvinner. Ved å merke katten med mikrochip øker du sjansen for at den blir funnet og levert trygt tilbake til deg.

En mikrochip er sikrere enn et halsbånd eller ID-merke, chipen løsner aldri. Og hvis katten blir funnet kan chipen leses av hos for eksempel en veterinær eller et dyrepensjonat.

Prosedyren er betraktes som nærmest smertefri, og siden mikrochipen er på størrelse med et stort riskorn vil ikke katten knapt merke at den sitter under huden. De fleste katter merkes med mikrochip fra de er 10-12 uker gamle. Det gjøres hos veterinær.

Gjør hjemmet ditt kattevennlig

Med noen enkle grep sørger du for at katten trives enda bedre hjemme hos deg.

Når du tar med en ny katt hjem, må alle vinduer og dører stenges fram til katten har slått seg til ro og er klar for utelivet. Sørg også for at alle søppelkasser har lokk som ikke kan åpnes av katten, og steng alle dører til skumle steder som ovner, kjøleskap, vaskemaskiner og tørketromler.

Lukk gjerne skåla på toalettet, slik en uerfaren katt ikke faller ned eller fristes til drikke av vannet.

Skjul helst elektriske ledninger, eller gå til innkjøp av tykke kabelvernrør. Ikke ha plastposer framme, de utgjør en stor risiko hvis de lekes med, tygges eller svelges. Åpne flammer av alle slag er på fy-lista.

Alle matrester skal fjernes umiddelbart, slik at for eksempel katten ikke kaster seg over av potensielt farlige rester som kyllingbein, som gjerne brister. Du kan med helle skaffe deg et klorestativ, slik at katten har noe å klore og klatre på, gjerne med en høy plattform der katten kan søke tilflukt.

image: Slik holder du katten din frisk

Kattehygiene

En katt er naturlig renslig, men prosessen blir enda smidigere dersom du viser en ny katt kattedoen umiddelbart etter ankomst. Da venner den seg til lukten og følelsen. Husk at katter elsker kattesand.

Fortsett å sette katten i kassen når du tror den kan trenge det – etter måltider og når den våkner.

Velg en kattedo i full størrelse helt fra starten, slik at du unngår å måtte bytte ut og trene opp på nytt. Kassen skal helst settes et sted der katten kan være i fred, et rolig sted uten plutselige lyder.

Husk at katter ikke liker skitne kattedoer, derfor må den rengjøres. Kast all sand en gang i uken og vask med varmt såpevann, før du fyller med ren sand.

Hold kattepelsen fin

Å stelle en katt handler ikke bare om å få pelsen til å se lekker ut – det fjerner dødt hår, holder pelsen og huden frisk. Det hjelper deg også å knytte bånd og gir deg muligheten til å sjekke den generelle helsen til katten.

Å stelle og børste en katt er en viktig del av å ta vare på katten. Hvis du venner katten til stelling fra tidlig alder, vil det gjøre livet mye enklere for dere begge i fremtiden.

Den gode nyheten er at de fleste katter elsker oppmerksomheten de får ved å bli stelt og børstet, og så snart de ser at du holder en børste eller kam, vil de komme løpende.

Lykke til med din katt og les mer om katters helse hos Purina ONE

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.