ANNONSØRINNHOLD

NYVASKET: En kost med teleskopstang og vanntilkobling gjør dekket rent i en feil. Spray på og vask av!
NYVASKET: En kost med teleskopstang og vanntilkobling gjør dekket rent i en feil. Spray på og vask av!Vis mer

Slik klargjør du båten til sommeren

Her er alt du trenger til en vellykket båttur.

Det går mot sommer, og mange gleder seg til å dra på båttur. Her er alt du må huske på før du drar til sjøs.

Ren båt er pen båt

Har du tilgang på en hageslange på brygga, så gi båten om omgang med ferskvann både før og etter turen. Med en kost med teleskopskaft og inngang for vannslange sparer du ryggen, og med et godt vaskemiddel vasker du dekket på noen få minutter. Gjør det samme når du kommer tilbake, så er det enda enklere når du skal på tur igjen.

Det er en grunn til at «sol og sand» er et uttrykk. Alle som har båt vet det: Det kommer alltid sand i båten. Ha kost og feiebrett hengende i båten, sop opp, og hiv det på sjøen! Feiebrettet er merket med FSC-symbolet for bærekraftig skogbruk.

ALDRI UTEN: En båtshake er båteierens beste venn. Denne har teleskopskaft.
ALDRI UTEN: En båtshake er båteierens beste venn. Denne har teleskopskaft. Vis mer
SAND UT: Det kommer alltid sand i båten. Ha kost og feiebrett tilgjengelig.
SAND UT: Det kommer alltid sand i båten. Ha kost og feiebrett tilgjengelig. Vis mer

En annen ting du alltid bør ha liggende i båten er en båtshake, som er uunnværlig ved fortøyning.

Ingen båt – ingen tur

Ingenting ødelegger en perfekt båtsesong på samme måte som at båten er stjålet. Og er den først borte, så skal det litt til å finne den igjen. For under en tusenlapp får du full kontroll over hvor båten din er. En liten svart boks som heter Possio Tracker gjemmes i motorrommet, du laster ned en app, og så har du full kontroll på hvor båten din er. I app-en kan du sørge for at du får beskjed hvis noen flytter på båten, og du kan følge bevegelsene i sanntid.

FINN BÅTEN: Du skal montere en slik i båten. Den hjelper deg med å finne den igjen hvis noen stjeler den. Si i fra til forsikringsselskapet at du har en sånn, så kan det hende du får rimeligere forsikring.
FINN BÅTEN: Du skal montere en slik i båten. Den hjelper deg med å finne den igjen hvis noen stjeler den. Si i fra til forsikringsselskapet at du har en sånn, så kan det hende du får rimeligere forsikring. Vis mer

Denne hindrer altså ikke at båten din blir stjålet, men den gir deg beskjed hvis den blir det. Det er ikke enkelt å være båttyv da!

Solceller redder båt-dagen

For noen er gleden ved å dele øyeblikkene med sommer og sol på sosiale medier minst like viktig som selve opplevelsen. Så hva gjør du da når mobilen er tom for strøm? Miljøvennlige solceller, såklart! Et brett på størrelse med en iPad legges i sola og leverer strøm til en USB-port som du kobler til mobilen, og vips – det er bare å poste i vei.

KLAR FOR SJØEN: Høyttaler, vinglass i plast, kjølebag, lader, førstehjelpsskrin og badetermometer. Kast loss!
KLAR FOR SJØEN: Høyttaler, vinglass i plast, kjølebag, lader, førstehjelpsskrin og badetermometer. Kast loss! Vis mer

Du kan selvsagt også lade andre ting med solcelleladeren, som for eksempel en LED-høyttaler som er tilpasset bruk ute.

For de dagene der det ikke er sol, noe som jo skjer både titt og ofte her til lands, så er det greit å ha en god batteribackup. Denne er til og med vanntett!

ALLTID STRØM: En solcelledrevet batterilader for mobil gjør at du alltid har strøm. Er det overskyet, redder dette vanntette batteriet dagen.
ALLTID STRØM: En solcelledrevet batterilader for mobil gjør at du alltid har strøm. Er det overskyet, redder dette vanntette batteriet dagen. Vis mer

Oppbevaring ombord i båt

Med mindre du kan kalle båten din en yacht, noe som visstnok fordrer at den er over tolv meter lang, så er plass ombord alltid en utfordring. Smart og fornuftig er stikkord for pakkingen. I og med at du jo er til sjøs, så er vann alltid en utfordring. Det er derfor greit å vite at du har ett sted hvor det alltid er tørt! Der kan du ha papirer, servietter og andre ting som umiddelbart er ubrukelig når det blir vått. En vanntett smart-boks med lokk løser utfordringen.

VANNTETT: Du trenger ett sted som er vanntett. Denne boksen putter du papirer og verdisaker i. Finnes i tre forskjellige størrelser.
VANNTETT: Du trenger ett sted som er vanntett. Denne boksen putter du papirer og verdisaker i. Finnes i tre forskjellige størrelser. Vis mer

En god kjølebag er et must ombord i en båt. I denne passer en treliter med god drikke inn som hånd i hanske. Ikke glem kjøleelementer, så holder innholdet seg kjølig utover dagen.

Havet gir – havet tar

En spiss stein, et glatt svaberg, eller en brennmanet – farene til sjøs er mange, og det gjelder å være forsiktig. Og når skaden først har skjedd, er det godt å være forberedt. Har du en førstehjelpspute i båten til enhver tid, har du plaster, sterile kompresser, brannskadegelé og kjølepose tilgjengelig. Det kommer godt med.

Du kan også med fordel feste nøklene dine på en nøkkelring med kork, så unngår du at nøklene synker til bunns dersom du mot formodning skulle miste dem i vannet. På nøkkelringen kan du også feste en smart lommekniv, så har du verktøy i tilfelle.

ALDRI PÅ TUR UTEN: <a href="http://www.clasohlson.com/no/Profesjonell-vevteip/31-3414?utm_source=Dagbladet&utm_medium=content&utm_content=klargjoerbaat&utm_campaign=2017_alwayson">Vevteip</a> kan brukes til absolutt alt, sies det. Det eneste det ikke kan løse er kaldt badevann. Et <a href="http://www.clasohlson.com/no/Badetermometer/36-1613?utm_source=Dagbladet&utm_medium=content&utm_content=klargjoerbaat&utm_campaign=2017_alwayson">termometer</a> kan heller ikke det, men det kan fortelle deg hvor kaldt det er.
ALDRI PÅ TUR UTEN: <a href="http://www.clasohlson.com/no/Profesjonell-vevteip/31-3414?utm_source=Dagbladet&utm_medium=content&utm_content=klargjoerbaat&utm_campaign=2017_alwayson">Vevteip</a> kan brukes til absolutt alt, sies det. Det eneste det ikke kan løse er kaldt badevann. Et <a href="http://www.clasohlson.com/no/Badetermometer/36-1613?utm_source=Dagbladet&utm_medium=content&utm_content=klargjoerbaat&utm_campaign=2017_alwayson">termometer</a> kan heller ikke det, men det kan fortelle deg hvor kaldt det er. Vis mer

Til slutt: Det aller viktiste – ja viktigere enn absolutt alt annet – er redningsvester til alle ombord. Det gjelder absolutt alle fritidsbåter som er under åtte meter lange, og som er i fart. Og det hjelper ikke å ha det i båten. Du skal ha det på deg.

En redningsvest skal være tilpasset personen som har den på. Det skal altså ikke være noe barna skal «vokse seg inn i». Passformen er viktigere. En klassisk redningsvest fungerer for både de som kan svømme, og de som ikke kan. For en snau tusenlapp får du også en redningsvest med gassoppblåsing som du knapt merker at du har på deg. Det er den rimeligste livsforsikringen du kan få.

God tur!

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.

anbefalte artikler fra clas ohlson