Annonsørinnhold

Fikk gratis hjelp:

Slik klarte Kari (54) å slutte å røyke

Nå håper hun flere får vite om tilbudet.

STUMPET RØYKEN: Kari fikk gratis veiledning og legemidler da hun ville slutte å røyke etter 14 år. Hun lyktes. FOTO: Rasmus Skaug
STUMPET RØYKEN: Kari fikk gratis veiledning og legemidler da hun ville slutte å røyke etter 14 år. Hun lyktes. FOTO: Rasmus Skaug Vis mer

Kari Mathisen (54) begynte å røyke for første gang da hun var 19 år. Fire år senere, da hun ble gravid, sluttet hun. Siden røyket hun ikke på 17 år.

Men etter hvert snek røyken seg med på fest. Én sigarett. To, så tre.

– Så plutselig en dag, i lunsjen på jobb, fyrte jeg opp en røyk. Da tenkte jeg med én gang: «Oi. Det var dumt, Kari.» Jeg visste jeg hadde krysset en grense.

Nå er det 14 år siden Kari begynte å røyke fast igjen.

SUKSESSOPPLEGG: Her er Kari Mathisen tjue dager røykfri. FOTO: Rasmus Skaug
SUKSESSOPPLEGG: Her er Kari Mathisen tjue dager røykfri. FOTO: Rasmus Skaug Vis mer

Hun har tenkt på å slutte mange ganger siden. Det har aldri blitt noe av. Å ta farvel med en følgesvenn, som tross alt har vært der gjennom tykt og tynt, er lettere sagt enn gjort ...

Men i høst kom Kari over noe som ga henne det siste dyttet «over kneika». Hun leste i lokalavisen at man kunne få gratis hjelp til å slutte å røyke.

Når vi møter henne i leiligheten på Gulskogen i Drammen, er hun tjue dager røykfri.

Gratis sluttehjelp i Vestre Viken

  • Den mest effektive metoden for røykeslutt er å bruke legemidler kombinert med profesjonell veiledning. Nå får du det gratis på kommunens frisklivssentral.

  • Høsten 2020 startet pilotprosjektet hvor Helsedirektoratet betaler for veiledning og legemidler til personer bosatt i Vestre Viken som røyker daglig. Veiledningen gis enten i form av kurs eller individuell oppfølgning.

  • Tilbudet gir gratis nikotinlegemidler eller reseptbelagte legemidler (Champix).

Kari reiser seg opp. Romsterer litt i en skuff. Legger en røykpakke på bordet.

– Her er det tre igjen. Jeg vet mange er livredde for å ha røyk i nærheten etter de har sluttet, men jeg synes det er greit. Ikke fordi jeg skal røyke igjen selv. Jeg bare liker å vite at selvkontrollen er på plass.

SELVKONTROLLEN: Mens andre har behov for å kvitte seg med alle fristelser når de slutter å røyke, beholder Kari denne røykpakken med tre røyk i en skuff i leiligheten. FOTO: Rasmus Skaug
SELVKONTROLLEN: Mens andre har behov for å kvitte seg med alle fristelser når de slutter å røyke, beholder Kari denne røykpakken med tre røyk i en skuff i leiligheten. FOTO: Rasmus Skaug Vis mer

– Godt vi er forskjellige

Kari har gått på røykesluttkurs på frisklivssentralen i Drammen én gang i uken siden oktober.

– Den første dagen skulle vi deltagerne intervjue hverandre. Jeg snakket med en kar som hadde røyka 30-40 sigaretter om dagen i 40 år. Han fortalte at seks stykker ble borte i løpet av den første timen han var våken om morgenen.

– Det høres ekstremt ut, men jeg kunne fort røyke tre stykker i det samme tidsrommet jeg óg.

De to første kursdagene var kun forberedende. I denne perioden skulle deltagerne blant annet bli bevisste på grunnen til at de tar en røyk, skrive ned motivasjonen sin for å slutte og – i eget tempo – begynne å trappe ned på antall sigaretter.

Her kan du se hva drammenseren hadde å si den gang:

Selv om Kari noterte seg alle råd, tips og triks – både fra veilederne og de andre deltagerne på kurset – var det viktig for henne å få rom til å gjøre noen ting på sin måte.

Dét fikk hun.

Blant annet når det gjaldt å si ifra til familie og venner at hun planla å slutte å røyke.

– Vi ble anbefalt å si det for å få støtte fra de nærmeste, men sånn er ikke jeg. Da hadde jeg blitt minnet på det hele tiden. «Savner du røyken nå? Du har vel ikke røyket i dag?» ... For meg hadde det bare gjort hele prosessen vanskeligere, sier hun og legger til:

– Men for andre er det sikkert gull. Det er godt vi er forskjellige.

KICKSTART: Kari hadde tenkt på å slutte å røyke. Lenge. Hun tok sikte på 1. januar 2021, men så kom hun over et prosjekt som kickstartet prosessen. FOTO: Rasmus Skaug
KICKSTART: Kari hadde tenkt på å slutte å røyke. Lenge. Hun tok sikte på 1. januar 2021, men så kom hun over et prosjekt som kickstartet prosessen. FOTO: Rasmus Skaug Vis mer

Positiv innstilling

Så, hvordan har det egentlig gått å ta farvel etter 14 år med sneipen i hånda?

– Jeg har en praktisk tilnærming til det meste i livet. Jeg tror mye handler om innstilling. Jeg tenkte at det skulle gå bra å slutte, så gikk det jo bra!

Hun forteller at hun har kjent på røyksuget i av og til, men uten at det har vært uoverkommelig.

I stedet for å fyre opp en sigarett, blir det nå en ekstra bamsemums eller to.

I tillegg til kurs ved frisklivssentralen – og bamsemums – har hun benyttet seg av de gratis legemidlene som gis i røykesluttprosjektet i Vestre Viken.

Hva er en frisklivssentral?

En kommunal helsetjeneste hvor du kan få hjelp med å endre levevaner, deriblant røykeslutt.

Se Kari fortelle om sin første uke som røykfri:

Naboen som aldri sluttet

Kari roser opplegget som har hjulpet henne med å stumpe røyken. Nå håper hun flest mulig får vite om det.

Kari har nemlig en eldre nabo – en venn – med alvorlig KOLS. Hun stikker ofte innom henne for å slå av en prat eller for å hjelpe til der det trengs. Eller begge deler.

Det siste halvåret har sykdommen vært ekstra ille og gjort hverdagen ekstra tung.

Men naboen røyker fremdeles. Hun har aldri klart å slutte.

MEST EFFEKTIVT: Visste du at den mest effektive metoden for å lykkes med å slutte å røyke, er å bruke legemidler i kombinasjon med profesjonell veiledning? Sånn ble Kari røykfri etter 14 år. FOTO: Rasmus Skaug
MEST EFFEKTIVT: Visste du at den mest effektive metoden for å lykkes med å slutte å røyke, er å bruke legemidler i kombinasjon med profesjonell veiledning? Sånn ble Kari røykfri etter 14 år. FOTO: Rasmus Skaug Vis mer

– Da jeg fortalte om dette prosjektet med gratis hjelp til røykeslutt, ble hun så lei seg for at hun ikke hadde hørt om det, forteller Kari.

– Bare tenk så mange som hadde hatt nytte av det tilbudet? Jeg håper det blir skrevet mer om. Jeg håper legene i Vestre Viken blir pålagt å informere pasienter som røyker om det, legger hun til.

Den følelsen

Noe av det Kari har gledet seg mest til med tilværelsen som røykfri, er å ha lagt bak seg en vane som har blitt mindre og mindre sosialt akseptert med årene.

Også av henne selv.

– Til og med da jeg selv røyka, kunne jeg ta meg i å se litt «ned» på andre mennesker som røyka. Helt automatisk. Det høres helt tullete ut, men ... Og så lukter det så fælt!

HJEMME: Kari fikk gratis hjelp til røykeslutt gjennom et pilotprosjekt i hjemkommunen Drammen – og resten av Vestre Viken. FOTO: Rasmus Skaug
HJEMME: Kari fikk gratis hjelp til røykeslutt gjennom et pilotprosjekt i hjemkommunen Drammen – og resten av Vestre Viken. FOTO: Rasmus Skaug Vis mer

– Jeg har vært på noen jobbintervjuer hvor jeg har hatt våtservietter og tyggis lett tilgjengelig.

Hun puster dypt inn.

– Vet du hva? Jeg har egentlig aldri følt meg helt ren før. Ikke alle årene jeg har røyka. Men nå har jeg endelig den følelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer