Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

ALT PÅ ETT STED: Samle alt av smarthjem-systemer i én app.
ALT PÅ ETT STED: Samle alt av smarthjem-systemer i én app. Vis mer

Slik lurer du tyvene til å tro du er hjemme i sommer

Smarte lyspærer kan forebygge innbrudd.

Mye er sagt om smarthjem de siste åra, og det er lett å gå seg vill i jungelen av forskjellige systemer og løsninger.

Heldigvis utvikles det stadig enklere løsninger, og i dag trenger du slett ikke være et teknisk geni for å gjøre hjemmet ditt smartere. Smarthjem-teknologien har en rekke praktiske fordeler – du kan for eksempel styre belysningen hjemme med telefonen uansett hvor du er, slik at tyvene ikke skjønner at du er bortreist. Det kan du gjøre manuelt, eller sette opp en timeplan slik at det går av seg selv uten at du trenger løfte en finger.

Forskjellige systemer og løsninger samlet på ett sted

Det finnes massevis av forskjellige smarthjem-systemer og -løsninger på markedet i dag. Noen spesialiserer seg for eksempel på belysning, mens andre fokuserer på alarmer og sikkerhet. Men det blir fort uoversiktlig hvis du skal styre belysning i én app, oppvarming i en annen, og alarmer og overvåkingskameraer i en tredje.

HJERNEN: Koble alle smarte dingser til multigateway-huben, og du kan kontrollere alt i én eneste app.
HJERNEN: Koble alle smarte dingser til multigateway-huben, og du kan kontrollere alt i én eneste app. Vis mer

For å samle alt på ett sted trenger hjemmet ditt en «hjerne», også kalt en «hub», som alle de smarte dingsene kobler seg til. Det eneste du trenger da er selve huben og trådløs internettkobling. Wattles multigateway-hub kan snakke med en rekke forskjellige smarthjem-systemer, som Philips Hue, IKEAs smartlys, Osram, Danalock og Y-Cam, for å nevne noen. Med alt koblet til Wattle-huben kan du styre samtlige duppeditter fra én eneste app på smarttelefonen.

Det er også flere praktiske grunner til å velge å gjøre hjemmet ditt smartere. Med et par enkle grep kan du drastisk kutte ned på strømregninga, og du kan også enkelt gjøre hjemmet ditt sikrere – både mot innbruddstyver og ulykker som brann og oversvømmelse. Smarthjem-løsningene trenger heller ikke begrense seg til der du bor. Hytta kan med fordel gjøres smartere, slik at den er ferdig oppvarmet innen du kommer dit, eller at lysene skrur seg av og på innimellom slik at den ikke ser forlatt ut.

BEGYNN MED LYS: Mange velger å begynne med belysning i smarthjemmet.
BEGYNN MED LYS: Mange velger å begynne med belysning i smarthjemmet. Vis mer

Smarthjem i praksis

Det kan være vanskelig å se for seg alle mulighetene til et smarthjem i hverdagen. Her er tre historier som viser de forskjellige mulighetene.

Arne (84) bor i en liten leilighet i tredje etasje. Han er litt glemsk og litt tunghørt, og er avhengig av hjemmehjelp da familien bor et stykke unna. Det er ikke alltid Arne husker å trekke ut kontakta på kaffemaskinen når han legger seg eller reiser bort, så stikkontakten slår seg av til fast tid på kvelden, og slår seg på igjen til fast tid på morgenen. Han kan også sette hele leiligheten i «Borte»-modus – da skrur alt av elektronikk seg av helt til han kommer tilbake igjen.

BORTE: Sett hele leiligheten i «Borte»-modus, så skrur alt seg av – og du trenger ikke bekymre deg.
BORTE: Sett hele leiligheten i «Borte»-modus, så skrur alt seg av – og du trenger ikke bekymre deg. Vis mer

Arne har to barn som begge er voksne, og de har også smarthjem-appen installert på sine telefoner. Dersom alarmen går hjemme hos Arne, har de mulighet til å se gjennom webkameraet i stua til Arne hva som skjer, slik at de kan tilkalle hjelp dersom det trengs. Og siden Arne hører litt dårlig, er lysene satt opp slik at de blinker dersom alarmen går.

Arne bruker også lysene til å minne ham på viktige ting i hverdagen. Når nyhetene begynner, dempes lysene til 50 %, og onsdag morgen skrur alle lysene seg til 100 %, for da kommer hjemmehjelpen for å vaske huset.

Familien Hansen består av to voksne og to barn. Sara (8) liker å komme inn til foreldrene på natta, så de har satt opp lysene slik at de begynner å lyse svakt et stykke utpå natta. Sara skal prøve å sove lengst mulig i sin egen seng, men får lov til å komme inn til foreldrene når lysene lyser.

Christer (14) bruker mye tid på gaming, så foreldrene har satt opp rommet hans slik at de kan skru av spillkonsollene ved leksetid og leggetid.

Mor og far liker å stå opp til nytraktet kaffe, så de har koblet kaffetrakteren til en stikkontakt som kan aktiveres på telefonen når de står opp. Da er kaffen klar innen de kommer ut på kjøkkenet.

BEVEGELSE: Kameraer som aktiveres når de merker bevegelse kan brukes både ute og i barskapet.
BEVEGELSE: Kameraer som aktiveres når de merker bevegelse kan brukes både ute og i barskapet. Vis mer

Med to barn og høyt tempo er det ofte fort gjort å glemme tida, så lysene er stilt inn slik at de skrur seg av rett før det er tid for å dra ut om morgenen. Familien har bil med motorvarmer som er koblet til en stikkontakt ute. På vinteren starter motorvarmeren i god tid om morgenen slik at bilen er god og varm innen de skal kjøre.

Med en tenåring i hus er far litt nervøs for hva sønnen finner på når han ikke er hjemme, så han har gjemt et webkamera i barskapet. Kameraet reagerer på bevegelse og har nattmodus, slik at han har full oversikt.

Mona (30) er en ansvarsfull alenemor med en datter på ett år. Mona liker å se på tv etter at datteren endelig har sovnet, og med webkameraet som er installert på barnerommet kan hun se og høre alt.

Mona kan bli en smule stressa når hun skal rekke både jobb og barnehage, og bekymret seg ofte for om hun hadde husket å slå av alskens elektronikk før hun dro. Nå har hun koblet alt hun bruker jevnlig til smarte stikkontakter, slik at hun bare kan sette hele huset i «Borte»-modus når hun går – da slipper hun å bekymre seg.

Hvor skal du begynne?

En viktig ting å huske på er at du på ingen måte trenger få hele huset ditt på nett på én gang. Det kan fint tas gradvis, og du kan selvsagt plukke bare de tingene du selv har behov for (eller synes er gøy). Likevel er det lurt å velge en løsning som lar deg legge til flere dingser seinere, slik at du har muligheten til å gjøre det hvis du ønsker det.

Mange begynner med belysning. Det kan være så enkelt som å koble en lampe til en smartplugg, og skru av og på lyset med smarttelefonen. Har du en Google Home eller en Amazon Alexa, kan du be den skru av og på lyset med stemmestyring. Lyset kan også stilles inn på tid, slik at det skrus på automatisk på morgenen når du skal stå opp.

Et annet vanlig startsted er smart styring av oppvarming. Ved å koble varmeovnene til en smart stikkontakt med varmesensor kan du enkelt stille inn akkurat hvor varmt du vil ha det i appen, og så går resten av seg selv. Med tidsstyring kan du også slå av varmen på natta, slik at du sparer strøm.

Du kan også gjøre boligen din sikrere med en smart dørlås. Du trenger ikke bytte ut den vanlige låsen – smartlåsen installeres over den vanlige låsen på innsida, og du kan fortsatt bruke nøkkel som vanlig fra utsida. Med smartlåsen kan du låse opp døra for rørleggeren eller vaskehjelpen, eller hvis ungene har glemt nøklene – selv når du ikke er hjemme.

Wattle finner du nå hos Elkjøp.

STYR DØRLÅSEN HVOR SOM HELST: Slippe inn rørlegger, eller unger som har glemt nøklene? Ikke noe problem med en smart dørlås.
STYR DØRLÅSEN HVOR SOM HELST: Slippe inn rørlegger, eller unger som har glemt nøklene? Ikke noe problem med en smart dørlås. Vis mer

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media