Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

OPPBEVARING: Det er spesielt noen ting du bør gjøre dersom du ønsker å bevare fisken så fersk som mulig. Foto NTB Scanpix
OPPBEVARING: Det er spesielt noen ting du bør gjøre dersom du ønsker å bevare fisken så fersk som mulig. Foto NTB Scanpix Vis mer

Kjøleskap:

Slik oppbevarer du fisken riktig

Det er nemlig noen tabber du bør unngå!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er lett å nyte fersk fisk i Norge selv om verken du eller familien din er fiskere. I både matbutikker og i spesialbutikker finner man ulike fiskesorter – alt fra lokalprodusert fjellørret eller gjedde til laks, tunfisk eller andre mer eksotiske fisk og skalldyr.

Men hvordan bevarer du den deilige fiskesmaken? Hva gjør du for å beholde fisken så fersk som mulig?

Det er nemlig noen enkle huskeregler du kan ha i bakhodet neste gang du kjøper fisk, dersom du vil få mest ut av den. Både hvordan du lagrer og hvor du lagrer den vil nemlig kunne ha mye å si for smaken og holdbarheten - spesielt dersom du ikke skal spise den med en gang.

Slik får matbloggeren mest ut av kjøleskapet sitt!

Slik beholder du fisken fersk lenger

Før du tilbereder fisk, og spesielt hvis du har tenkt å spise fisken rå, er det veldig viktig å ha god hygiene og sørge for at produktene er ferske. Holdbarheten for fersk fisk i kjøleskap er vanligvis 2–3 dager, deretter kan den bli helt uspiselig.

FERSK FISK: Dersom du til enhver tid må ha fersk fisk i hjemmet, er det noen ting du bør tenke på. Foto: NTB Scanpix
FERSK FISK: Dersom du til enhver tid må ha fersk fisk i hjemmet, er det noen ting du bør tenke på. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Likevel kjøper de fleste fiskeelskere store mengder fisk når de får tak i god fisk - spesielt hvis den er på tilbud i tillegg. Dersom du selv ikke klarer å motstå fristelsen, og er nødt til å ha fersk fisk i kjøleskapet til en hver tid, kan faktisk et nytt kjøleskap være løsningen.

Ved å lytte til forbrukernes har Bosch utviklet teknologiske løsninger som gjør hverdagen til fiskeelskere lettere. En av de mest verdsatte fordelene med Boschs kjøleskap er VitaFresh-skuffen som holder lavere temperatur enn andre steder i kjøleskapet, hele 0 °C.

Hvorfor akkurat 0 °C? Fordi matvarer som oppbevares ved null grader holder seg ferske flere ganger lenger. Kjøleskapet har to slike skuffer – den øverste er beregnet til frukt og grønnsaker og den nederste passer utmerket for kjøtt og fisk.

Ikke oppbevar fisken i pose

Et annet godt råd er å ikke oppbevare fisken i pose i kjøleskapet. Da samles nemlig bakterier og produktet blir raskere dårlig og endrer både smak og konsistens.

VITAFRESH: Det er flere grunner til at VitaFresh-skuffene er helt spesielle for maten din. Foto: Bosh
VITAFRESH: Det er flere grunner til at VitaFresh-skuffene er helt spesielle for maten din. Foto: Bosh Vis mer

Fisk kan derimot oppbevares i spesielle lufttette beholdere, glassbeholdere eller direkte på en porselens- eller glasstallerken. Og nei, du trenger absolutt ikke være redd for fiskelukt dersom du bruker et Bosch-kjøleskap. Alle Bosch-kjøleskap er utstyrt med et AirFresh-filter med aktivt kull som reduserer lukten ulike produkter sprer og beskytter mot at luktene blandes.

Frys fisken dersom...

Har du derimot kjøpt eller fisket fisk, men ikke har planer å spise den med en gang, kan du og bør du rett og slett fryse den ned. Frys gjerne hele fisken, urenset – da beholder fisken mer av saftigheten enn om den er renset og delt i biter.

Bosch kjøleskap med VitaFresh holder maten frisk opptil 3 ganger lenger. Finn ditt nye kjøleskap PÅ http://www.bosch-home.no/vitafresh.htmlVis merVis mer Vis mer

Når du fryser ned fisken er det viktig at du bruker en hurtigfrysskuff der det er -25 °C, da beholder fisken mer av næringsverdien. Smaken ved opptining blir også bedre sammenlignet med innfrysing ved høyere temperatur.

Lag selv – Makrellstraganina

CEVICHE: Fiskeretten til og med de som ikke liker rå fisk vil elske. Foto: NTB Scanpix
CEVICHE: Fiskeretten til og med de som ikke liker rå fisk vil elske. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Når du først har oppbevart fisken best mulig, står det en rekke deilige fiskeretter i kø. En av våre favoritter, straganina eller russisk carpaccio, er både enkel og rask og det beste; til og med de som ikke liker rå fisk, kommer til å elske denne!

Ingredienser:

  • 100 g makrell (fersk eller fryst)
  • 2 g fersk eller tørket dill
  • 0,5 g salt
  • 0,2 g svart pepper
  • 5 g hvitløk.

Fremgangsmåte:

Skjær av fiskehodet og rens fisken. Skjær fisken langs ryggbeinet i to deler, la skinnet sitte på. Fjern det største beinet og andre mindre bein.

Lag skårer i makrellen inn til skinnet med kniv – det hjelper krydderet å trenge inn. Masser inn krydderet, la det trekke inn i 10 minutter.

Rull bitene, pakk dem inn i frysefolie eller legg dem i en pose og deretter i fryseren.

Du kan smake på retten et døgn senere – den smaker best i små og fremdeles lett fryste biter. Håper det smaker!

PS! Kombiskapene fra Bosch i serie 8 er alle utstyrt med VitaFresh Pro, som holder maten frisk opptil tre ganger lenger med temperaturer fra -1 °C til +3 °C, samtidig som fuktigheten holdes på et optimalt nivå. Kombinasjonen av temperatur og fuktighet hjelper til med å bevare aromaer, næringsstoffer og verdifulle vitaminer for frukt, grønnsaker, kjøtt og fisk.

Lurer du på hva som skal oppbevares fuktig, vtørt, i kjøleskapet eller i romtemperatur. Her er en hurtigguide!

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på [email protected] for å få vite mer.