Annonsørinnhold

Slik sparer du penger i 2022

Renta stiger, og strømprisen har etablert seg på et ekstremt høyt nivå. Disse økonomiske grepene bør du gjøre nå.

Det kan være mye penger å spare på å refinansiere dyr gjeld. Her er et eksempel fra Defero.no.
Det kan være mye penger å spare på å refinansiere dyr gjeld. Her er et eksempel fra Defero.no. Vis mer

Etter en lang periode med rekordlav rente, satte Norges Bank opp styringsrenten til 0,5 prosent rett før jul. Det er ventet flere rentehopp i 2022, og lånene dine kan bli langt dyrere enn du er blitt vant til.

2021 var preget av rekordhøye strømpriser, og utviklingen så langt i år tyder på at vi må belage oss på smertefulle strømregninger også i vinter. Samtidig er pandemien et økonomisk usikkerhetsmoment for mange nordmenn og norske næringer, og den fører også til prispress grunnet mangel på en del råvarer.

I år er det derfor ekstra viktig å ta en skikkelig gjennom av privatøkonomien for å se om det er mulig å senke rentene på lånene og skaffe seg bedre avtaler innen kategorier strøm, forsikringer, mobilabonnement, boligalarm, hjemmelader, bredbånd og TV-pakker.

Les også: Dette er tidenes beste VPN-tilbud
Les også: Den smarte appen hjelper deg å kutte strømforbruket

Her er våre beste spareråd for 2022:

1. Få lavest mulig rente på lånene dine
Bankene var raske med å sette opp rentene etter Norges Banks renteavgjørelse i desember, og det er mye som tyder på at lånene dine bare kommer til å bli dyrere i løpet av året. Det lønner seg imidlertid ikke å stå med lua i hånda og se på at lånerentene stiger; det er fullt mulig å forhandle med banken om vilkårene.

Før du tar telefonen til banken, bør du finne ut hva slags kredittscore du har. Det er dette parametere bankene bruker når de vurderer kundene og som avgjør hva slags rente de gir. Hos Defero får du tilgang til egen kredittscore - helt gratis, og du kan også få svar på om du har dårligere rentevilkår enn det scoren skulle tilsi.

Sjekk kredittscoren din gratis her

Jo bedre kredittscore du har, jo lavere rente kan du kreve av banken.
Jo bedre kredittscore du har, jo lavere rente kan du kreve av banken. Vis mer

Et annet godt tips er å bruke Dagbladets lånetjeneste. Der kan du sammenlikne lån og renter, se anmeldelser av låneinstitusjoner og få råd som kan gi deg bedre rentevilkår på alle typer lån.

Her finner du Dagbladets lånetjeneste

Eksempel boliglån: Effektiv rente 1,75 %, 2 mill. over 25 år, kostnad kr 467.058, totalt kr 2.467.058.

2. Kvitt deg med dyr gjeld
Dersom du har flere smålån, kredittkortgjeld, inkassosaker eller betalingsanmerkninger, kan det være svært mye penger å spare på å refinansiere lånene og samle dem i ett lån med lavere rente. Da blir det også færre gebyrer og regninger å holde styr på.

Dagbladets lånetjeneste kan du sammenlikne banker og låneinstitusjoner som tilbyr refinansiering.

Et annet tips er bruke Lendo, Norges ledende låneformidler. Der kan du søke om lån og refinansiering hos flere bankere og tilbydere med én og samme søknad. Slik sikrer du at du får lavest mulig rente, og du slipper også å bruke tid på å sende inn søknader flere steder.

Sammenlikn lån hos Lendo her

Eksempel forbrukslån: 120 000 kr over 5 år, effektiv rente 11,55%, kostnad 36 215kr, totalt 156 215 kr.

3. Kutt strømutgiftene
Strømprisen har som kjent knust alle tidligere toppnoteringer de siste månedene, og nå er det virkelig dyrt å være strømkunde i Norge. Det er imidlertid mulig å redusere strømregningene dine dersom du gjør de riktige grepene.

Fjordkraft er ett av svært få strømselskaper som tilbyr en smartboks som gjør det mulig for kundene å følge med på strømforbruket og strømprisen i sanntid med en app. Du kan også se kommende strømpriser.

Hvis du bruker denne informasjonen riktig, kan du spare mye penger på å bruke mindre strøm når timesprisene peaker, og heller lade bilen eller sette på tørketrommelen når timesprisen er lav.

Les mer om den geniale strømboksen og bestill her

Et annet viktig grep er å sjekke om du har en konkurransedyktig strømavtale. Det kan du gjøre på Dagbladets strømtjeneste, som henter dataene fra Forbrukerrådets offisielle prisoversikt.

Sjekk også ut strømabonnementet som er best i test

Et siste stømråd er å gå til anskaffelse av en varmepumpe. Ifølge Enova kan man spare aller mest på en væske-til-vann-varmepumpe – hele 150 000 kroner i løpet av varmepumpens levetid (strømpris på 1 krone og 25 000 kWh per år i 20 år). Enova gir også tilskudd til å installere væske-til-vann-varmepumpe og vannbåren varme, med inntil 10 000 kroner per tiltak.

Varmepumpe.no er en gratis og uforpliktende anbudstjeneste som hjelper deg å finne riktig varmepumpe tilpasset ditt hjem – til lavest mulig pris.

Få tilbud på varmepumper her

Heidi sparte 10.000 kroner årlig på å sammenlikne forsikringsavtaler på Tjenestetorget. Dekningen ble også bedre til tross for at prisen gikk krafting ned.
Heidi sparte 10.000 kroner årlig på å sammenlikne forsikringsavtaler på Tjenestetorget. Dekningen ble også bedre til tross for at prisen gikk krafting ned. Vis mer

4. Spar penger på forsikringer og andre avtaler
Dersom det er en stund siden du sjekket vilkårene på forsikringsavtalene dine, er det på høy tid å gjøre det. Selv om du slo til på et godt tilbud da forsikringene ble tegnet, er det ingen garanti for at avtalene fortsatt er konkurransedyktige.

Prisene blir som regel satt opp hvert år, og etter noen år kan du sitte med virkelig dårlige avtaler uten at du selv har fått det med deg. Det er også smart å samle alle forsikringsavtalene hos ett selskap. Da får du en rabatt på opptil 20 prosent, noe som er en stor besparelse per år.

Tjenestetorget kan du innhente tilbud fra flere forsikringsselskaper på en gang. Dermed kan du sammenlikne betingelser og finne den eller de avtalene som gir deg best pris og dekning.

På Tjenestetorget kan du også sammenlikne priser på tjenester som mobilabonnement, boligalarm, hjemmelader, bredbånd og TV-pakker. Her kan det være mye penger å spare!

PS: Har du gammelt gull liggende uten at du har bruk for det? Her kan du selge gull til best pris - helt trygt og sikkert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer