ANNONSØRINNHOLD

LAG DET SELV: Granola og tørkede jordbær. Nam!
LAG DET SELV: Granola og tørkede jordbær. Nam!Vis mer

Slik sylter, safter og tørker du frukt og bær

Sommermånedene er tid for å dykke ned i naturens spiskammer.

Nå som det er sommer, er det høytid for å få i seg masse friske bær og annen frukt.

Hva med å stelle i stand litt kortreist mat helt selv? Det er faktisk ikke så vanskelig!

Tørk din egen frukt

Visste du at frukt, bær og urter med fordel kan tørkes? Tørket mat både holder lenge og tar mindre plass, og gjør seg godt som sunnere snacks. Spesielt epleskiver har det vært tradisjon for å tørke i lang tid, men andre ting, som jordbær (i skiver), ananas (i biter) og bananer (i skiver) fungerer også veldig bra.

Bruker du en sopp- og frukttørker til tørkejobben, kan du tørke forskjellige ting samtidig uten at det tar over hele kjøkkenet. Tørkeren har fem rister slik at du kan stable i høyden, og bruker høy luftstrøm og lav temperatur for best resultat.

STABLE I HØYDEN: En sopp- og frukttørker med flere etasjer gjør at du kan tørke flere ting på én gang.
STABLE I HØYDEN: En sopp- og frukttørker med flere etasjer gjør at du kan tørke flere ting på én gang. Vis mer

Pass på at frukten får stå lenge nok til at den blir helt tørr – da holder den seg også lenger. Når tørkingen er ferdig, kan du oppbevare frukten, bærene, urtene eller hva det måtte være på lufttette glasskrukker.

Tørket frukt er kjempegodt å spise som snacks, eller blande med for eksempel yoghurt eller frokostblanding. Og når vi snakker om frokostblanding – noe av det enkleste du kan lage hjemme er faktisk hjemmelaget granola. Bare bland sammen havregryn, hakkede nøtter, frø, honning, olje og litt salt, spre det utover et stekebrett, og sett det i forvarmet ovn (150 °C) i ca. ti minutter til det er gyldent. Oppbevarer du det i et lufttett glass, holder granolaen i ca. to uker.

ENKELT: Å lage granola er kjempelett, og dessuten kjempegodt!
ENKELT: Å lage granola er kjempelett, og dessuten kjempegodt! Vis mer

Lag ditt eget syltetøy

Å lage syltetøy er både gøy og enkelt, og fy så godt det blir! Du kan til og med plukke bærene selv – en bærplukker gjør jobben enklere. Dessuten kan det være morsomt for barna å få være med på bærplukkingen! Det finnes nemlig mindre bærplukkere som er spesielt tilpasset barn.

KLASSISKE GLASS: Fyll syltetøyet ditt på rene syltetøyglass.
KLASSISKE GLASS: Fyll syltetøyet ditt på rene syltetøyglass. Vis mer

Rens bærene godt før du begynner, og ikke kok opp for mye av gangen. Bærene skal nemlig gjennomkokes raskt. Bruk en romslig gryte. Når bærene er ferdig kokt (ca. 8-10 minutter) tilsetter du sukker. En grei tommerfingerregel er at det skal være ca. én desiliter sukker til én liter bær. Kok opp på ny helt til sukkeret er helt oppløst. Skummet som danner seg på toppen fjerner du med en skje eller en sleiv.

Med en gang sukkeret er oppløst, flytter du syltetøyet over på rene syltetøyglass. En trakt med stor åpning hjelper mot søl. Fyll glasset så fullt som mulig uten at det renner over, og skru på lokket mens syltetøyet fortsatt er varmt. Da vil det danne seg vakuum som gjør krukken enda tettere.

GLASS FOR ENHVER SMAK: Det finnes massevis av forskjellige glasskrukker i alle slags former, fasonger og størrelser.
GLASS FOR ENHVER SMAK: Det finnes massevis av forskjellige glasskrukker i alle slags former, fasonger og størrelser. Vis mer

Lag din egen saft

Hjemmelaget saft er nydelig for seg selv, men kan også brukes som basis i dessertsauser. Og det er enkelt å lage!

Bruk bær som er modne og saftige, og pass godt på at de er rene og fine før du begynner. Bland gjerne forskjellige typer bær!

SIL SAFTEN: En saftsil gjør jobben enklere.
SIL SAFTEN: En saftsil gjør jobben enklere. Vis mer

Fyll bærene i en gryte med litt vann og kok til bærene har sluppet mesteparten av saften. Deretter siler du bærene gjennom en silduk (et saftsil-stativ gjør jobben lettere), gjerne over natten. Ha saften i gryten igjen og tilsett sukker, og kok opp til det slutter å skumme. Deretter heller du den varme saften på rene flasker. En klassisk trakt gjør at du ikke søler. Saften oppbevares mørkt og kjølig.

For å variere kan du tilsette krydder sammen med sukkeret. Kanel, vaniljestang og stjerneanis passer godt. Du kan også bruke brunt i stedet for hvitt sukker.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.

anbefalte artikler fra clas ohlson