ANNONSØRINNHOLD

Foto: Carson med Huawei P30 Pro
Foto: Carson med Huawei P30 ProVis mer

Slik tar du de beste bildene med mobilen

Vi gir deg fotografens beste tips.

Vi er på vei inn i det som for mange er høysesong for fotografering, med påske, nasjonaldag, konfirmasjoner, bryllup og sommerferie på rekke og rad. Nordmenn tar i snitt nesten 1700 bilder hvert år, ifølge en undersøkelse gjennomført av Elektronikkbransjen.

Over halvparten av disse tar vi med mobilen, men til nå har mobilbildene ikke holdt samme kvalitet som man får ved å bruke for eksempel et speilreflekskamera. Den nye mobiltelefonen Huawei P30 Pro er i ferd med å endre dette for alltid.

- Huawei P30-serien er et fundamentalt gjennombrudd etter tiår med utvikling innen digital kamerateknologi. Det vil sette en ny standard for fotografering med mobiltelefon, sier Richard Yu, CEO i Huawei Consumer BG.

Les også: «Huaweis nye toppmodell har det råeste mobilkameraet vi har testet»

Foto: Reuben Krabbe med Huawei P30 Pro
Foto: Reuben Krabbe med Huawei P30 Pro Vis mer

Øyvind Rødeseike Losnegard har arbeidet som fotograf i mange år. Han har selv testet det nye mobilkameraet til Huawei, og er imponert over mulighetene som nå åpner seg for fotografering med mobilen.

- Kameraet på P30 Pro er definitivt i en klasse for seg, både når det gjelder bilder og video. Det fungerer svært godt i mange situasjoner hvor man ellers ville tatt med seg et stort og tungt speilreflekskamera, sier Rødesteike og legger til:

- Særlig er jeg imponert over lyssensoren som bidrar til svært klare og fargesterke bilder i mørket, og den knallsterke zoomfunksjonen som lar deg gå tett på fra lang avstand, sier han.

Kjøp den nye Huawei P30 Pro her.

Foto: Alexan Deng med Huawei P30 Pro
Foto: Alexan Deng med Huawei P30 Pro Vis mer

Bli en proff mobilfotograf

De fleste av oss bruker mobilen til å dokumentere både hverdag og fest, men hvordan kan man sikre at blinkskuddene blir så bra som mulig? Fotografen byr på følgende tips:

1. Ikke vær redd for å utforske og eksperimentere
- Ingen tar bare gode bilder, men bruker du ikke kameraet på telefonen din aktivt, fanger du heller ikke øyeblikkene. Ikke vær redd for å teste ut funksjoner eller leke med effekter - det koster ingenting å prøve. Det er enkelt å slette bilder som ikke ble vellykket, så det spiller ingen rolle om du må ha hundre forsøk før motivet sitter, sier Rødesteike.

GÅ NÆRME: Å ta bilde nærme er ingen sak med Huawei P30 Pro. Foto: Christina Tan med Huawei P30 Pro
GÅ NÆRME: Å ta bilde nærme er ingen sak med Huawei P30 Pro. Foto: Christina Tan med Huawei P30 Pro Vis mer

2. Gå tett på
- Med zoomen på Huawei P30 Pro kan du komme tett på selv på lang avstand, men ikke glem å utforske det å gå veldig nært. Makrofunksjonen er nemlig helt utrolig, og gir sylskarpe bilder helt ned til 2.5 centimeter, sier han og fortsetter:

- Skal du fotografere mennesker, gir portrettfunksjonen en nydelig bokeh-effekt i bildet. Generelt oppleves bilder som mer personlige om man går tettere på motivet.

Les mer om Huawei P30 Pro her

3. Ta bilder som ikke er oppstilt
- De beste bildene tar du når menneskene du skal fotografere ikke er bevisst på at du tar bilde av dem. Forsøk å knipse når folk ikke er oppmerksomme på at du tar bilder, da kan du fange de aller fineste øyeblikksbildene, forteller fotografen, forteller han.

Den gode zoomen er også noe fotografen trekker fram - spesielt om du vil ta bilder uten å forstyrre objektet.

ZOOM INN: SuperZoom-objektivet gir deg fem gangers forstørrelse gjennom optisk zoom og femti ganger forstørrelse om du bruker den digitale zoomen på telefonen. Foto: Manus/ Øyvind Losnegard med Huawei P30 Pro
ZOOM INN: SuperZoom-objektivet gir deg fem gangers forstørrelse gjennom optisk zoom og femti ganger forstørrelse om du bruker den digitale zoomen på telefonen. Foto: Manus/ Øyvind Losnegard med Huawei P30 Pro Vis mer

- Fotograferer du med Huawei P30 Pro, har du muligheten til å holde deg på avstand, men likevel fange øyeblikk tett på. Fordi du har muligheten til å zoome inn opptil femti ganger, kan du for eksempel ta bilde av barna dine i sandkassen, uten å måtte forstyrre dem i leken. Da får du naturlige og gode bilder, sier han.

Les også: Huawei har laget markedets beste kameramobil ... igjen.

4. Sørg for skarpe bilder
- Skal du fange en eksepsjonell solnedgang, eller ta bilder i litt vanskelige lysforhold, trenger man i mange tilfeller også hjelp for å få bildet så skarpt som mulig. Mange bruker en liten tripod til dette, forteller Rødesteike og legger til:

- Har du den nye Huawei P30 Pro er det derimot ikke nødvendig å ha med seg et stativ, for kameraet har en innebygget sensor (AI) som hjelper deg å stabilisere motivet ved å gjenkjenne motivet du fotograferer og justere deretter. Bildestabiliseringen gir klare og tydelige bilder, selv i dårlige lysforhold, hvor man vanligvis vil slite med å få bildene skarpe nok.

Kjøp den nye Huawei P30 Pro her.

SKARPT UANSETT: Den innebygde AI-sensoren hjelper deg å stabilisere motivet. Foto: Carson med Huawei P30 Pro
SKARPT UANSETT: Den innebygde AI-sensoren hjelper deg å stabilisere motivet. Foto: Carson med Huawei P30 Pro Vis mer

5. Velg proffmodus for flere muligheter
- Hvis du har litt fototeknisk kunnskap fra før, finnes det en modus som heter Proff på Huawei P30 Pro. Her har du muligheten til å justere ISO, lukkertid og stille den digitale «blenderåpningen», i tillegg til å kunne stille hvitbalansen. I proffmodusen kan du også fotografere i RAW, som gir deg større muligheter i etterbehandling av bildene, sier han.

Les også: «Herrejemini, for noen nattbilder!»

Her kan du se Therese Johaug teste Huawei P30 Pro.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.