
Nordmenn flest drikker i snitt kaffe fire ganger daglig. Det kan vi glatt fortsette med uten å få dårlig samvittighet, viser både norsk og internasjonal forskning.
Som drikke er kaffe spekket med gunstige stoffer, og av dem er antioksidanter de aller viktigste. All kaffedrikkingen gjør at nordmenns hovedkilde til antioksidanter er nettopp kaffe.
Den sunneste
Antioksidanter er et ekstremt viktig stoff. Det bidrar blant annet til å redusere risikoen for flere sykdommer, blant annet hjerte- og karsykdommer. Kroppen produserer antioksidanter selv, men tilføres ytterligere mengder via bær, frukt, grønnsaker - og kaffe.
Slik styrkes kroppens naturlige forsvar, bare fordi du drikker kaffe.
• Dette er den sunneste kaffen
Men all kaffe er ikke bare sunn. Måten drikken lages på avgjør nettopp det, og filtertraktet kaffe er utvilsomt den aller sunneste varianten.
Stoppes av kaffefilteret
Forklaringen er enkel: Når kaffen traktes gjennom et filter sitter de kolesteroløkende fettstoffene kaffestol og kahweol igjen i filteret. Dermed unngår du at fettstoffene havner i kroppen, viser norsk forskning.
De kolesterolhevende fettstoffene fra kaffen du drikker fjernes ikke dersom du lager kaffe uten papirfiltre.

Forskjellig økning
Kaffe.no skriver om internasjonale studier i Tromsø, Nederland og Finland som alle peker i samme retning: Hvordan kaffen tilberedes avgjør om drikken forårsaker økning av kolesterol i blodet. Filterkaffe gir ingen økning.
• Hemmeligheten ligger i kaffefilteret
Ifølge en dansk forskningsrapport, gjengitt av Politiken, kan en persons kolesterolverdier øke med fem til ti prosent dersom den ferdige kaffen jevnlig drikkes ufiltrert. Derfor anbefaler forskerne bak rapporten hovedsakelig filterkaffe, for de som har forhøyede kolesterolverdier.
Den gode nyheten er at verdiene synker ganske raskt, dersom du skifter til filterkaffe.
Mindre deprimert
Noen kopper kaffe om dagen reduserer dessuten risikoen for depresjon hos kvinner. Det viser Harvard-forskning, ifølge NTB-Reuters.

Samme undersøkelse peker også på at storforbrukere av kaffe ser ut til å ha lavere risiko for å utvikle Parkinsons sykdom.
• Vent en time med å drikke kaffe
Men vær obs på at du helst skal vente mellom 60 og 90 minutter med å drikke kaffe etter måltider. Ifølge ernæringsfysiologer er grunnen følgende: Garvesyren i kaffen binder jernet fra maten og gjør det utilgjengelig for kroppen.