Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

UBEHAGELIG: Julebord er hyggelig, men den kraftige maten og alkoholen kan være med på å trigge plager for mange av oss. Foto: NTBScanpix
UBEHAGELIG: Julebord er hyggelig, men den kraftige maten og alkoholen kan være med på å trigge plager for mange av oss. Foto: NTBScanpix Vis mer

Slik unngår du halsbrann på julebordet

Nå går vi inn i høysesongen for kraftig mat, alkohol og kaffe. Men det må ikke bli plagsomt – om du følger disse rådene.

Én av fire plages av halsbrann og sure oppstøt. Er du blant dem, kjenner du så altfor godt den ubehagelige brennende følelsen, som starter i brystet og beveger seg opp mot halsen. Kanskje får du også en sur smak i munnen.

Det som skjer, er at magesyren, som hjelper deg å fordøye maten i magesekken, kommer opp i spiserøret.

Men hvorfor skjer det egentlig?

– Det kan være flere grunner, sier Eirik Rustan, fagansvarlig hos Apotek 1.

EKSPERT: Apotek 1s fagansvarlige Eirik Rustan vet hva du burde gjøre for å unngå halsbrann, hva du bør gjøre når det oppstår og når du bør kontakte lege. Foto: Apotek 1
EKSPERT: Apotek 1s fagansvarlige Eirik Rustan vet hva du burde gjøre for å unngå halsbrann, hva du bør gjøre når det oppstår og når du bør kontakte lege. Foto: Apotek 1 Vis mer

Kan være tegn på magesår

– Noen ganger er det mye press på magen som er skylden, for eksempel hvis man har litt stor mage eller er gravid. Det kan også skyldes at musklene som sitter øverst i magesekken og som er der for å holde syren nede i magen, ikke fungerer som de skal. I noen tilfeller kan det også være tegn på mer alvorlig sykdom, som for eksempel magesår.

Han legger til at det er flere ting som kan framprovosere halsbrann:

– Ofte er det hva vi velger å spise og drikke. Store måltider med fet eller krydret mat kan gi plager, det samme gjelder kaffe og alkohol.

Dette varierer fra person til person.

Forebyggende medisin

– Kraftige måltider, alkohol og kaffe er triggere for halsbrann. Vanskelig å unngå dette i julebordsesongen?

– Ja, dessverre. Men det finnes heldigvis råd og tips som kan forebygge og dempe plagene.

– Hvis jeg vet at jeg skal på julebord, og at kraftige måltider og alkohol er veldig sannsynlig på menyen, hva er ditt beste tips?

– Ta det litt med ro når du spiser og drikker, foreslår Rustan.

NYT MATEN: Det lønner seg å spise sakte, og ikke hive seg rett ut på dansegulvet. Foto: NTBScanpix
NYT MATEN: Det lønner seg å spise sakte, og ikke hive seg rett ut på dansegulvet. Foto: NTBScanpix Vis mer

– Ta deg god tid med maten, og hold deg litt i ro til maten har fått sunket litt. Hvis du har hatt plager på julebord tidligere, kan det jo være en idé å ta en forebyggende syredempende medisin tidligere på kvelden for å unngå de verste syreplageneforebygge. Det kan også være lurt å ha en syrenøytraliserende medisin i bakhånd, disse virker raskt og kan tas så snart du kjenner at du får halsbrann.

«Det lønner seg å teste ut dressen i god tid før julebordet, slik at du ikke får noen overraskelser.» Fagansvarlig Eirik Rustan
Foto: NTBScanpix
Foto: NTBScanpix Vis mer

Unngå klær som strammer

En ting er hva du putter i kroppen din. Hva du har kroppen, kan også spille en rolle. Du bør faktisk unngå strammende klær og belter.

– Hvorfor det egentlig?

– Alt som kan gi ekstra press rundt magen kan føre til syreplager. Så det lønner seg å teste ut dressen i god tid før julebordet, slik at du ikke får noen overraskelser.

– Hva bør vi gjøre når det oppstår?

– Hvis du først får halsbrann, finnes det flere ulike midler du kan forsøke.

– På apoteket har vi blant annet syrenøytraliserende midler som du tar når det oppstår, slik at du får redusert plagene der og da. Hvis du har plager litt oftere finnes det også legemidler (reseptfrie og reseptbelagte) som virker forebyggende ved å dempe produksjonen av magesyre.

Kan skjule hjertesykdom

Det kan hjelpe å ha hodet høyere enn magesekken, så mange hever også hodeenden på senga med 15-20 centimeter.

– Er halsbrann farlig? Er det noen ekstra symptomer jeg burde se etter og bli bekymret for?

– Nei, som regel ikke. I hvert fall ikke hvis du bare har sporadiske plager som det finnes en god forklaring på, for eksempel hvis du har vært litt ivrig på rødvinen en fredags kveld.

VONDT: I noen tilfeller kan halsbrannen være tegn på mer alvorlig sykdom. Foto: NTBScanpix
VONDT: I noen tilfeller kan halsbrannen være tegn på mer alvorlig sykdom. Foto: NTBScanpix Vis mer

– Men hvis du har mye halsbrann over tid og du ikke gjør noe med det, kan det føre til at du får sår og arrdannelse i spiserøret. Hvis du er mye plaget med halsbrann bør du ta kontakt med legen din.

Halsbrann kan nemlig skjule andre sykdommer som kan ha liknende symptomer, for eksempel hjertesykdom.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media