Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

KLAR TIL VÅREN: Slik blir bilen vårfin.
KLAR TIL VÅREN: Slik blir bilen vårfin. Vis mer

Slik vasker du bilen selv hjemme

Gi bilen litt ekstra kjærlighet.

Lena Jansberg jobber til daglig på Clas Ohlson i Lillestrøm, og har også bilpleie som hobby.

I denne artikkelen viser hun hvordan du gjør bilen klar til våren.

Begynn med forvasken

Det første som må gjøres er å forvaske bilen, slik at du får fjernet gammel skitt. Dette steget er viktig! Dropper du forvasken, risikerer du å dra skitten rundt på bilen når du vasker den, som kan føre til riper i lakken.

FLINK MED BILPLEIE: Lena Jansberg.
FLINK MED BILPLEIE: Lena Jansberg. Vis mer

Begynn med å spraye på asfaltfjerner opp til vinduene. Begynn nedenfra og spray deg oppover. Asfaltfjerneren skal virke i circa fem minutter, men pass på at den ikke tørker. Dersom den tørker, kan du ende opp med stygge skjolder på bilen. Skulle du likevel ende opp med skjolder, kan disse fjernes ved å spraye på mer asfaltfjerner, og spyle den vekk før den tørker.

Etter at du har sprayet på asfaltfjerner, er det tid for avfetting. Dette sprayer du oppå asfaltfjerneren. Også her begynner du å spraye nedenfra og oppover. Bilen er mer møkkete nederst, så da får avfettingen ligge lenger nederst og løse opp skitten. Avfettingsmiddelet løser opp og fjerner blant annet trafikkfilm, inngrodd smuss og salt.

SPRAY PÅ OG SPYL AV: Felgrensen fjerner bremsestøv og møkk fra felgene.
SPRAY PÅ OG SPYL AV: Felgrensen fjerner bremsestøv og møkk fra felgene. Vis mer

Deretter sprayer du felgrens på felgene. Felgrensen er syrebasert og er veldig fin for å fjerne bremsestøv og møkk fra møkkete felger. Denne må dog ikke ligge mange minuttene, da den kan ødelegge klarlakken på felgene om den ligger for lenge.

Etter at alt er sprayet på er det tid for å spyle. Bruk en høytrykkspyler og spyl nøye slik at du får vekk alt.

Insektsfjerner brukes etter behov. Spray på der det er insekter på lakken, og la virke litt før håndvasken slik at insektene blir løst opp.

Vask for hånd

Etter at forvasken er ferdig, er det tid for å gå i gang med hovedvasken. Fyll en bøtte med rikelig med lunkent vann, og ha oppi bilsjampo. Bruk en ekstra myk vaskesvamp og vask bilen ovenfra og ned.

SPYL I VEI: En høytrykkspyler fjerner såperestene.
SPYL I VEI: En høytrykkspyler fjerner såperestene. Vis mer

Etter at hele bilen er vasket, spyler du av med høytrykkspyleren igjen. Deretter tørker du bilen.

Polering og voks

Etter at bilen er vasket og tørket skikkelig, er tiden inne for å polere bilen. Her trenger du lakkrens, polermaskin og en polersvamp. Ha litt lakkrens på puten (ikke for mye!) og «stemple» lakkrensen utover lakken. Dette gjør at du unngår at lakkrensen spruter utover når polermaskinen starter.

Start maskinen på laveste hastighet. Spre lakkrensen utover et mindre område på circa 40x40 cm, og skru så opp hastigheten på maskinen og hold den inntil lakken med litt press. Poler utover 40x40 cm-området til lakkrensen nesten ikke kan sees lenger. Tørk av med en mikrofiberklut. Dersom du er usikker på om kluten kan lage riper i lakken, kan du teste den ved å gni den mot en CD-plate. Om kluten ikke lager riper i CD-platen, er den trygg å bruke på bilen.

Deretter legger du på bilvoks i et tynt lag. Her er det også viktig å ikke bruke for mye, da et tykkere lag blir vanskeligere å tørke av, pluss at du ender opp med å kaste bort mer av voksen. Laget som blir igjen på lakken blir ikke tykkere av å legge på to ganger, eller av å legge på ett tykt lag. La bilvoksen tørke litt før du tørker av med en mikrofiberklut.

SKÅNSOM BILPLEIE: Clas Ohlson har alt du trenger til å ta vare på bilen.
SKÅNSOM BILPLEIE: Clas Ohlson har alt du trenger til å ta vare på bilen. Vis mer

Ikke glem detaljene

Bilinteriøret har også godt av en grundig vask. Interiørvask kan brukes på alle interiørdetaljer av plast og gummi, og fjerner både fett og inngrodd skitt.

Du kan også bruke vinylglans til å friske opp inn- og utvendige plast- og gummidetaljer, som instrumentpaneler, dørkarmer og støtfangere.

Er du flink og vasker bilen jevnlig, forhindrer du rust og bremsefeil. Og ikke minst – bilen holder seg finere enn naboen sin.

Lykke til!

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.

anbefalte artikler fra clas ohlson