Annonsørinnhold

Slik velger du en ruter som gir problemfritt internett

Det hjelper ikke med lynrask internettlinje dersom ruteren din ikke holder mål.

MODERNE RUTERE: Dersom du har et sterkt ønske om bra wifi i hjemmet, er en kraftig AC-ruter eller et lekkert mesh-nettverk å anbefale.
MODERNE RUTERE: Dersom du har et sterkt ønske om bra wifi i hjemmet, er en kraftig AC-ruter eller et lekkert mesh-nettverk å anbefale. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Hurtig internett i hjemmet er så å si blitt en menneskerett å regne. I 2018 skal wifi-nettet hjemme ikke bare holde til én PC.

Men ruter-utvalget er stort, og ofte kan det være utfordrende å finne ruteren som passer til akkurat ditt behov – i hvert fall hvis du ikke har superpeiling. Her får du en oversikt over hva slags ruter som trengs til hvilket behov.

Kjapt om frekvensbånd

Trådløse rutere kommer med enkel-, duo- eller trippel-frekvensbånd. Veldig enkelt sagt gir flere frekvensbånd raskere hastigheter med mange enheter tilkoblet da ruteren kun kan snakke med én enhet om gangen per frekvensbånd. (Merk at dette gjelder trådløse tilkoblinger.)

Hvilken ruter passer for ditt behov?

Skal du skaffe deg en ny ruter må du først avklare behovet ditt. Bruker du mest mobil og nettbrett, eller har du en eller flere stasjonære PC-er med kabel? Ruteren du velger bør reflektere bruksbehovet hjemme hos deg.

NORMAL SURFING: Exibel NBG6602.
NORMAL SURFING: Exibel NBG6602. Vis mer

Normal surfing, primært trådløst: Exibel NBG6602 trådløs ruter (449 kr). Hvis du surfer mest trådløst på mobil og/eller nettbrett og ikke har mer enn én kablet enhet (f.eks. en stasjonær PC), passer denne ruteren for deg. Ruteren har nemlig én utgang for kablet nett, men duo-frekvensbånd – som betyr at den er bedre rustet til å takle flere trådløse enheter samtidig uten at nettet går tregt.

Ruteren fungerer fint til opptil 100 Mbit internetthastighet. (Vet du ikke hvilken internetthastighet du har? Det kan du sjekke i en nettbasert test, eller du kan spørre leverandøren din.)

RASK MED KABEL: Netgear R6020.
RASK MED KABEL: Netgear R6020. Vis mer

Normal surfing med flere kablede enheter: Netgear R6020 trådløs ruter (499 kr). I likhet med ruteren over passer denne fint til normal surfing på opptil 100 Mbit internetthastighet. Men denne passer bedre for deg som har behov for å koble flere enheter til nettet med kabel – den har nemlig fire utganger for kablet nett. Det betyr at dersom flere stasjonære PC-er skal kobles til med kabel, vil denne være et bedre alternativ enn ruteren over.

Ruteren har selvsagt også dekning trådløst, men har bare enkel-frekvensbånd. Dermed går hastigheten noe ned dersom du kobler til veldig mange trådløse enheter, som mobiler, nettbrett og smart-TV-er.

ET HAKK OPP: Netgear R6220.
ET HAKK OPP: Netgear R6220. Vis mer

Normal surfing, noe spilling og streaming, raskere internetthastighet: Netgear R6220 trådløs ruter (799 kr). Dette er den vanligste ruteren som passer de aller fleste i dag.

Ruteren har støtte for opptil 1000 Mbit internetthastighet og har duo-frekvensbånd, slik at den gir god hastighet selv med mange trådløse enheter koblet til. Er dere mange i familien der alle skal ha smarttelefonene og nettbrettene sine på nett på samme tid, vil denne ruteren altså være godt rustet til å takle all trafikken samtidig.

Ruteren har også fire gigabit-utganger for kablet nett, slik at f.eks. opptil fire stasjonære PC-er kan kobles til. Kablet nett vil alltid være raskere og mer stabilt enn trådløst nett, så dette er å anbefale dersom noen i familien pleier å spille spill med andre på nett.

EN KLASSE FOR SEG: Netgear R7000 Nighthawk.
EN KLASSE FOR SEG: Netgear R7000 Nighthawk. Vis mer

Høye krav til hastighet, flere enheter (trådløst og kablet): Netgear R7000 Nighthawk trådløs ruter (1898 kr). Dette er ruteren for deg som vil få mest mulig ut av internetthastigheten både trådløst og med kabel. I likhet med ruteren over har denne støtte for opptil 1000 Mbit internetthastighet og fire gigabit-utganger for kablet nett – men i tillegg har denne trippel-frekvensbånd og en dual core-prosessor på 1 GHz for å fungere enda bedre med flere enheter samtidig.

Dette er ruteren for den som spiller eller streamer mye på nett og har høye krav til hastighet og ytelse både med kabel og trådløst. Er du avhengig av lav ping og lite pakketap vil denne ruteren være et godt valg for deg.

Ny teknologi

Det hjelper lite å bestille en superrask linje dersom du ikke har en effektiv ruter som klarer å håndtere datatrafikken til og fra internett-leverandøren, hele veien til alle husholdningens iPhoner, iPader og Apple-TV-er.

Sliter du med nettet i deler av huset, på tross av god linje, kan det skyldes en gammel ruter. En ruter som er eldre enn fire-fem år ses på som teknologisk utdatert.

Eldre rutere kan faktisk også forårsake problemer ikke bare for deg selv, men andre rundt deg, dersom du bor i et område der flere har trådløse rutere. Dette kommer av at de trådløse signalene går på samme frekvens. Eldre rutere opererer på 2.4 GHz-frekvensen, der det er hovedsakelig tre kanaler som brukes mest. Det betyr at om du har flere enn tre trådløse nettverk i samme område, kommer de til å overlappe.

Nye rutere opererer på 5 GHz-frekvensen, der det er hele 23 kanaler som ikke overlapper. Det betyr at sjansen er mye mindre for at trådløse nettverk i samme område forstyrrer hverandre. (Merk: Noen nye rutere opererer både på 2.4 GHz- og 5 GHz-frekvensen.)

Større krav til wifi-dekningen

Har du en mer wifi-krevende bolig, over flere plan eller på én stor flate? Skal kanskje det trådløse nettverket strekke seg helt ut i hage og garasje? Da trenger du en wifi-kraftpakke, enten en ruter med voldsom styrke og rekkevidde eller et såkalt mesh-nettverk.

Den billigste løsningen: wifi-repeater

Et alternativ er å koble på en wifi-repeater på nettverket ditt. En slik dings er rimelig og kan plugges rett i stikkontakten. Dens funksjon er å fange opp wifi-signaler i boligen, og så forlenge det til kroker som tidligere ikke ble nådd.

Det finnes forskjellige wifi-repeatere som passer til forskjellige behov. Den enkleste modellen er rimelig i pris og dekker opptil 300 Mbp/s overføringshastighet, og har en smartfunksjon som signaliserer når repeateren er optimalt plassert. Går du litt opp i pris, får du en repeater med opptil 750 Mbp/s overføringshastighet.

Stiller du enda større krav til både dekning og hastighet, må en kraftigere repeater på banen. Den har en overføringshastighet på hele 1900 Mbp/s trådløst, samt fem gigabit-porter for kablet tilkobling til for eksempel stasjonær PC, konsoll eller smart-TV.

Premium-løsningen: mesh-nettverk

For noen er det ikke nok med repeatere for å gi rekkevidde til en for eksempel en stor bolig, med kjeller, loft, hage og garasje. Kanskje er også boligen vanskelig å å dekke til ytterpunktene med wifi, på grunn av betongvegger, keramiske fliser eller andre fysiske hindre.

MESH-SYSTEM: Google Wifi omtales som markedets beste wifi-system, med flott design og superenkel installasjon.
MESH-SYSTEM: Google Wifi omtales som markedets beste wifi-system, med flott design og superenkel installasjon. Vis mer

Er du ute etter en garanti for problemfri wifi over store områder, så er et mesh-nettverk det nærmeste du kommer.

Mesh er en ny type wifi, en trådløs ruter som også er et nettverkssystem. Systemet består av én ruter og en eller flere satellitter. Fordelen med mesh-systemet er at det kraftige wifi-signalet holder seg omtrent like sterkt når satellitten gir deg wifi, som fra den originale ruteren.

SATELLITTER: Netgear Orbi RBK40, er en trådløs AC-ruter som minner om et mesh-system. Her får du design, enkelhet og ytelse i ett.
SATELLITTER: Netgear Orbi RBK40, er en trådløs AC-ruter som minner om et mesh-system. Her får du design, enkelhet og ytelse i ett. Vis mer

Og med én eller flere satellitter finnes det nesten ikke grenser for hvor stort område du klarer å dekke. Det finnes gode flere løsninger, blant annet Googles mesh-ruter eller Netgears Orbi-satellitter.

Orbi-satellittene skal for eksempel dekke hele 350 kvm, med hjelp av to satellitter. Googles system, derimot, har noe større muligheter for å skreddersy systemet til nettopp din bolig. Du kan selv velge hvor mange wifi-enheter du trenger for å dekke området ditt. Hver enhet har et dekningsområde på 85 kvm. For den som er opptatt av estetikk, er Orbi-satellittene litt større i størrelse, mens Google-enhetene er mindre. Google-enhetene er dermed lit lettere å gjemme bort hvis du ikke ønsker at de skal synes.

Med mesh er du bare koblet til ett wifi-nettverk, uansett hvilken satellitt enhetene dine bruker. Til sammenlikning må du koble deg av og på de ulike wifi-punktene med en repeater. Slik får du alltid maksimal hastighet og rekkevidde, hvor enn du beveger deg, innenfor mesh-nettverkets ytterpunkter.

I tillegg er mesh-ruterne designet uten skjemmende antenner, en detalj som vil være viktig for mange som er opptatt av estetikk.

Clas Ohlson og miljø

Clas Ohlson jobber for en bærekraftig fremtid, og sortimentet vårt utvides stadig med miljøvennlige produkter.

Vi samarbeider med store sertifiseringsløsninger som Svanemerket og Forest Stewardship Council (FSC), som er symbolet for bærekraftig skogbruk. Se etter miljømerkene i butikken!

Vi jobber hardt for å redusere CO2-utslippene våre, blant annet ved å frakte mer av godset vårt via jernbane og båt i stedet for via vei og fly.

Vi samarbeider med Redd Barna og Miljøagentene.

Følg reisen vår mot en bærekraftig fremtid. Les mer her

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer