Annonsørinnhold

Slik velger du riktig dyne

Det er nemlig noen vesentlige forskjeller mellom dun og fiber!

DUN ELLER FIBER: ... hva skal man egentlig velge? Foto: Høie
DUN ELLER FIBER: ... hva skal man egentlig velge? Foto: Høie Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

På tide å bytte ut dynene i familien? Eller er du kanskje usikker på når og hvor ofte den skal byttes ut? Og hva skal du egentlig velge når du først bytter?

For det er faktisk ikke det samme om du bytter hvert 10 eller tyvende år. Ei er det det samme om du velger dun eller fiber. Derfor tok vi en prat med Morten Berg, eier og gründer av Høie, om alle tingene vi lurer på når (og om) det er på tide å bytte dyne.

Slik gikk det da KKs testpiloter testet Høie-puter!

KJENN DEG SELV: Det er nemlig avgjørende når du skal velge dyne ifølge eksperten. Foto: Høie
KJENN DEG SELV: Det er nemlig avgjørende når du skal velge dyne ifølge eksperten. Foto: Høie Vis mer

Slik velger du riktig dyne til deg selv

Å velge ny dyne er som å skulle finne seg en ny bestevenn (for hva er vel bedre etter en lang dag enn å pakke seg inn i dyna?). Den skal passe akkurat deg og få deg til å føle deg bra når du er med den.

Berg forteller nemlig at en dyne må tilpasses hver enkelt person, og at det er langt i fra det samme hvilken du velger.

- For å velge rett dyne må vi vite litt om deg og da handler det først og fremst om temperatur. Du må velge en dyne ut i fra hvor varm/kald du er som person og ikke minst temperaturen på soverommet, forteller Berg og legger til:

- Har du det kaldt på soverommet om vinteren og varmt om sommeren er det vanskelig å finne en dyne som isolerer godt nok i –20 og +20. Da anbefaler vi å ha to ulike dyner, en til sommer og en til vinter. Jeg bytter for eksempel fra sommer til vinterdyne når temperaturen på soverommet blir 15-16 grader.

Slik velger du riktig dyne

I tillegg til varme forteller Berg at også lengden på dynen er viktigere enn du tror for at du skal bli fornøyd med dynen.

- Mange har ikke et bevisst forhold til hvor lang dyne man har hjemme. I Norge finnes både 140x200 og ekstra lange dyner som er 140x220, i tillegg til dobbeldyne. Jeg lærte av min mor å sove med fotbukt, og for å holde den tradisjonen i hevd så sover jeg alltid i ekstra lange dyner – det er så deilig!

Dette er høstens største soveromstrender

Dun eller fiber?

Når du har identifisert temperaturen på soverommet, hvor varm/kald du er og hvilken lengde som passer deg best, er neste steg kanskje det vanskeligste for de fleste; å velge mellom dun og fiber. For hva er egentlig best?

- Det er en smakssak og et økonomispørsmål, forteller Berg og fortsetter:

- Fiber er det rimeligste alternativet og de aller fleste blir veldig godt fornøyd med en fiberdyne. Fordelen med fiber er at den transporterer fuktighet svært godt. I enkelte tilfeller vil fiber være helt overlegen som for eksempel i båter og fuktige hytter. Dun i slike tilfeller vil trekke til seg fuktigheten og bli tunge mens fiberdynen vil være lett og fin.

ALLERGIVENNLIGE DYNER: Høie produserer både fiber- og dundyner som er så rene at de er anbefalt av Norges Astma og Allergiforbund. Foto: Høie
ALLERGIVENNLIGE DYNER: Høie produserer både fiber- og dundyner som er så rene at de er anbefalt av Norges Astma og Allergiforbund. Foto: Høie Vis mer

I tillegg forteller Berg at fiber er det beste alternativet for de med allergi.

- Det vil alltid være mye mindre støv og lukt i en fiberdyne enn en dundyne. Dessuten er fiber lett å vaske og tørke. Likevel produserer vi i dag også dundyner som er så rene at de er anbefalt av Norges Astma og Allergiforbund.

Dunet i disse dynene er vasket ekstra mange ganger for å redusere støvmengden. I tillegg lanserer Høie denne høsten svanemerkede dyner i både fiber og dun. Svanemerket er det offisielle miljømerket i hele Norden, opprettet av myndighetene for å gi forbrukerne troverdig miljøinformasjon. Merket stiller strenge krav til hele produktets livssyklus og står for redusert klimabelastning, bærekraftig ressursbruk og en giftfri hverdag.

- Når bør man og hvem bør velge dun da?

- Fordelen med dun er at den draperer veldig godt, det vil si at dynen faller tett inntil kroppet og man unngår kuldebroer med kald luft. Dun fra gjess og and er naturfiber som er spesielt myk og isolerer godt, sier Berg og legger til:

DYNETABBER: Det er spesielt noen ting folk flest gjør feil med dynene sine. En av dem er å re opp senga. Foto: Produsenten
DYNETABBER: Det er spesielt noen ting folk flest gjør feil med dynene sine. En av dem er å re opp senga. Foto: Produsenten Vis mer

- Det er da viktig å velge en dundyne med mye dun, lite eller ingen fjær og som har høy bæreevne. Vi anbefaler ikke dun/fjær forhold på lavere enn 50/50. I så fall er det mye bedre å velge fiber.

Berg forteller også dundyner generelt isolerer bedre enn fiber.

- Dundyna isolerer bedre da dunen har en større overflate enn fiber. Og det er den stillestående luften i dynen som isolerer.

Denne puten har en kjølende effekt!

Unngå disse tabbene

Det er med andre ord en del ting å huske på neste gang du skal kjøpe ny dyne, men det er uten tvil verdt å sette seg inn i huskelisten. Og det er spesielt et par ting du bør være ekstra obs på - og andre ting du rett og slett bare bør unngå ifølge Berg.

- Pris og kvalitet henger som regel sammen. Investerer du mer får du en bedre dyne. Og går du får dun se etter bæreevne forteller Berg og utdyper:

- Jo høyere jo bedre, ikke velg dyne med mindre enn 50 prosent dun. Inneholder dynen mindre dun mister den mye av sin mykhet og varmeegenskap. En dyne med 50% dun holder som oftest for bruk i sommertid, men blir gjerne for kald på vinterstid. Er du ute etter en god og varm vinterdyne bør du minst gå for 80 prosent dun, med bæreevne over 9 og minst 6-700 gram dun avhengig av soveromstempratur.

Berg forteller også at man helst bør gå for europeisk dun og være bevisst hvilket stoff man velger på trekket.

ALLERGIVENNLIGE DYNER: Høie produserer både fiber- og dundyner som er så rene at de er anbefalt av Norges Astma og Allergiforbund. Foto: Høie
ALLERGIVENNLIGE DYNER: Høie produserer både fiber- og dundyner som er så rene at de er anbefalt av Norges Astma og Allergiforbund. Foto: Høie Vis mer

- Ved å velge europeisk dun får du dun fra fugler som er eldre og har lengre levetid, noe som gjør duna større, sier Berg og fortsetter:

- Mykhet på stoffet er også viktig å tenke på. Velg naturfiber som bomull på trekket. Flere lanserer produkter med microfiber, det er selvfølgelig rimeligere, men til gjengjeld puster det ikke like bra, er kaldere, klammere og isolerer dårligere.

- Hva er den største dynetabben folk gjør da?

- De glemmer å lufte dyna. Ikke re opp senga, men trekk dyna bakover, sier Berg og legger til:

- En annen tabbe folk gjør er å kjøpe feil lengde! Du må ha et bevisst forhold til størrelsen du ønsker på dyna, og at sengetøy og dyne har samme lengde.

- Hva med å bytte dyne? Hvor ofte bør man egentlig gjøre det?

- Holdbarheten til dyner varierer, fiberdyner holder gjerne i 10 år mens dundyner varer lenger, opp mot 20 år.

Se hvordan det gikk da barna fikk designe sitt eget sengetøy

SJEKKLISTE: Her er huskelisten du må ha med deg neste gang du skal kjøpe ny dyne. Foto: Høie
SJEKKLISTE: Her er huskelisten du må ha med deg neste gang du skal kjøpe ny dyne. Foto: Høie Vis mer

Huskeliste:

- Velg en dyne ut i fra hvor varm/kald du er som person og ikke minst temperaturen på soverommet

- Ikke glem lengden på dynen

- Jo mer innhold i dynen (enten dun eller fiber) jo mer isolerer dyna

- Kjenn på stoffet. Velger naturfiber i trekket - ikke polyester. Bomullsstoffer er myke og behagelige og puster bedre.

- Fordelen med fiber er at den transporterer fuktighet svært godt

- Fiber det beste alternativet for de som sliter med Allergi

- Fordelen med dun er at den draperer veldig godt og er et naturfiber som er myk og god

- Dundyna isolerer bedre enn fiber

- Levetid: Dyndyne: 15-20 år / Fiberdyne: 10-15 år

Her er Høies anbefalinger for vinterdyner:

Dun: Saga

Fiber: DownFeel

For de minste: Saga eller Allergo

VINN EN DUNDYNE – VERDI 3000 NOK

Vil du drømme deg litt bort? Registrer deg, og du vil motta en smakebit av Høie sin drømmeverden hver 2. uke. Du er også med i trekningen av en SAGA varm dundyne til en verdi av 3000 kr. En dundyne så ren at den er anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund.Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer