ANNONSØRINNHOLD

ENKLERE BLIR DET IKKE: Herkules-krokene er intet mindre enn geniale for oppheng på gipsvegger.
ENKLERE BLIR DET IKKE: Herkules-krokene er intet mindre enn geniale for oppheng på gipsvegger.Vis mer

Slik velger du riktig festemetode til riktig vegg

Og fiksing av stygge hull i veggen er lettere enn du tror.

Når du skal henge opp ting på veggene hjemme, er det flere ting å ta hensyn til. Har du gips- eller betongvegger? Skal du henge opp bilder, lamper eller tunge hyller?

Hva slags vegger du har og hva du skal henge opp har mye å si for hva slags festemetode du bør velge. Og hva med hullene som allerede er i veggen?

Her får du vite både hvordan du sparkler gamle hull, og hva slags festemetode du bør bruke for nettopp dine vegger.

Stygge hull etter forrige beboer?

IKKE SÅ VAKKERT: Stygge hull i veggen fikser du enkelt selv. Ja, faktisk! Foto: Shutterstock
IKKE SÅ VAKKERT: Stygge hull i veggen fikser du enkelt selv. Ja, faktisk! Foto: Shutterstock Vis mer

Enten det er forrige beboer eller kanskje et overivrig familiemedlem som har laget hull i veggen din, er det en enkel sak å fikse. Å sparkle er nemlig enklere enn du tror! Med hvit lettsparkel på tube, hendig sparkelspade og litt sandpapir blir man kvitt de små irriterende hullene i veggen. Du gjør bare slik:

  1. Puss forsiktig rundt hullet for å fjerne eventuelle kanter.
  2. Ta litt sparkel på sparkelspaden og dra den over hullet så sparkelen tetter hullet. La sparkelen tørke.
  3. Puss forsiktig. Om hullet var stort og flaten fremdeles er ujevn, kan du gjenta prosessen.

Selv om veggen nå er fin og slett, må den få et nytt strøk maling. Hvilken veggfarge frister deg mest?

Med blanke vegger og festemetoder til ...

Når hullene er borte er det tid for å montere nye bilder, lamper og smådingser. Det finnes et hav av skruer og plugger å velge i, men hvordan vet du hva du skal bruke?

Vi sorterer valgene for deg.

Gips- og trevegger

Har du gipsvegger hjemme? Da kan du bruke en Herkules gipskrok. Denne festes enkelt uten verktøy og etterlater seg et hull som knapt er synlig etterpå. Bare dytt kroken inn, og vips! Ferdig. Kroken er perfekt for bilder og mindre gjenstander, og tåler opptil 25 kg.

Vær obs på at kroken må settes inn i et hulrom bak gipsveggen, altså ikke i en stender. Her vil en stenderdetektor være meget nyttig.

SMART: Herkules-kroken dyttes enkelt inn i gipsveggen.
SMART: Herkules-kroken dyttes enkelt inn i gipsveggen.
SMART: Herkules-kroken dyttes enkelt inn i gipsveggen.

Så enkelt er det å sette Herkules-kroken inn i veggen

Om man skal feste noe litt tyngre eller større på en vegg er et gipsanker et godt alternativ. Da er også en tang god å ha om man vil briljere som hjemmefikser. Gipsanker kan også benyttes på vegger av gips, tre eller spon som har hulrom bak. Vet du ikke om veggen er hul, sjekker du det enkelt ved å banke bortover veggen. Du hører lett om veggen er hul eller ikke. Evt. bruk en stenderdetektor.

FLERE ALTERNATIVER: Gipsanker (over) kan brukes på vegger av gips, tre eller spon, mens gipsplugger (under) kan brukes på vegger av gips.
FLERE ALTERNATIVER: Gipsanker (over) kan brukes på vegger av gips, tre eller spon, mens gipsplugger (under) kan brukes på vegger av gips. Vis mer

For å henge ting på gipsvegger kan du også bruke en gipsplugg. Denne krever ingen forboring, og monteres enkelt med et par hammerslag. Gipspluggen brukes med vanlige skruer mellom 4-4,5 mm.

Gipsankere og gipsplugger fungerer slik at de ekspanderer når du skrur inn skruen. Vær derfor sikker før du skrur, det er nemlig vanskelig å få pluggen eller ankeret ut igjen.

Veggplater av gips, tre eller spon er festet i stendere som vanligvis står 60 cm fra hverandre. Er stenderne av tre, kan du feste rett i stenderen med en vanlig skrue. Men pass på å treffe stenderen! En stenderdetektor hjelper deg ikke bare med å treffe, den hindrer deg også i å treffe skjulte strømledninger. I nyere leilighetsbygg, derimot, er det utbredt å bruke metallstendere. Hvis det er tilfelle, må du unngå stenderen eller borre hull og benytte en ankerskrue i stedet.

Husk også at du kun trenger en vanlig spiker eller en treskrue for å feste lette ting på en vanlig trevegg.

Betongvegger eller streng utleier?

IKKE NOE BEHOV FOR BORHAMMER: XB-krokene fester seg i de fleste overflater, og monteres enkelt ved et par hammerslag.
IKKE NOE BEHOV FOR BORHAMMER: XB-krokene fester seg i de fleste overflater, og monteres enkelt ved et par hammerslag. Vis mer

Dersom du har betongvegger hjemme, må annet skyts til. Men det er slett ikke nødvendig å finne fram borhammer om man skal henge opp lette bilder eller lignende. En XB-krok med små stifter fester seg i de fleste overflater – også i betongvegger og andre murvegger. Et hammerslag eller to, og vips er du ferdig.

Om du trenger en mer fleksibel løsning for å montere smådingser som bilder, lamper o.l. gjør Apponwall det enkelt å lykkes. Disse gjør det også lekende lett å henge bilder i vater og på linje.

NULL HULL: Bildeoppheng med borrelås er genialt, og etterlater ingen merker. Finnes i både hvitt og svart.
NULL HULL: Bildeoppheng med borrelås er genialt, og etterlater ingen merker. Finnes i både hvitt og svart. Vis mer

Og om utleier ikke tillater deg å lage hull i det hele tatt, finnes det flere hull-løse alternativer. Du kan for eksempel bruke bildeoppheng med borrelås, som fjernes helt uten å etterlate merker. På fliser, glass og andre harde underlag kan du bruke selvheftende kroker.

Du kan også lage ditt eget minigalleri på kjøleskapsdøren. Ved hjelp av selvklebende magnetteip henger bilder og annet pent på døren. Og om du mangler plass til å henge fra deg klær eller håndklær, er en dørhenger perfekt.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.

anbefalte artikler fra clas ohlson