Annonsørinnhold

Clas

Slik velger du riktig varme­kilde til boligen din

Panelovner, oljeovner og vifteovner – valgmulighetene er mange, men hva bør du bruke hvor og når?

HVA SLAGS OVN?: Det er mye å velge mellom når det kommer til varmekilder i boligen. Foto: Instagram @itskjakobsen
HVA SLAGS OVN?: Det er mye å velge mellom når det kommer til varmekilder i boligen. Foto: Instagram @itskjakobsen Vis mer

Temperaturen kryper nedover, og kanskje har det blitt i overkant kaldt i boligen din. Trenger oppvarmingen en oppgradering? Her får du oversikt over hva slags varmekilde du bør bruke hvor og når.

MANGE VALG: Hva slags varmekilde bør du bruke hvor? Vi gir deg svaret.
MANGE VALG: Hva slags varmekilde bør du bruke hvor? Vi gir deg svaret. Vis mer

Panelovn

Den vanligste ovnstypen i de norske hjem er en klassisk, elektronisk panelovn. Fordelen med panelovner er at overflaten har ganske lav temperatur, og at ovnene kan styres presist.

Husk at anbefalt temperatur i hjemmet oppgis til 20–22 grader. For lave temperaturer kan gi helseplager.

Enøk oppgir at panelovner bør plasseres under vinduer. Årsaken er mulighet for varmelekkasje, det gjelder spesielt eldre boliger. Pass på at det er minst 5 cm til gulvet og 15 cm opp til vinduer, og at stikkontakter ikke befinner seg bak ovnen.

DAG- OG NATTMODUS: Adax Neo NP 06 KDT kommer med innstilling av og dag-/nattsenking.
DAG- OG NATTMODUS: Adax Neo NP 06 KDT kommer med innstilling av og dag-/nattsenking. Vis mer

De aller fleste panelovner er stillegående, og er av den grunn perfekte for soverom.

Merk at en panelovn ikke lenger bare er en panelovn slik folk flest kjenner den. Flere panelovner kommer nå med WiFi.

WIFI: En moderne panelovn som Adax Clea H10KWT er utstyrt med WIFI og glassfront.
WIFI: En moderne panelovn som Adax Clea H10KWT er utstyrt med WIFI og glassfront. Vis mer

Slik kan du selv regulere temperaturen, via mobil eller nettbrett, i en app som er gratis å bruke. Smart regulering på ovnen kan gi en strømbesparelse på opptil 15 prosent.

Med WiFi-ovner får du en ekstra bonus, flere modeller har speilblank front i glass og er ekstra flotte å se på. Dermed er det ingen grunn til å gjemme bort ovnen, den er ikke lenger et skjemmende element i huset.

APP: Adax Neo H12KWT kan kobles på det trådløse nettverket, slik at temperatur-innstillingene også kan gjøres via app.
APP: Adax Neo H12KWT kan kobles på det trådløse nettverket, slik at temperatur-innstillingene også kan gjøres via app. Vis mer

WiFi-kontroll sørger også for at du kan spare strøm, ved å skru på natt- eller helgesenking. Du kan også koble WiFi-ovner helt av og på, via appen. På den måten kan du sette på varmen på hytta, hvis du for eksempel ønsker å varme opp feriestedet før ankomst.

En annen måte å å styre varmen i boligen på, er å gjøre gamle ovner smarte med en WiFi-Socket Plug-in-termostat. WiFi-pluggen kobles til ditt trådløse nettverk, og ved hjelp av en app på telefonen regulerer du temperaturen på ovnen - uansett hvor du er.

FRA TELEFONEN: Styr temperaturen i boligen rett fra mobilen.
FRA TELEFONEN: Styr temperaturen i boligen rett fra mobilen. Vis mer

Det er også mulig å koble enklere panelovner til en universaltermostat, som slår av eller på ovnene avhengig av temperaturen. Still inn temperaturen, og termostaten tar seg av resten.

Hvor mange panelovner trenger du i ditt hjem? En tommelfingerregel er 60 watt per kvadratmeter, men tallet går litt opp dersom boligen ikke er ny. Et soverom på for eksempel 10 m² trenger dermed en ovn med minimum 600 watt.

Kjøper du en ny panelovn vil du trolig spare penger på sikt, siden moderne ovner er mer effektive i bruk enn tidligere versjoner.

Flyttbare varmeovner

Ofte er det smart å ha varmeovner du kan flytte rundt i boligen din. På den måten får du enkelt ekstra varme når det trengs. I slike tilfeller vil en moderne konvektorovn være et godt valg.

PRAKTISK: En konvektorovn kan flyttes rundt i boligen din og gi ekstra varme der det trengs. Foto: Instagram @egilfarstad
PRAKTISK: En konvektorovn kan flyttes rundt i boligen din og gi ekstra varme der det trengs. Foto: Instagram @egilfarstad Vis mer

Den har moderne design og stil, med avrundede kanter og en fot. Dette gir den et stilig utseende. Håndtakene på ovnens sider gjør at den enkelt kan flyttes ved behov.

Er du ute etter en ekstra effektiv varmekilde kan oljefylte varmeovner være svaret for deg. De kommer både som flyttbare og vegghengte ovner, og har som fellestrekk at de gir en stabil og stor varmekapasitet takket være det lukkede oljesystemet.

De vegghengte oljefylte ovnene er spesielt trygge, med overopphetingsvern, mens flyttbare utgaver har veltesikring.

TILLEGGSVARME: En oljefylt varmeovn med hjul, som denne fra Cotech, fungerer perfekt som tilleggsvarme i rom.
TILLEGGSVARME: En oljefylt varmeovn med hjul, som denne fra Cotech, fungerer perfekt som tilleggsvarme i rom. Vis mer

De flyttbare ovnene er perfekte som ekstra varmekilder til de kaldeste dagene, og er lette å lagre når de ikke er i bruk. For inneklimaet og astmatikere er oljeovner en bonus, fordi lav overflatetemperatur sikrer minimal brenning av oppsamlet støv.

En oljeovn bruker like mye strøm som en panelovn, forskjellen ligger i reguleringen av watt-bruk – som ved for eksempel nattsenkning.

Våtromsovn

Skal du ha ovn til bad- og våtrom på hytta eller til hjemmet? Da må du først og fremst sjekke at ovnen du velger er godkjent for bruk i våtrom.

TIL VÅTROM: En ovn av denne typen er ofte dobbeltisolert og har lav overflatetemperatur.
TIL VÅTROM: En ovn av denne typen er ofte dobbeltisolert og har lav overflatetemperatur. Vis mer

Ovnen skal også ha en sertifiseringsgrad som passer med området den er tenkt plassert.

Ovnene kommer enten med støpsel eller fast installasjon. De som krever fast tilkobling skal monteres av en godkjent installatør.

Vifteovn

Trenger du å varme opp et lite rom på raskest mulig tid, er definitivt en vifteovn det du er ute etter. Disse ovnene kommer i en rekke versjoner, til både ute- og innebruk, og krever tilsyn ved bruk.

VIFTEOVN: Effektive ovner som kommer i ulike varianter. Alt fra større tårnvifter til mindre bordvifter.
VIFTEOVN: Effektive ovner som kommer i ulike varianter. Alt fra større tårnvifter til mindre bordvifter. Vis mer

Du kjenner varmen komme straks du starter en vifteovn, og flere er kompakte og lette å flytte rundt.

Det finnes dreibare vifteovner, de gir bedre oppvarming av et helt rom. Vær oppmerksom på at vifteovner ikke er like energieffektive som for eksempel en panelovn.

Har du en kaminovn eller en peisovn finnes det kaminvifte, som sprer varmen fra ildstedet rundt i rommet. En kaminvifte bruker ikke strøm.

TWIN FAN: Kaminviften av denne typen sprer varmen fra ildstedet.
TWIN FAN: Kaminviften av denne typen sprer varmen fra ildstedet. Vis mer

Finner «strømtyvene» for deg

Tibber Pulse er en genial dings som fungerer som en pulsmåler og plugges rett i strømmåleren i sikringsskapet. Derfra måler den strømforbruket i hele boligen opp til annethvert sekund, og sender resultatet rett til telefonen din.

TAR PULSEN PÅ HJEMMET: Tibber Pulse måler strømforbruket ditt til enhver tid.
TAR PULSEN PÅ HJEMMET: Tibber Pulse måler strømforbruket ditt til enhver tid. Vis mer

På denne måten får du full oversikt over forbruket ditt til enhver tid, enten du er hjemme, på jobb eller bortreist på ferie. Og med litt detektivarbeid kan du enkelt finne enhetene som er de store «strømtyvene», og når på døgnet det lønner seg å bruke strøm.

Her kan du lese mer om Tibber Pulse

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer