Annonsørinnhold

Slik vil 4G og 5G utfylle hverandre

Telenor bygger ut 5G over hele landet, og i løpet av 2024 vil man ha et landsdekkende nett. Betyr dette kroken på døra for det «gamle» 4G-nettet?

– Jeg gleder meg til å se hva fremtiden bringer, sier markedssjef for dekning i Telenor, Ole Andreas Ræstad.
– Jeg gleder meg til å se hva fremtiden bringer, sier markedssjef for dekning i Telenor, Ole Andreas Ræstad. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Nei, 4G og 5G kommer til å eksistere side om side med hverandre en god stund. Dagens 4G-utstyr vil derfor gi en lynrask og stabil opplevelse også i mange år fremover, sier Ole Andreas Ræstad, markedssjef for dekning i Telenor.

- Parallelt med at 5G bygges ut, oppgraderer vi faktisk alle 4G-master – og etter hvert vil flere tunneler, vei- og togstrekninger få 4G-dekning.

En ny generasjon muligheter: La deg inspirere av 5G fra Telenor

De neste årene vil altså det «gamle» og «nye» mobilnettet komplementere hverandre og ha ulike funksjoner. Grunnen er enkel:

- Overgangen fra 4G til 5G kommer ikke til å skje i en håndvending, og det tar tid før 5G-nettet kan stå helt på egne bein. Du vil for eksempel fortsatt ringe med 4G, mens dataoverføring kan skje over det nye nettet, forklarer Ræstad.

5G gir enorme hastigheter

Men om 4G er så bra – hva er egentlig vitsen med å bygge ut 5G? Ole Andreas Ræstad forklarer:

- Hastighet og kapasitet er de viktigste årsakene. År etter år vokser databruken med mellom 50 og 100 prosent. 5G vil gjøre det mulig å transportere mye mer data enn dagens 4G-nett, og er derfor langt mer modent for å takle den stadig mer avanserte databruken vår, sier han.

Telenors utbyggingsplaner: Sjekk når du får 5G der du bor

Telenor tilbyr 4G til 99,99 prosent av befolkningen. 4G vil være viktig for å sikre gode mobilopplevelser – i flere år fremover.
Telenor tilbyr 4G til 99,99 prosent av befolkningen. 4G vil være viktig for å sikre gode mobilopplevelser – i flere år fremover. Vis mer

Det er spesielt gode nyheter for deg som strømmer serier eller gamer online.

- Å game på 5G vil gå som en drøm – med hastigheter på nivå med fiber. At det knapt er noen overføringsforsinkelse gjør at det du holder på med på skjermen skjer umiddelbart etter at du trykker på kontrolleren eller musen, sier han.

Bedre 4G-opplevelse takket være 5G

Men 5G-utbyggingen og enda flere frekvenser å rute med, får også positive konsekvenser for 4G-opplevelsen:

– Antall frekvenser på det moderne mobilnettet er rett og slett høyere enn tidligere, og vil gi et kvalitetsløft også til 4G-dekningen, sier Ræstad.

– Jeg har målt opp mot 500 Mbit/s på 4G-nettet i en stor, norsk by. Det er mange ganger raskere enn det vi er vant med fra 4G. Dette krever dog at du har en mobil som støtter 5G.

Derfor blir 4G-opplevelsen bedre på en 5G-mobil

Uante muligheter

Ole Andreas Ræstad tror 5G-nettet, når det er ferdig utbygd, vil kunne utnyttes på måter vi ennå ikke ser for oss i dag. Han sammenligner det med situasjonen i 2012, da forgjengeren 4G ble lansert.

- Ingen så for seg at jeg skulle bruke mobilen til å handle i butikken, se vaskemaskinen sine programmer og status, eller styre lyspærene mine. I dag er det selvfølgelig, men sa du det i 2012 ville ikke folk trodd deg. Vi er ikke i stand til å se de kreative påfunnene som verdens smarteste mennesker vil gi oss, sier han og gjør et forsøk på å se i spåkulen:

- Vi snakker selvkjørende busser, smartbriller, virtuelle eventer og konserter, og roboter som tar over stadig flere oppgaver i og utenfor hjemmet. Kanskje kan du være med på bandøvelser online? Eller en kirurg i Bergen kan styre en robotarm på et lite helsesenter hundrevis av mil lenger nord? spør han retorisk.

Med nær null forsinkelse åpner 5G-nettet for helt nye muligheter. Som bandøving over internett.
Med nær null forsinkelse åpner 5G-nettet for helt nye muligheter. Som bandøving over internett. Vis mer

– Men selv om kanskje ikke alt vi fantaserer om i dag vil bli virkelighet, gjør 5G-utbyggingen at mulighetene er der. Jeg gleder meg stort til å se hva fremtiden bringer, avslutter Ræstad forventningsfullt.

Bli bedre kjent med mulighetene med nye 5G-nettet

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer