Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

GJØR DET RIKTIG: Alle ønsker god synskomfort hele dagen. Vi gir deg oppskriften. Foto: Shutterstock
GJØR DET RIKTIG: Alle ønsker god synskomfort hele dagen. Vi gir deg oppskriften. Foto: Shutterstock Vis mer

Smarte linsetips for sommeren

Bruker du linser? Her er 6 vanlige feil – og 26 gode råd!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

600 000 nordmenn bruker linser. Er du en av dem, bør du ta testen under.

1) Lar du linsene tørke ut?

2) Vasker du ikke hendene godt nok?

3) Tar du på sminke før du har satt inn linsene?

4) Oppbevarer du linser på badet?

5) Glemmer du å sjekke holdbarheten på linsevæsken?

6) Legger du deg med linsene på?

Svarer du ja på ett av spørsmålene, er sjansen stor for at du gjør noe feil. Under kan du lese mer om hvordan du skal håndtere linsene dine helt riktig.

Bestill time til synsundersøkelse her

Les også: Hvilken linse passer for deg?

UTBREDT: 600 000 nordmenn bruker linser. Mange av oss gjør små feil – som kan føre til infeksjoner og ubehag. Foto: Shutterstock
UTBREDT: 600 000 nordmenn bruker linser. Mange av oss gjør små feil – som kan føre til infeksjoner og ubehag. Foto: Shutterstock Vis mer

Risiko for infeksjoner

Du bør aldri gå med linsene lenger enn optikeren anbefaler. Engangslinser bør kun brukes en gang, selv om de skulle føles helt fine. Å sove med linser på, som kun er beregnet for dagbruk, eller å gå med linsene for lenge, kan høyne risikoen for infeksjoner.

– Det er også viktig og velge kontaktlinser som legger forholdene til rette for trygg og god linsebruk også på lange dager, forteller fagsjef og optiker Rita Aadne Ludviksen i Krogh Optikk. I motsetning til alt annet vev i kroppen, som får oksygen fra blodcellene, får hornhinnens vev oksygen direkte fra luften.

– En kontaktlinse som Dailies Total1, gir hornhinnen gode oksygenforhold også med kontaktlinser på, forteller hun.

Vask hendene grundig før du berører linsene dine. Unngå fete eller tungt parfymerte såper. Linser kan klebre seg til våte hender, så tørk hendene godt - med et håndkle som ikke loer. Bruker du håndkrem, vent med å påføre den til du har tatt på linsene. Det samme gjelder sminke.

RENE HENDER: God hygiene er viktig ved bruk av linser. Foto: Shutterstock
RENE HENDER: God hygiene er viktig ved bruk av linser. Foto: Shutterstock Vis mer

Slipp å tenke på rens

Det kan være lurt å begynne med det samme øyet hver gang, så ikke du blander høyre og venstre linse. Bruk pekefingeren for å få linsen ut av pakken og inn i håndflaten. Rens med linsevæskenoptikeren din anbefaler, om ikke du bruker endagslinser. Putt linsen på tuppen av pekefingeren, mens langfingeren på samme hånd drar ned, og den andre hånden løfter det øvre øyelokket. Se gjerne litt opp i taket og plasser linsen på det hvite på øyet. Kikk deretter ned, slipp forsiktig taket over og under øyet, og blunk.

Når du skal fjerne linsene, vask hendene godt. For å ta ut myke linser, dra ned det nedre øyelokket. Se opp, og dra forsiktig linsen over til det hvite i øyet. Bruk tommelen og pekefingeren, klyp varsomt og løft linsen av. Bruker du engangslinser, som Dailies Total1, trenger du ikke lese det neste avsnittet. Da trenger du ikke tenke på rens eller oppbevaring.

Aldri bruk vann for å rense linsene dine om du skulle gå tom for linsevæske. Da kan du risikere infeksjoner. Ikke bruk linsene når du dusjer, og aldri putt linsene i munnen eller bruk spytt for å fukte dem. Bytt etui hver gang flasken med linsevæsken er tom. Du får alltid nytt etui fra optikeren din. Rens og desinfiser det hver dag, like nøye som du renser linsene dine.

EKSTRA FORHÅNDSREGLER: Det kan være bakterier i vann som kan gi infeksjon på øynene.
EKSTRA FORHÅNDSREGLER: Det kan være bakterier i vann som kan gi infeksjon på øynene. Vis mer

Forhåndsregler når du svømmer

Ta av deg linsene om de føles ubehagelige. Hvis du har røde eller irriterte øyne, ikke ta på linser og kontakt optikeren din. Aldri prøv andres linser. Bruk de linsene optikeren har anbefalt for deg.

Du kan fint bruke linser i de fleste idretter og aktiviteter. I forbindelse med svømming bør man ta noen ekstra forhåndsregler, da det nemlig kan være mye bakterier i vann som kan gi infeksjon på øynene.

– Bruker du månedslinser, er det smart å ta ut linsene, skylle dem godt i rensevæske eller saltvann før du setter dem tilbake på øyet, forteller optiker Ludviksen.

Dersom du bruker engangslinser, anbefaler vi å bytte linsene etter svømmingen.

Løft blikket

Hvor lenge og hvor ofte ser du på mobilen eller PC-skjermen din? Et menneske blunker i snitt 14 000 ganger daglig, men sjeldnere når vi stirrer på en skjerm. Det kan være lurt å ta en 20 sekunders pause etter 20 minutter skjermtid, og fokusere blikket på noe et stykke unna.

For linsebrukere er det avgjørende å ha en god linse både til jobb og fritidsaktiviteter. Det er et mål med kontaktlinser at komforten er så bra at men rett og slett glemmer at linsen er der, og at man føler seg som om man ikke bruker linser i det hele tatt.

Med Dailies Total1 er forholdene lagt til rette for å få god synskomfort hele dagen fra du står opp til du legger deg om kvelden.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på [email protected] for å få vite mer.