Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

Reduser strømforbruket i hjemmet ved å bruke et digitalt koblingsur. Vis mer

Smarte tips for å spare strøm hjemme

Høyt strømforbruk i vinter? Slik får du kontroll på strømregninga.

Å redusere strømforbruket er bra både for lommeboka og miljøet. På vinteren er strømsparing ekstra viktig, ettersom man ofte bruker mye strøm på å varme opp boligen.

Her er våre beste strømsparingstips.

Isoler godt og spar på varmen

Mange opplever å få markant høyere strømregninger på vinteren. Et av de viktigste grepene du kan gjøre er å passe på at varmen ikke slipper ut unødig, for eksempel ved å montere tetningslister på dører og vinduer. Da unngår du at det trekker. Du kan også montere isolerende vindusfilm på vinduene. Disse klistres enkelt på innsiden av vinduet.

STOPP TREKKEN: Tetningslister på dører og vinduer sparer på varmen. Foto: Shutterstock
STOPP TREKKEN: Tetningslister på dører og vinduer sparer på varmen. Foto: Shutterstock Vis mer

Et annet godt tips er å ikke ha det altfor varmt inne. Man skal selvsagt ha et behagelig inneklima, men du jo ikke sprade rundt i shorts og t-skjorte på vinterstid – bare det å senke innetemperaturen en grad eller to sparer godt på strømmen. Fryser du lett, kan du ta på varmesokker eller en varm genser. Og har du peis, er det en energivennlig måte å varme opp hjemmet på!

Du kan også benytte en universaltermostat som slår av eller på ovnene avhengig av temperaturen. Da kan du stille inn temperaturen du vil ha, og termostaten tar seg av resten.

Skru alltid av lys og andre elektriske apparater

Et annet enkelt grep for å spare strøm er å slukke lyset i rom du ikke er i, og koble fra elektriske dingser som ikke er i bruk. Og synes du det høres tungvint ut, finnes det selvsagt dingser som forenkler og automatiserer jobben.

SPAR PÅ STRØMMEN: Skru av lyset i rom du ikke befinner deg i. Foto: Shutterstock
SPAR PÅ STRØMMEN: Skru av lyset i rom du ikke befinner deg i. Foto: Shutterstock Vis mer

Et koblingsur kan programmeres til å automatisk skru av lyset på nattestid, og kan dessuten brukes til å lure tyven når du er på ferie. På bad og vaskerom kan du montere bevegelsessensorer, som gjør at lyset tennes automatisk når noen går inn i rommet.

Når det gjelder elektriske apparater med standby-modus, bør disse skrus helt av når de ikke er i bruk. Dette gjøres enkelt ved å koble dem til et grenuttak med strømbryter du kan slå av og på med foten – så slipper du krype bak tv-benken for å trekke ut kontakten.

NEI TIL STANDBY: Med denne kutter du enkelt strømmen til TVen og andre standby-apparater.
NEI TIL STANDBY: Med denne kutter du enkelt strømmen til TVen og andre standby-apparater. Vis mer

Det finnes også tidsstyrte strømbrytere som er geniale for å skru av mindre apparater som vannkokeren, kaffetrakteren, strykejernet eller rettetanga. Strømbryteren kobler ut strømmen automatisk etter en gitt tid som du selv stiller inn. Da slipper du dessuten å lure på om du husket å skru av apparatene eller ikke.

Få oversikt over hvor mye strøm du bruker

TRÅDLØS: Mottakeren viser hvor mye energi som er brukt.
TRÅDLØS: Mottakeren viser hvor mye energi som er brukt. Vis mer

For å sjekke hvordan strømsparingen din går, bør du lese av strømmen ofte. Sjekker du for eksempel hver søndag, får du et greit bilde på hvordan du ligger an fra uke til uke. Hvis strømmåleren er plassert på et mindre tilgjengelig sted, gjør en trådløs energimåler at du kan lese av strømmen hvor du vil. Den viser også gjennomsnittlig forbruk, så du stadig vet hvordan du ligger an.

STRØMTYVER: Avslør strømtyver med energimåler for enkeltuttak.
STRØMTYVER: Avslør strømtyver med energimåler for enkeltuttak. Vis mer

For ekstra god oversikt kan du også installere energimålere på enkeltuttak inne. Dette fungerer ekstra bra til å avsløre store «strømtyver», altså apparater som bruker mer strøm enn man skulle tro. Jo mer oppmerksom du blir på hva du bruker strøm på, jo lettere blir det også å spare.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling