Annonsørinnhold

Smarte triks for å ta bedre vare på klærne dine

Visste du at både isbiter og tennisballer har sin funksjon i tørketrommelen?

TØRKETROMMELTRIKS: Visste du at en isbit eller to i tørketrommelen faktisk «stryker» skjorta di?
TØRKETROMMELTRIKS: Visste du at en isbit eller to i tørketrommelen faktisk «stryker» skjorta di? Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De færreste av oss har vel tenkt på å putte isbiter eller tennisballer i tørketrommelen, men det finnes faktisk kjempegode grunner til å gjøre nettopp dét.

Her får du flere smarte tips til hvordan du får garderoben din til å både vare lenge – og se bra ut!

Riktig vask

HODEBRY: Skal denne vaskes sammen med hvitt eller mørkt tøy? Foto: Shutterstock.
HODEBRY: Skal denne vaskes sammen med hvitt eller mørkt tøy? Foto: Shutterstock. Vis mer

Mye er gjort ved å vaske klærne på riktig temperatur og riktig program. Men et klassisk dilemma er hva man skal gjøre med en svart og hvit-stripet trøye – skal den vaskes sammen med hvitt tøy, eller sammen med mørkt tøy?

Svaret er kanskje overraskende – den skal faktisk vaskes sammen med hvitt. Om plagget vaskes med mørkt tøy, risikerer du at de hvite stripene blir blasse og grå.

Pass også på at sarte stoffer som ull og silke vaskes på riktig vaskeprogram. Ekstra delikate plagg kan med fordel legges i en vaskepose, mens BH-er kan legges i en forsterket BH-vaskepose.

Har du tøy med vanskelige flekker av for eksempel grønske, olje eller fett, kan en skikkelig flekkfjernersåpe gjøre susen.

Triks med tørketrommel

Når tøyet er ferdig vasket, må det tørkes. Men det er ikke alt som bør tromles! Stoffer som ikke tåler så mye varme, som for eksempel ull, silke og blondeundertøy, bør lufttørke i stedet.

Har du mindre plass hjemme, kan et smart tørkestativ som bygger i høyden være en fordel. Skal du henge tøy til tørk som du ikke vil ha «brettemerker» på, er oppblåsbare kleshengere genialt. De gir også luft inni plagget som gjør at det tørker fortere.

TØRKETROMMEL + ISBIT = SANT: Krøllete plagg? Fiks det med en isbit eller to i tørketrommelen.
TØRKETROMMEL + ISBIT = SANT: Krøllete plagg? Fiks det med en isbit eller to i tørketrommelen. Vis mer

Det finnes flere smarte tørketrommeltriks for tøyet som tåler tromlingen. Visste du at du for eksempel kan «stryke» skjorta i trommelen? Trikset er enkelt: Sleng en isbit eller to inn sammen med skjorta, og tørk på vanlig måte. Når isbiten smelter, vil dampen jevne ut krøllene. Det funker best med en stor tørketrommel, en eller to isbiter, og et eller to klesplagg.

Et annet hett tørketrommel-tips er å tromle dunjakker og dunputer sammen med fire-fem tennisballer. Dersom tørketrommelen din har program for skånetromling, bør dette brukes. Det er også fint å ta ut jakka eller puta innimellom og riste den.

Unngå krøllete tøy, nupper og annet rusk

NEI TIL NUPPER: En nuppefjerner tar enkelt knekken på nuppene.
NEI TIL NUPPER: En nuppefjerner tar enkelt knekken på nuppene. Vis mer

For de spesielle anledningene er dog et klassisk strykejern fortsatt det som gir det beste resultatet. Det finnes også dampstrykejern som lar deg stryke tøy som henger vertikalt – perfekt for for eksempel kjoler og gardiner, men kan brukes på alle andre typer plagg også.

Har du strikket tøy med sjenerende nupper, kan en nuppefjerner gjøre plagget som nytt igjen. Annet rusk, som hår og støv, fjerner du enkelt med en tekstilrulle. Uunnværlig for de som har hårete kjæledyr hjemme!

Velg riktig kleshenger

SKLISIKKER: Kleshengeren har en myk, flosset overflate som gjør at klærne henger godt uten å gli av.
SKLISIKKER: Kleshengeren har en myk, flosset overflate som gjør at klærne henger godt uten å gli av. Vis mer

Etter at tøyet er vasket, tørket og strøket, gjelder det å holde det pent fram til det skal brukes. Flossede kleshengere gjør at skjorter og kjoler ikke sklir av og lager rot i bunnen av skapet. Har du en limpistol liggende hjemme, kan du faktisk lage dine egne antiskli-hengere også.

Har du dårlig plass i skapet, er tynne kleshengere i metall geniale for å utnytte plassen. Og hvis tøyet trenger å lufte seg litt fra det tette skapet, er et sammenleggbart luftestativ tingen. Her kan også tøyet henge mens du vasker klesskapet, for eksempel.

Ikke glem skoene

TØRK I EN FEI: En skotørker er praktisk på vinterstid.
TØRK I EN FEI: En skotørker er praktisk på vinterstid. Vis mer

Det er også viktig å huske å ta vare på skoene dine, kanskje spesielt nå på vinteren. Impregnering er et must som beskytter mot fukt og smuss. Og skulle skoene bli våte likevel, er en skotørker praktisk å ha. Og for å slippe at sørpe og skitt sprer seg utover entreen hjemme, kan skoene settes på et skobrett.

Trenger du noe annet til pleie av klær og sko? Clas Ohlson har alt du trenger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer