Annonsørinnhold

Sør-Norges mest snøsikre destinasjon

Velkommen til Hovden – den lille fjellbyen øverst i Aust-Agder som gir deg en kombinasjon av ski og kulinariske opplevelser som passer hele familien.  

SNØ, SNØ, SNØ: Hovden byr på fantastiske omgivelser enten du liker alpint, topptur, brett eller langrenn. FOTO: Øystein Kvanneid
SNØ, SNØ, SNØ: Hovden byr på fantastiske omgivelser enten du liker alpint, topptur, brett eller langrenn. FOTO: Øystein Kvanneid Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Hovden er blant de største vinterdestinasjonene i Sør-Norge, og ligger øverst i Setesdal ved riksvei 9, populært kalt Setesdalsveien.

Destinasjonen helt øverst i Aust-Agder har ikke flest heiser eller er omringet av de høyeste fjellene, men de har snø - og de har snø sent ut i sesongen.

De tre siste sesongene har Hovden hatt et gjennomsnittlig snøfall på 433 cm/4,3 meter. Det betyr at fra desember til og med mars kan hele familien kjøre, leke og nyte pudder på Hovden.

Dette er noe av det destinasjonen har å by på ...

PARADIS: Hva sier du til et løypenett på 170 kilometer? FOTO: Øystein Kvanneid
PARADIS: Hva sier du til et løypenett på 170 kilometer? FOTO: Øystein Kvanneid Vis mer

Langrenn

Bortoverski-entusiaster har et løype-eldorado å glede seg til: Løypenettet er på hele 170 kilometer, og alle løypene er godt merket med løypestikker, kartoppslag og løypeskilt.

Det meste av løypestrekningen ligger på over tusen meters høyde - i storslått høyfjellsterreng som gir muligheter for fantastiske naturopplevelser. Men som alltid: Husk fjellvettreglene og værmelding før man legger ut på langtur. På snaufjellet kan været skifte fort og sporene kan forsvinne hvis det blåser opp.

Løypene blir preparert daglig så lenge vær og føreforhold tillater dette. Det er løyper som egner seg for de minste barna, som skal prøve ski for første gang, for deg som vil på langtur innover de hvite viddene og for deg som vil raskt fram i sporet enten med skøyteski eller klassisk.

En bruker på Tripadvisor sier dette om langrensmulighetene:

«Løypenettet på Hovden er fantastisk. Et utall av løyper, med varierende grad av stigning/bakker.»

Her kan du studere løypekartet for langrenn.

OVERSIKTELIG: Destinasjon Hovden byr ikke på det største anlegget i Norge, men har absolutt alt du trenger - enten du er proff eller nybegynner. FOTO: Øystein Kvanneid
OVERSIKTELIG: Destinasjon Hovden byr ikke på det største anlegget i Norge, men har absolutt alt du trenger - enten du er proff eller nybegynner. FOTO: Øystein Kvanneid Vis mer

Alpint

I Hovden alpinsenter har du 32 løyper, 3 heiser og 5 skitrekk fordelt på tre områder. Her finnes noe for alle, som du ser på denne oversikten.

BARNA VIL TRIVES: I Tusseland er det aktiviteter for barn i alle aldre og med alle ferdighetsnivåer. FOTO: Destinasjon Hovden
BARNA VIL TRIVES: I Tusseland er det aktiviteter for barn i alle aldre og med alle ferdighetsnivåer. FOTO: Destinasjon Hovden Vis mer

En bruker på Tripadvisor, hvor Hovden har 4,5 av 5 stjerner, beskriver opplevelsen sin slik: «Hovden har bakker for alle! Alt fra nybegynnere til erfarne ski/brett kjørere. Det er et oversiktlig kart over de forskjellige løypene på plassen slik at du er sikker på hva du begir deg ut på. Det er morsomme skogsløyper, store og små hopp, brå bakker, slette bakker, fantastisk utsikt og flere forskjellige heiser. I tillegg er det spiseplass i bakken og i bunnen av fjellet. På sportsbutikken hjelper de deg med å stille inn vekten på skiene dine gratis og annet.»

Tusseland er barnas område på alpinsenteret på Hovden med lette bakker, egne barneløyper og morsomme aktiviteter. Her er det både tallerkentrekk og skibånd. I bunnen av bakken er det skikarusell for de aller minste. Dette er både for ski og lek, og kan brukes for å lære svingteknikk.

Og dessuten: Barn til og med seks år får gratis heiskort dersom de bruker hjelm.

EN AV NORGES RÅESTE PARKER: Terrengparken Bukkerittet bygges ofte om for å skape variasjon for brettentusiastene. FOTO: Øystein Kvanneid
EN AV NORGES RÅESTE PARKER: Terrengparken Bukkerittet bygges ofte om for å skape variasjon for brettentusiastene. FOTO: Øystein Kvanneid Vis mer

En av Norges beste snowboardparker

Er du ski- og brettkjører blir du også tatt godt vare på. Terrengparken er noe å bryne seg på både for de mest drevne og for nybegynnere, og regnes som en av Norges beste snowboardparker. Bukkerittet har rails, boxes, big-jumps og wallrides, og er hele 1250 meter lang.

I forbindelse med kåring av årets park, skrev Snowboardforundet dette:

«Hovden har imponert stadig mer de siste årene med økt parksatsning. Vinteren 2016 var det kun den parken i landet med aller flest elementer, og her finnes noe for en hver smak og et hvert nivå. Juryen ble ekstra begeistret for en linje med flere 'hips' etter hverandre nederst i parken. De samarbeider bra med snowboardlinjen på Hovden VGS, og har arrangert Norges cup og railjams. Hovden skal også ha æren for å ha startet årets 'jerrytrap' trend. Samtidig som de unngår farlige situasjoner med feil folk på feil sted i parken, skaper de god underholdning for folk på vei opp heisen».

Parken er også i konstant endring, og ifølge preppesjefen i Hovden lager de nye elementer i linjene eller flytter eksisterende element til nye steder et par ganger i uka.

Dessuten: I år skal det arrangere Norgescup i Big Air 17. Desember, X Games-kvalifisering 18. februar og NM i snowboard fra 27. april-2. mai, hvor det blir Slopestyle, Big Air og boardercross.

Badeland og spa

VELVÆRE: Hovden har billig barnepass, så det er fullt mulig å unne seg noen timer med kos. FOTO: Destinasjon Hovden
VELVÆRE: Hovden har billig barnepass, så det er fullt mulig å unne seg noen timer med kos. FOTO: Destinasjon Hovden Vis mer

Hovden har eget badeland og eget spa, som har alt du forventer: 3000 kvadratmeter med glede og vannlek, blant annet en 70 meter lang vannsklie med tidtaking, utebasseng som holder 30 grader året rundt, hindringselv med fosser og stryk, to behagelige boblebad, barnebasseng for de minste, og egen spa-/velværeavdeling der de største kan nyte utsikten, freden og roen.

Det finnes også en gratis skøytebane utenfor badelandet, som er oppe til elleve om kvelden. Så husk å ta med skøyter eller lei et par på badelandet.

Her skal du spise

GRATIS: Ved badelandet er det en skøytebane som er helt gratis å bruke. FOTO: Destinasjon Hovden
GRATIS: Ved badelandet er det en skøytebane som er helt gratis å bruke. FOTO: Destinasjon Hovden Vis mer

Serveringstilbudet på Hovden er stort og mangfoldig. I sentrum finner du flere serveringssteder som tilbyr lunsj og middag, samt kaffe og bakevarer. Alle servingsstedene på Hovden har tilpasset barnemeny, slik at liten og stor får en god matopplevelse.

Slik kommer du hit og her skal du bo

Nysgjerrig på Hovden? Slik kommer du hit, og når du først er fremme kan du velge mellom hotell, fjellstue, leilighet, hytte eller storhytte.

KAN HOVDEN: Marius Hestbråten er kjentmann. FOTO: Destinasjon Hovden
KAN HOVDEN: Marius Hestbråten er kjentmann. FOTO: Destinasjon Hovden Vis mer

Hovden-ekspert

Markedsansvarlig for Destinasjon Hovden, Marius Hestbråten, forteller om hva som skiller denne destinasjon fra de andre:

- Lang sesong. Sesongen på Hovden varer vanligvis fra slutten av november til mai. De siste årene har vi kunnet stå og gå på ski helt frem til slutten av juni. Hovden er snøsikkert og de siste årene vi hatt mye snø, som har gitt noen fantastiske pudderopplevelser. Hovden er en kompakt fjellby hvor du har gåavstand til langrennsløyper, alpinsenter, badeland, butikker og restauranter.

Hvem passer Hovden for?

- Alle mennesker som ikke nødvendigvis jakter ekstremsport, men som ønsker kort vei til gode høyfjellsopplevelser både bortover og nedover.

Hva er ditt hemmelige tips for de som planlegger et besøk dit?

- Gå ut og spis. Hovden sine restauranter byr på mat av veldig høy kvalitet.

TOPPEN AV BAKKEN: Du vil oppleve stemningsfulle omgivelser på Hovden. FOTO: Destinasjon Hovden
TOPPEN AV BAKKEN: Du vil oppleve stemningsfulle omgivelser på Hovden. FOTO: Destinasjon Hovden Vis mer

En av de største skidestinasjonene i Sør-Norge

 • Aktiviteter hele året
 • Øverst i Setesdal ved RV 9
 • Aust-Agder fylke - Bykle Kommune
 • 1 552 km²: totalareal
 • 965: antall innbyggere i Bykle Kommune
 • 800 moh: Hovden sentrum
 • 1183 moh: Nos, høyeste topp på Hovden Skisenter
 • 1507 moh: Sæbyggjenuten, Bykles høyeste topp
 • 4 km radius: Alle overnattingsbedrifter og aktiviteter i umiddelbar avstand til Hovden sentrum
 • Otra: Elven som renner gjennom Hovden
 • 1968: Hovden Skisenter etablert
 • Hovden sentrum: Butikker, bank, dagligvarehandel, kafeer, puber og turistinformasjon
 • Parkering: Stor parkeringskjeller under hele Hovden sentrum. Inngang bak Hovdetun og ved KIWI. Første 45 minutter gratis. Kr. 50,- pr. døgn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer