Annonsørinnhold

Sykdommen menn ikke snakker om

Menn med urininkontinens venter i snitt over to år før de oppsøker lege. Mange venter enda lengre.

Sykdommen menn ikke snakker om
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge Lommelegen.no har 21 % av den mannlige befolkningen over 65 år, urininkontinens. Det er stor grunn til å anta at det er flaut å prate om dette.

En sosialantropologisk undersøkelse fra 2017, gjennomført av Astellas Pharma, viser at det psykologiske aspektet ved inkontinens er stort. Rundt 500.000 nordmenn lider i stillhet, og dette er en av største folke-sykdommene, som rammer både menn og kvinner, og som ikke minst reduserer deres livskvalitet og selvfølelse betraktelig.

Sjekk her www.blæren.no om du også kan ha overaktiv blære.

Studien tok for seg alle måtene mennesker som lider av overaktiv blære og inkontinens, ubemerket og ubevisst, endret sine rutiner og sin hver - dag for å tilpasse hverdagen til sin tilstand. Over tid. Ofte flere tiår. Så i tillegg til at det er tabubelagt å prate om, utvikles det så sakte at man nærmest ikke merker utviklingen.

Urininkontinens kalles også ufrivillig vannlating eller urinlekkasje, og kan ramme både kvinner og menn, sier Espen Kvan, urolog ved Aleris Urologisk senter. Og det finnes flere typer inkontinens, blant annet stressinkontinens og overaktiv blære/urgeinkontinens, samt en blanding av disse.

UROLOG: Espen Kvan
UROLOG: Espen Kvan Vis mer

• Urgeinkontinens, eller overaktiv blære, kjennetegnes av plutselig og sterk trang til å tisse. Dette er den vanligste formen for menn.

• Stressinkontinens kjennetegnes av ufrivillig tap av urin under fysisk anstrengelse. Det oppstår gjerne når du hoster eller ler, eller ved tunge løft. Denne tilstanden er ikke så vanlig hos menn, med mindre man har operert på prostatakjertelen.

Det er flere behandlinger som kan bidra til å bedre situasjonen, sier Kvan.

- Mitt første råd er å drikke mindre, spesielt om kvelden. Dessuten er det viktig å trene blæren. Det vil si at man trener blæren til å fylles skikkelig før man tisser. Og om ikke dette hjelper, så ta kontakt med en urolog for å se om overaktiv blære skyldes trange urinveier. Dessuten finnes medikamenter som hjelper prostata til å slappe av, og det finnes medikamenter som får blæren til å slappe av i fyllingsfasen, avslutter urolog Kvan.

www.blæren.no ligger en test der du kan sjekke om du har overaktiv blære.

Kilder: Urolog Espen Kvan
www.blæren.no
www.ssb.no 20.09.2015.
Milsom I, Abrams P, Cardozo L et al. ”How widespread are the symptoms of an overactive bladder and how are they managed. A population - based prevalence study.” BJU Int. 2001 June;87(9):760 - 6 http://www.arhp.org/Publications - and - Resources/Quick - Reference - Guide - for - Clinicians/OAB/Introduction

Sosialantropolisk studie, utført i 2017 av Red Associates på oppdrag fra As tellas Pharma. Undersøkelsen ble gjort med dybdeintervjuer og observasjon i 21 hjem i England, Danmark, Sverige og Spania, samt i 16 legeklinikker i England, Danmark, Sverige og Spania.

Undersøkelsen er utført av Kompas Kommunikation og Nordimed på vegne a v Astellas Nordic og er foretatt på Internett i juni 2011 blant 516 leger i Norden. Av disse er 104 fra Danmark, 103 fra Norge, 206 fra Sverige og 103 fra Finland. 65 % av respondentene i undersøkelsen er menn. 35 % er kvinner. I denne undersøkelsen ble det i samme periode også brukt samme metode der man intervjuet 6.462 inkontinente med de samme spørsmålene. Den er utført i samarbeid med de nordiske pasientforeningene på internett i oktober - november 2011.

URO19039NO

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer