Annonsørinnhold

Ta en italiensk pilegrimsvandring!

Appetittvekkende alper, sletter og bølgende åser

OPPLEVELSER FOR LIVET: Med fantastisk mat, vakker natur og storslåtte bygninger er det vanskelig å ikke la seg sjarmere av Italia. Her fra fortet i Bard, Valle d'Aosta. Foto Enrico Romanzi_Regione Valle d'Aosta.
OPPLEVELSER FOR LIVET: Med fantastisk mat, vakker natur og storslåtte bygninger er det vanskelig å ikke la seg sjarmere av Italia. Her fra fortet i Bard, Valle d'Aosta. Foto Enrico Romanzi_Regione Valle d'Aosta. Vis mer

Via Francigena er en av Europas viktigste pilegrimsleder, fra Canterbury i England til Petersplassen i Roma, og deretter videre til Jerusalem. Navnet betyr Veien som kommer fra Frankrike, selv om den historisk sett ikke var en direkte vei, men et sett med veier og stier som ga et komplekst veinett gjennom Europa. I dag er Via Francigena en av Unescos kulturveier.

Særlig den italienske delen egner seg å ta etappevis. Vi har valgt ut tre regioner og noen etapper i hver – bruk god tid på å suge inn landlig duft, kultur og gastronomi i det grønne Italia!

1. Valle d’Aosta – majestetiske alper og slott

Den italienske delen av Via Francigena begynner i regionen Valle d’Aosta (Aostadalen), på mer enn 2 400 meter over havet ved St Bernhardpasset. Veien går i retning regionenes hovedstad Aosta, en by verdt et besøk. Byen kalles Alpenes Roma for sine antikke rester som vitner om regionens betydning gjennom historien. Veier ble laget av romerne for tropper og for handel, og den innkomstbringende tollvirksomheten gjennom århundrene som fulgte, er årsaken til regionens mange slott.

MATOPPLEVELSER: En kvinne forbereder lardo, en type italiensk spekemat. Foto: archivio Regione autonoma Valle d'Aosta
MATOPPLEVELSER: En kvinne forbereder lardo, en type italiensk spekemat. Foto: archivio Regione autonoma Valle d'Aosta Vis mer

Strekket mellom Verrès og Pont-Satin-Martin er en vakker, kulturhistorisk vandring langs bratte vinfelt med mange spennende stopp, kroer med rustikke menyer og vingårder med prøvesmakinger. Mange velger å ta en avstikker fra vandringsveien og opp til det kvadratiske slottet ovenfor Verrès for å få den fantastiske utsikten, samt til slottet i Issogne med sine fine fresker fra middelalderen.

TUR: Valle d’Aosta byr på store naturopplevelser. Her fra Chamois området. Foto archivio Regione autonoma Valle d'Aosta
TUR: Valle d’Aosta byr på store naturopplevelser. Her fra Chamois området. Foto archivio Regione autonoma Valle d'Aosta Vis mer

Flere pittoreske byer følger, som Arnad, kjent for sin rødvin og for sin opprinnelses-beskyttede «Lard d’Arnad», det saltede og urtekrydrede spekket som ofte serveres med svart rugbrød og honning. Alpebyen Bard har bare drøyt 150 innbyggere, men domineres av et imponerende fort som skuer ut over dalen fra en klippehylle. Befestningen rommer blant annet et alpemuseum og prestisjefylte kunst- og fotoutstillinger. Napoleon er bare en av en lang rekke militærstrateger som anvendte festningen.

I Donnas går du på en romersk vei som er hugget ut av berget, og kanskje kikker du innom vinmuseet eller det historiske meieriet. Framme i Pont-Saint-Martin tar en romersk bro deg videre inn i regionen Piemonte.

KUNST: Få med deg vakre veggmalerier i slottet i Issogne. Foto: Archivio Regione autonoma Valle d'Aosta.
KUNST: Få med deg vakre veggmalerier i slottet i Issogne. Foto: Archivio Regione autonoma Valle d'Aosta. Vis mer

Tips! Pilegrimsleden er i denne regionen delt opp i fem etapper. Den nordligste bør gjøres sommerstid når passet er snøfritt, mens de øvrige kan gjøres når som helst i løpet av året. Her er det mange muligheter til å bo som en konge, kanskje i historiske miljøer som for eksempel Au Couer du Village i Arnad , Hotel Ad Gallias i Bard eller Le Coeur du Pont i Donnas, men her er det overnattingsmuligheter for alle lommebøker. Regionale turistkontor kan ordne med bagasjetransport.

Les mer her!

https://www.lovevda.it/en/sport/trekking/via-francigena

https://www.lovevda.it/it

2. Emilia Romagna– gjennom Italias spisskammers

Via Francigena passerer gjennom det indre av Emilia Romagna og byr vandreren på et perfekt tverrsnitt av regionens varierende geografi – og velfylte spisskammers! Veien tar deg til antikke byer, en rekke historiske steder som Piacenza, Fidenza og Parma, fra de store dyrkede slettene, over grønne koller for til slutt å komme frem til fjellkjeden Apenninene og Passo della Cisa, et historisk pass høyt oppe ved grensen til Toscana.

PERFEKSJON: Lad opp med det perfekte påfyll, Emilia Romagnas deilige parmasan. Foto: APT Cammini - Emilia Romagna.2021
PERFEKSJON: Lad opp med det perfekte påfyll, Emilia Romagnas deilige parmasan. Foto: APT Cammini - Emilia Romagna.2021 Vis mer

Leden kommer inn i regionen nordfra, ved Guado di Sigerico, der den krysser Italias største elv, Po. Tidligere kunne man vade over, i dag er det taxibåter som tar pilegrimer og eventuelle sykler over elven, tørrskodde.

Historiens adel har smykket landskapet med slott og festninger, du møter majestetiske katedraler, som den i Piacenza som feirer sine 900 år, Unesco-beskyttede bymiljø og gårder som åpner sine dører. Dette er parmesanostens, parmaskinkens, balsamico-eddikens mortadellaens og tortelliniens riker, for å gi noen eksempler. Et stort fokus ligger på regionens unike gastronomiske tilbud, og besøkende turister kan nyte alt fra meloner, kirsebær og oster til pumpefylt pasta, sopp og charduteri-brett. Det finnes også en rekke ferdige turistpakker å velge mellom, blant annet familievandring under stjernene, guidede kulturvandringer og håndverkskurs.

UTSIKT: På grensen mellom Emilia Romagna og Toscana har du spektakulær utsikt. Foto: APT Cammini Emilia Romagna.
UTSIKT: På grensen mellom Emilia Romagna og Toscana har du spektakulær utsikt. Foto: APT Cammini Emilia Romagna. Vis mer

Tips! Også her er ruten oppdelt i fem etapper, fra området rundt Piacenza til Fornovo di Taro, med en total lengde på 128 kilometer som man kan forlenge med ytterligere 35 kilometer for en sving innom byen Parma. På den regionale hjemmesiden kan du få hjelp til å finne hotell, B&B eller herregårder å bo på langs ruten. Mange steder har bare noen få rom, så pass på å planlegge eventyret ditt i forveien og bestill gjerne en opplevelsespakke.

LOKALT: Bo lokalt og møt et personlig Italia. FOTO: APT Cammini - Emilia Romagna
LOKALT: Bo lokalt og møt et personlig Italia. FOTO: APT Cammini - Emilia Romagna Vis mer

Les mer her!

http://www.camminiemiliaromagna.it/en/cammino/2-via_francigena

https://emiliaromagnaturismo.it/en

3. Toscana – der sypresser og solsikker står i giv akt

I Toscana byr leden på en drøy 40 mil lang og fantastisk vakker utfordring i holdbarhetens tegn gjennom hele regionen, via verdensberømte steder og bortgjemte byer, over fjell og åser og langs strender. Vi har valgt ut fire strekk i regionens hjerte, i pilegrimenes, kjøpmennenes og kunstnernes fotspor:

Fra San Miniato til Gambassi Terme går ferden 23 kilometer (6 timer) gjennom et nydelig, kupert landskap. Innen avgang har du selvsagt satt deg inn i San Miniatos sine trøffelduftende menyer, kanskje ved det vakre torget. Vandringen gjennom dalen Val d’Elsa, forbi kloster og landsbykirker, tar deg videre til spakurenes Gambassi Teme, som er en del av en mangehundreårig skog. Nyt helsebringende vann og helse- og skjønnhetsbehandlinger før du med nye krefter vandrer videre.

Får Gambassi Terme tar ferden deg 13 kilometer (3 timer) videre langs Val d’Elsas vakre åser drysset med småbyer, landsbykirker og kapeller. Et stykke vandrer du på antikk belegningsstein, før du når fram til San Gimignano, med alle sine tårn fra middelalderen. Bestig det høyeste, Torre Rognosa, som tilhører byhuset Palazzo Podestà for litt svimmelhet fra middelalderen, pust inn historiens vingeslag i de trange smugene, og nyt en slurk Vernaccia, den lokale hvitvinen omtalt av Dante.

KULTUR: Bli gjerne noen ekstra dageri den vakre kulturbyen Siena. Foto: sborisov / iStock av Getty Images.
KULTUR: Bli gjerne noen ekstra dageri den vakre kulturbyen Siena. Foto: sborisov / iStock av Getty Images. Vis mer

Fra San Gimignano fortsetter vandringen gjennom Val d’Elsa på grusveier kantet med romerske kirker, før man når fram til den pittoreske byen Addadia a Isola, med sitt cistericeneserkloster som ble grunnlagt allerede i 1001, og som i dag er et koselig vandrerhjem. Vandringen videre herfra er scenisk langs store hveteåkere, og snart skimter du Monteriggioni med sin intakte ringmur, målet for denne etappen på nesten tre mil (7,5 time).

FULLKOMMENT: San Miniato byr ikke bare på vakre omgivelser, det er også hjemme for den toskanske trøffelen! FOTO: Toscana Promoziona Turistica
FULLKOMMENT: San Miniato byr ikke bare på vakre omgivelser, det er også hjemme for den toskanske trøffelen! FOTO: Toscana Promoziona Turistica Vis mer

Vandringsleden lyser hvit gjennom det litt mer fjellaktige området som følger. Skogpartier gir skygge, og sagnslott som Chiocciola og Villa, gjør ruten mer interessant når du etter 18 kilometer (6 timer) er i mål ved byporten i Siena. Siena er en av regionens store kulturmetropoler. Her så en gang bankvesenet dagens lys, og byens rike og mektige historie er fortsatt synlig. Her holdes også det unike hestekappløpet Palio to ganger hver sommer, midt på byens vifteformede torg. Kjøp et kremmerhus med nylaget gelato, og oppdag byens skjønnhet – bli gjerne et par netter.

MEKTIG: Besøk småbyen San Gimignano for praktfulle inntrykk. FOTO: Toscana Promozione Turistica
MEKTIG: Besøk småbyen San Gimignano for praktfulle inntrykk. FOTO: Toscana Promozione Turistica Vis mer

Tips! Gjennom hele Toscana er leden delt opp i 16 etapper. Langs ruten finnes overnattingsmuligheter av alle slag, fra unike og funksjonelle vandrerhjem som Le Finestre del Seminario i San Miniato, eller Contessa Ada dei Lambardi utenfor Monteriggioni, til luksuriøse byhoteller. Våkn opp med hanen på noen av regionens mange turistgårder (tenutasantilario.it, torracciadichiusi.it, relaisdellarovere.it med flere), eller nyt den lokale maten på landlige pensjonat (castellobigozzi.it, casaltahotel.com med flere).

Les mer her!

Generell informasjon om Via Francigena: www.viefrancigene.org/en/ www.italia.it/en

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer