Annonsørinnhold

Tårene rant da Tordis (102) fikk lov til å hjelpe

Søndag 23. oktober er hun kanskje Norges eldste bøssebærer for Røde Kors og TV-aksjonen. 

UT PÅ TUR:  Søndag skal Tordis Bratseth ut i Trondheims gater for å samle inn penger til TV-aksjonen. Her er hun i sin rullestol på Buran helse- og velferdssenter. 
UT PÅ TUR:  Søndag skal Tordis Bratseth ut i Trondheims gater for å samle inn penger til TV-aksjonen. Her er hun i sin rullestol på Buran helse- og velferdssenter.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Første verdenskrig brøt ut. Panamakanalen ble åpnet. En nordmann ble den første som fløy over Nordsjøen, på fire timer og ti minutter. Alt skjedde i 1914.

Samme år ble Tordis Bratseth født. Hun lever fortsatt, 102 år gammel.

Tordis har sett mye elendighet det siste århundret. Nettopp derfor er Tordis ute i den sure høstkulda i Trondheims gater søndag 23. oktober.

Hun er bøssebærer for Røde Kors i TV-aksjonen «Sammen får vi hjelpen helt frem». Kanskje er Tordis Norges aller eldste bøssebærer.

Begynte å gråte

Selv om hun er 102 år vil hun så gjerne være med og hjelpe andre. Da beskjeden kom om at hun fikk være bøssebærer for Røde Kors, organisert av organisasjonen «Sykling uten alder», reagerte hun sterkt.

- Jeg ble så glad at jeg begynte å gråte, sier Tordis.

- Det er stort at jeg kan få bidra på denne måten, jeg som bor på sykehjem og mottar så mye hjelp selv.

BLI MED DU OGSÅ: Tordis er 102 år og setter av to timer til TV-aksjonen søndag. Hva er din unnskyldning?
BLI MED DU OGSÅ: Tordis er 102 år og setter av to timer til TV-aksjonen søndag. Hva er din unnskyldning? Vis mer

Arbeidsskole for barn
Hennes egen historie startet på Ås i Tydal, nord for Røros og inn mot svenskegrensa i Sør-Trøndelag. Tordis var en av åtte søsken, og ble som jentunge sendt på arbeidsskole for synshemmede barn fra hele landet.

- Dette har preget meg hele livet, sier Tordis.

For der møtte hun sin mann, som også var svaksynt. De fikk to barn, og i dag er Tordis bestemor og oldemor til mange.

Derfor er hun blitt så gammel

Når hun samler inn penger til TV-aksjonen søndag sitter Tordis i en rickshaw fra «Sykling uten alder» i Trondheim. Gleden over å få være med skyldes ikke bare at hun vil hjelpe, hun elsker å være ute i frisk luft.

- Jeg har vært svært aktiv hele livet, helst ute i skog og mark. Jeg tror dette er grunnen til at jeg har blitt så gammel som jeg er, sier Tordis.

Hun bor på Buran Helse- og Velferdsenter, og i sommer arrangerte senteret sykkeltur for å ønske kongefamilien velkommen i Ravnkloa. Tordis fikk ikke hilst på de kongelige, men ble vel så glad for et håndtrykk fra fiolinist og Rosenborg-patriot Arve Tellefsen.

Tellefsen er rene guttungen sammenliknet med Tordis. Han fyller bare 80 neste år.

RBK-sangen av full hals

- Jeg elsker sang og musikk, og jeg er svært glad i fotball og spesielt Rosenborg. Jeg synger gjerne RBK-sangen av full hals, sier Tordis.

Selv om Tordis er 102 år er hun sterkt opp tatt av det som skjer, både ute i verden og hjemme. Hun sitter i rullestol og er tunghørt, i tillegg til at hun er født svaksynt.

Fire vogner i Trondheim

«Sykling uten alder» kjører rundt med fire rickshaw-vogner i Trondheim søndag 23. oktober. Organisasjonen med utspring i Danmark stiller også med sykkelpiloter når de samler inn penger til TV-aksjonen.

I vognene sitter totalt åtte eldre beboere fra helse- og veldferdsentrene Buran, Ladesletta og Hjorten. Flere av dem er over og rundt 100 år gamle, som Tordis.

Ingen av de åtte er gode til beins, men de er alle gode som gull for TV-aksjonen på årets viktigste søndagstur.

RICKSHAW: Slik ser det ut når de eldre skal ut på tur i vogn. Foto: Sykling uten alder
RICKSHAW: Slik ser det ut når de eldre skal ut på tur i vogn. Foto: Sykling uten alder Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer