ANNONSØRINNHOLD

KLESVASK: Må gjøres, men jo mindre du trenger å tenke på det - jo bedre.
KLESVASK: Må gjøres, men jo mindre du trenger å tenke på det - jo bedre.Vis mer

Tenker du på hvor mye vaskemiddel du bruker?

Doserer du for mye eller for lite i vaskemaskinen, kan du skade klærne, miljøet, lommeboka og huden.

– Den vanligste feilen blant oss nordmenn er at vi bruker for mye vaskemiddel, sier Kristian Magnussen, Nordic Training Manager i Bosch hvitevarer.

Det er ikke alltid så lett å vite nøyaktig hvor mye vaskemiddel man skal ha i når man vasker klær.

De fleste av oss tar det på øyemål. Men tar du for lite, er det ikke bare en risk for at flekkene blir sittende fast i klærne og aldri går bort. Det kan også bli misfarget og lukte vondt. Kanskje ender du med å vaske oftere, noe som gir mer slitasje på garderoben og en unødig høy strømregning.

Såperester

MILJØVENNLIG: ECO-Perfect er et godt programvalg.
MILJØVENNLIG: ECO-Perfect er et godt programvalg. Vis mer

Men det er slett ikke bare å pøse på med for mye vaskemiddel heller. Det kan gi enda verre følger. Ikke bare går det hardt ut over miljøet og lommeboka di, det kan også skade klærne, fordi såperester blir sittende igjen i dem.

Hvordan skal man egentlig vite hva som er rett dose – og unngå disse feilene? Da må du vite:

a) Volum og vekt på klærne i vaskemaskinen

b) Skittenhetsgrad

c) Type stoffmateriale

d) Hardheten i vannet

Dette har de fleste av oss ikke oversikt over i en travel hverdag. Heldigvis finnes det en vaskemaskin som kan gjøre alle disse målingene for oss.

Bosch' unike i-DOS-system registrerer alt dette og doserer vaskemiddelet automatisk helt ned på millimeteren, så du slipper å tenke på det.

Skader miljøet

Kristian Magnussen, som er ansvarlig for opplæring av alle nordiske Bosch-ansatte, tror vi nordmenn heller vil bruke for mye enn å risikere å måtte vaske en gang til.

– Klesvask er noe vi bare har lyst til å bli ferdig med, få det unnagjort. Men når hver enkelt av oss doserer litt for mye, blir det til sammen store mengder overflødig og ubrukt såpe skylt ut i våre avløp. Det skader miljøet, lommeboka og gjør at vi bruker mye mer vann enn vi trenger. Så godt som alle i Norge overdoserer, og det er et stort problem.

Riktig tøymengde

– Hvilke tre ting bør vi alltid huske på når vi vasker klærne?

Det er viktig å tilpasse riktig tøymengde til programmet vi har valgt. Vi anbefaler også å putte sensitive, tynne, fine plagg i vaskepose – det samme med bh-er med spiler. Og når du har en del tøy i maskinen: pass på at ingen plagg sitter fast mellom døra og gummibelgen. Da drar nemlig trommelen med seg plagget og løsner gummibelgen.

En av Bosch i-DOS' aller mest fornøyde brukere er influencer og Instagram-profil Stine Gundersen Skjerveggen.

– Da vi pusset opp vaskerommet var det viktig for meg å finne vaskemaskin og tørketrommel som så flotte ut ved siden av hverandre, samtidig som maskinene hadde god kvalitet og hadde de programmene vi har behov for i vår familie. Designet er stramt, flott og moderne, displayet er veldig brukervennlig. Vi har to barn, og kleshaugen vokser seg fort stor. Derfor er kapasiteten på maskinen viktig, og med i-DOS-maskinen går jo det meste automatisk slik at jeg er helt sikker på at klærne blir rene, sier Skjerveggen.

Advertisement

Hennes erfaringer etter flere måneders bruk er utelukkende positive.

– Det er så deilig å slippe å tenke på valg av program og dosering, og erfaringen er at maskinen tar seg av dette av seg selv. Tøyet er alltid helt rent, og jeg er så imponert over at selv flekker jeg ikke trodde kom til å gå bort forsvinner!

• Les mer: Vaskemaskiner med i-DOS

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.